Joey的鬱金香成長記(一) 種咗兩個幾月,狗牙花邊開啦!

作者: joeychan 發表于 2014-11-23 22:25:50
8317 101
joeychan 發表於 2015-1-9 19:21:55 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2015-1-9 18:23
我果d都好似就開 好興奮

嘩! 恭喜! 終於種到開花啦! 我見到都開心,唔知開咩色呢? 等睇開花照!
回復

Melb 發表於 2015-1-9 19:51:21 |顯示全部樓層
kinkinwai 發表於 2015-1-9 18:23
我果d都好似就開 好興奮

WO

恭喜哂呀
回復

Maychow 發表於 2015-1-10 17:34:07 來自手機 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-1 22:52
我自己就是但渣! 係早期落過1次花寶平均肥,中期葉長10cm就大約10日落花寶3號開花肥囉! 即係佢地而家暫時 ...

請問, 你最尾講施肥, 以磷, 鉀! 咁我係咪買啱咗?
回復

joeychan 發表於 2015-1-11 01:37:45 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-10 17:34
請問, 你最尾講施肥, 以磷, 鉀! 咁我係咪買啱咗?

May, 我睇番(花寶3號) 開花肥個盒同你啲成份一樣,都係氮.磷.鉀,應該大家都係開花肥,可以用嘅! 係%有小小分別囉!

網上資料:
1) 氮肥有促進花卉枝葉繁茂的作用;(養葉用)
2) 磷肥有促進花色鮮艷,果實肥大的作用;(開花用)
3) 鉀肥有促進花卉枝幹及根系健壯的作用。(根莖用)
回復

Maychow 發表於 2015-1-11 09:28:43 來自手機 |顯示全部樓層
Wao ! Joey 寫得好詳細, 又學到野, 好多謝你呀!
可唔可以幫下眼睇下我盆野, 係咪可以施得肥未呀?
我放係露台,最近D天氣好似唔夠凍,好擔心會失敗!
回復

kinkinwai 發表於 2015-1-12 15:18:40 來自手機 |顯示全部樓層
無落肥 朵花好細
回復

joeychan 發表於 2015-1-12 23:51:51 |顯示全部樓層

桃紅色鬱金香,都幾靚呀! 第一次種到開花已經好開心,大細都無所謂啦! 下年你可以去花墟撰擇自己鍾意的品種啦!
回復

joeychan 發表於 2015-1-13 00:29:39 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-11 09:28
Wao ! Joey 寫得好詳細, 又學到野, 好多謝你呀!
可唔可以幫下眼睇下我盆野, 係咪可以施得肥未呀?
我放係 ...

May, 我剛剛睇完啲資料,完來花肥都有咁多學問,育苗期應使用氮-磷-鉀含量均等之肥料,要開花應選用含磷較高的肥料,即係你買嗰隻肥可以而家育苗期用(14-14-14),再大D就買好似花寶3號呢啲開花肥 (10-30-20),中間數字大啲嘅! 我哋啲新手學種花真係有排學,一齊加油!
回復

Maychow 發表於 2015-1-13 12:52:23 來自手機 |顯示全部樓層
Thanks Joey , 多謝你既 advice, 好有用! 感激感激
回復

kinkinwai 發表於 2015-1-16 11:07:33 來自手機 |顯示全部樓層
D牙花好特別 我果d都開左好多朵
回復

joeychan 發表於 2015-1-18 23:08:44 |顯示全部樓層

今天在網上找到的鬱金香品種分類資料,下次買花可以明白多小小早,中,晚開花期啦!

現在栽培的鬱金香是經過近百年人工雜交,由多親本參加的雜種,品種達8000個。花型、花色、花期、株型有很大變化。1981年國外把鬱金香分為4類15群。

I、 早花類:
  單瓣早花群:株高20~25cm。
  重瓣早花群。

II、 中花類:
  凱旋系(Triumph Tulip):花大,單瓣,株高45~55cm
  達爾文雜種群:花大,杯狀,花色鮮明,株高50~70cm。

III、 晚花類:
  單瓣晚花群:株高65~80cm,花杯狀,品種較多,花色多,如夜皇后(Queen of Night)呈紫色等。
  百合花型(Lily*flowered Tulips):花瓣先端尖,平展開放,形似百合花。
  花邊型(Fringed Tulips):花瓣邊緣有晶狀流蘇花邊。
  綠花群(Viridiflora Tulips):花被部分變綠。
  倫布朗型(Rembrand Tulips):花冠上有異色斑條。
  鸚鵡群(Parrot Tulips) 花瓣扭曲,具鋸狀花邊。
  重瓣晚花群(Double late Tulips)也稱牡丹花型群(Paeony Flowered Tulips)。

IV、 原種及雜種(Botanical Species and Hybrids):
  考夫曼種、變種和雜種(Koufmaniana Varieties and Hybrids)又稱睡蓮花型:花冠鐘型,花期早,葉常有條紋。
  福斯特種、變種和雜種(Fos*teriana Varieties and Hybrids)葉寬有明顯紫紅條紋,花冠盃狀。
  格里吉群(Greigii Varieties and Hybrids):原種葉有紫褐色條紋,花冠鐘形,與達爾文鬱金香雜交種花朵極大。
  其他種、變種與雜種:如矮鬱金香(Tulipa pulchella),克魯西鬱金香(Tulipa clusiana)、尖瓣鬱金香(T.acuminata)、遲花鬱金香(T.tarda)等。

以上各群中自1~11是由多次雜交後形成,即為普通鬱金香。第12~15群為野生種、變種或雜種,其原種性依然明顯,所以仍以親本種名稱作為群的名稱。

謝謝樓主,長知識了。  發表於 2015-1-31 09:24
回復

joeychan 發表於 2015-1-18 23:42:06 |顯示全部樓層

(I) 早花類:
  單瓣早花群:株高20~25cm

之前開的單瓣是早花群早花類所以一個月就開花啦! 

(III) 晚花類都要60幾日先開花

我棵Davenport 是這品種-----花邊型(Fringed Tulips):花瓣邊緣有晶狀流蘇花邊。
及Flaming Parrot 是這品種----鸚鵡群(Parrot Tulips) 花瓣扭曲,具鋸狀花邊。
回復

liptim 發表於 2015-1-30 23:21:42 來自手機 |顯示全部樓層
hihi
我果幾棵種種下變左.…
佢自己迫爆左自己
又有d怪色.…
回復

joeychan 發表於 2015-2-1 22:40:17 |顯示全部樓層
liptim 發表於 2015-1-30 23:21
hihi
我果幾棵種種下變左.…
佢自己迫爆左自己

你棵鬱金香放係咩位種架! 佢地生長適溫22度以下,如果天氣太熱嗰日,記得要放返陰涼地方,如果唔係會曬/熱死,我橙色嗰棵都試過曬到花枝軟咗落地,佢地唔熱得架! 要好小心種!
回復

liptim 發表於 2015-2-1 23:30:04 來自手機 |顯示全部樓層
我就咁放係窗邊,果樹每日得個零鐘曬到,其他時間都曬唔到。我重驚佢唔夠陽光。可能早幾日真係太熱.…
回復

Melb 發表於 2015-2-2 20:42:31 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-1-11 01:37
May, 我睇番(花寶3號) 開花肥個盒同你啲成份一樣,都係氮.磷.鉀,應該大家都係開花肥,可以用嘅! 係%有小 ...

我都有用依隻...
回復

joeychan 發表於 2015-2-3 21:45:29 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2015-2-2 20:42
我都有用依隻...

呢隻好用,又平,AV同球根都用得!
回復

Melb 發表於 2015-2-4 08:16:35 |顯示全部樓層
joeychan 發表於 2015-2-3 21:45
呢隻好用,又平,AV同球根都用得!

我現在都試緊
回復

Melb 發表於 2015-2-16 16:03:38 |顯示全部樓層
我得返兩棵鬱金香了
回復

wistaria 發表於 2015-2-16 20:07:24 |顯示全部樓層
我都係第一次種鬱金香呀.
之前放窗邊只係識生高, 上星期拎出室外曬太陽2日開始出花蕾.
但係今日見D葉尖尖好似有少少黃, 宜家都好擔心.
回復