Help 我今朝發現棵rosemary 有蜘蛛絲同捉到隻黑色蜘蛛

作者: 豬豬貓 發表于 2014-11-26 14:26:51
2993 37
如題!棵rosemary我上星期係花墟買咖,今朝發現有蜘蛛絲織左係啲葉同枝之間,之後仲捉到隻黑色蜘蛛仔,我超鍾意呢棵rosemary,見佢有啲葉黑左,我好驚啲蜘蛛會整死佢,有咩計呀?謝謝大家!請比下意見我啦!
Kiba 發表於 2014-11-26 15:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
d 葉黑左,會唔會水沾到葉,或者係d 泥太濕個盤唔通氣?!
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-26 17:26:38 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-26 15:35
d 葉黑左,會唔會水沾到葉,或者係d 泥太濕個盤唔通氣?!

我呢幾日無淋到水,只係搵水噴下啲葉,黑葉既位置係蜘蛛絲附近T_T
回復

Kiba 發表於 2014-11-26 19:39:40 來自手機 |顯示全部樓層

我之前個盤,以為係葉面噴水,係好事,點知d 葉有班點,然後沾到水的葉枯,開頭以為唔夠水,係咁噴,越黎越枯,先發覺越來我害到佢咁。要噴只能噴霧,葉面唔好有水洙。你個盤咁鐘意,影個相睇下,分享下都好啊!
回復

caedmon.ng 發表於 2014-11-26 22:27:51 |顯示全部樓層
幾大隻?

試下連續幾次用洗潔精開稀水噴曬全身 包葉底
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-26 22:32:25 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-26 19:39
我之前個盤,以為係葉面噴水,係好事,點知d 葉有班點,然後沾到水的葉枯,開頭以為唔夠水,係咁噴,越黎越 ...

呢張相係上星期買完攞到返屋企時影的
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-26 22:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
caedmon.ng 發表於 2014-11-26 22:27
幾大隻?

試下連續幾次用洗潔精開稀水噴曬全身 包葉底

好細隻但大隻過紅蜘蛛,成隻黑色既,
回復

Kiba 發表於 2014-11-27 02:10:15 |顯示全部樓層
淋水唔好係盤面,淋係盤底,等水自己索上去,因為泥面有水,就會令到近泥面d葉會枯黑,好難睇,我仲用木屑隔開水氣。
回復

Kiba 發表於 2014-11-27 02:14:47 |顯示全部樓層

其實可以用個大膠代,係膠袋噴殺蟲水,然後就封膠袋,焗死d蟲,焗佢半個鐘多d,虫唔死就怪!泥裡面應該殺唔到!
回復

Kiba 發表於 2014-11-27 03:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-11-26 22:32
呢張相係上星期買完攞到返屋企時影的

都幾靚啊!其實知道有乜要避忌,都幾易種!
回復

David 發表於 2014-11-27 12:45:49 |顯示全部樓層
有很多黑蜘蛛, 還是只是一兩個?
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-27 12:48:15 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-27 02:10
淋水唔好係盤面,淋係盤底,等水自己索上去,因為泥面有水,就會令到近泥面d葉會枯黑,好難睇,我仲用木屑 ...

我試下用你既方法睇下佢會唔會靚仔返^_^但用木屑係灑係泥面?謝謝您啊!
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-27 13:20:31 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-27 02:10
淋水唔好係盤面,淋係盤底,等水自己索上去,因為泥面有水,就會令到近泥面d葉會枯黑,好難睇,我仲用木屑 ...

我試下用你方法,睇下佢會唔會靚仔返^_^但木屑係放係泥面?^_^thx
回復

Kiba 發表於 2014-11-27 13:30:19 來自手機 |顯示全部樓層
木屑灑泥面,唔好比植物接觸到水氣,rosemary好小氣,沾水就枯葉!
回復

Kiba 發表於 2014-11-27 13:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
因為大家用盤土唔同,淋水就要注意,幾時先淋水,用手拎起盤野,自己感覺下盤野有水同無水感覺係點,以後拎起盤野感覺下重量,就知道有無水。
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-28 08:32:58 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-27 13:36
因為大家用盤土唔同,淋水就要注意,幾時先淋水,用手拎起盤野,自己感覺下盤野有水同無水感覺係點,以後拎 ...

其實我一向都係等佢啲泥乾哂先再淋水,因為知佢怕太濕會爛筋,今朝再睇下佢啲黑葉又多左,之後我摘哂啲黑左既葉T_T唉,好sad呀!聽您話試下搵木屑隔住水氣,希望佢會好返,唔該哂您呀!唔係你教我都唔知rosemary有甘多野注意!謝謝
回復

Kiba 發表於 2014-11-28 09:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
大家交換下心得,希望對你有幫助啦!買到自己鐘意,睇住佢枯,好sad 下,我試過好多次先知道rosemary 脾氣。
回復

Kiba 發表於 2014-11-28 10:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-11-28 08:32
其實我一向都係等佢啲泥乾哂先再淋水,因為知佢怕太濕會爛筋,今朝再睇下佢啲黑葉又多左,之後我摘哂啲黑 ...

有無放係有光猛通風地方,如果d枝條無軟趴趴,只係有幾塊葉枯都重可以,如果係一個範圍就要注意,一定係有d野佢唔老黎,比d警告你!
回復

豬豬貓 發表於 2014-11-30 22:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2014-11-27 02:14
其實可以用個大膠代,係膠袋噴殺蟲水,然後就封膠袋,焗死d蟲,焗佢半個鐘多d,虫唔死就怪!泥裡面應該殺唔 ...

發現紅蜘蛛了T_T愈來愈變黑,好傷心
回復

Kiba 發表於 2014-11-30 22:27:00 |顯示全部樓層
豬豬貓 發表於 2014-11-30 22:02
發現紅蜘蛛了T_T愈來愈變黑,好傷心

你仲用緊買翻黎個膠盆啊!個膠盆只係方便買賣運輸用(個人認為),短時間係ok,長時間就有問題,特別係開始正常淋水,水份會好耐都唔干,一直濕淋淋。一般我新買植物,會焗殺蟲水,然後換泥換適合泥土,同怕帶左唔知乜野壞蟲返黎就大件事。用陶泥盆,通氣散水快。
回復

12下一頁