求救 ~

作者: gloomyhk 發表于 2007-9-3 09:23:23
2029 5
各位高手

前排咪話我棵av啲葉又啡又軟既
我上星期五換左泥啦
但係今日返到公司睇,佢外圍既葉軟晒,"撻"晒落黎呀 ...
我可以點做呀?
比得大帝 發表於 2007-9-3 10:07:24 |顯示全部樓層
剛剛換泥, 可能有點根傷了, 或未適應新環境, 放入溫箱以保持濕度, 現在熱天, 要留意不要太熱, 不要放在陽光下直晒.  睇多幾日先啦.
回復

花花公子 發表於 2007-9-3 10:08:54 |顯示全部樓層
你的植株大概是腐根病。估計你上次換泥並沒有切底將腐根除去,沒有把根系洗淨就落盆了。
請將整株拔出來,除去軟垂的葉,徹底除去所有泥土及腐爛的根,(正常的根是白色,腐壞的根是啡色的),把植株徹底洗淨,用水養,大部2-3內天都會回復生機,不需急於落盆,先用水養大約一週觀察,然後才落盆定植。
回復

gloomyhk 發表於 2007-9-3 10:13:12 |顯示全部樓層
我上次有洗啲根呀
啲根係有啲啡色,我以為喺泥到落左所以有啲啡添 ...
咁係咪全部根都要切晒?

cut左軟果啲葉 ... 咁咪無晒?得返啲岩岩出既葉咋 ... ?
回復

花花公子 發表於 2007-9-3 10:27:23 |顯示全部樓層
D根啡哂(死左)Function唔到,所以d葉軟哂,可以切哂d根,唔洗太擔心,d根好快會生番出黎。
如果你唔想切左軟d葉,可以試下保留,用水養觀察兩三日,d葉硬番就可以keep番d葉。
回復

gloomyhk 發表於 2007-9-3 11:25:29 |顯示全部樓層
感激不盡!

不過第一棵就種成咁…真係大打擊
回復