家裏的球根 - (麻點百合, 藍晶花, 垂筒) 9/7/19 #285

作者: pekklewin 发表于 2014-11-15 10:44:14
23726 286
小雷子 發表於 2017-9-10 18:02:08 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-9-10 17:39
謝謝賞花 ! 我種室內向露台, 覺得現在葉有點長, 可能要更多光, 至於怕熱或怕冷都不太明顯   ...

謝謝!我巳找到藍晶花!
pekklewin 發表於 2017-9-10 20:22:25 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-10 18:02
謝謝!我巳找到藍晶花!

恭喜覓得心頭好, 希望快快有靚花睇 !

花墟又有賣了 ?
小雷子 發表於 2017-9-10 21:29:57 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-9-10 20:22
恭喜覓得心頭好, 希望快快有靚花睇 !

花墟又有賣了 ?

唔係!JoJo有貨!
pekklewin 發表於 2018-1-31 11:43:44 來自手機 |顯示全部樓層
今年的垂筒
B17 發表於 2018-1-31 12:04:56 |顯示全部樓層

垂筒窗邊有陽光就種到,寒冬冇乜花睇,正好由佢補上
B17 發表於 2018-1-31 12:06:35 |顯示全部樓層

熱天D葉仲有冇出深淺斑?我D仍然有
pekklewin 發表於 2018-1-31 17:08:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-31 12:06
熱天D葉仲有冇出深淺斑?我D仍然有

有少少, 不過覺得無影響生長, 又無影響隔離D貓, 唔理佢喇
B17 發表於 2018-1-31 20:29:48 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-1-31 17:08
有少少, 不過覺得無影響生長, 又無影響隔離D貓, 唔理佢喇

貓係冇問題,驚傳畀其他石蒜科,只要同其他球根植物隔開就ok
pekklewin 發表於 2018-1-31 22:47:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-31 20:29
貓係冇問題,驚傳畀其他石蒜科,只要同其他球根植物隔開就ok

好的, 那裡只有這個是球根
pekklewin 發表於 2018-3-14 11:21:07 來自手機 |顯示全部樓層
終於橙色花都開花了 !!

pekklewin 發表於 2018-3-14 11:24:04 來自手機 |顯示全部樓層
油點百合,花仔好可愛!
B17 發表於 2018-3-14 14:30:02 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-3-14 11:21
終於橙色花都開花了 !!

影垂筒花真係有難度!淡色左d,可能光照欠少少!
pekklewin 發表於 2018-3-14 17:41:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-14 14:30
影垂筒花真係有難度!淡色左d,可能光照欠少少!

在手機睇好鮮色架, 唔知點解上傳左就淡色左, 真實都幾橙架
B17 發表於 2018-3-14 17:51:38 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-3-14 17:41
在手機睇好鮮色架, 唔知點解上傳左就淡色左, 真實都幾橙架

上傳後變色,第一次聽見,留意下先!

今日電腦版d字好似粗咗大咗,睇起來冇咁費神
pekklewin 發表於 2018-3-14 18:19:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-14 17:51
上傳後變色,第一次聽見,留意下先!

今日電腦版d字好似粗咗大咗,睇起來冇咁費神 ...

係wo,  睇得好清楚
pekklewin 發表於 2018-5-16 21:06:26 來自手機 |顯示全部樓層
麻點百合開花了
pekklewin 發表於 2018-5-16 21:08:47 來自手機 |顯示全部樓層
2018 的第一菖藍晶花
小雷子 發表於 2018-5-16 21:18:43 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-5-16 21:08
2018 的第一菖藍晶花

嘩!到Win姐啦!明天一定開得更燦爛!
pekklewin 發表於 2018-5-16 22:12:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 21:18
嘩!到Win姐啦!明天一定開得更燦爛!

謝謝賞花 ! 你都開左嗱
小雷子 發表於 2018-5-16 22:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-5-16 22:12
謝謝賞花 ! 你都開左嗱

Win姐!你記錯啦!你個Best friend B17大大嘅藍晶花先開左!我棵仲係BB喎,等多3年,或許有機會!