**這是蚯蚓嗎?

作者: 小寶 發表于 2008-8-14 17:55:20
4689 23
今日翻開已謝植物盆栽,見到兩款一條條的幼蟲,請問這是蚯蚓嗎?

chris 發表於 2008-8-14 19:01:06 |顯示全部樓層
照睇應該係, 盆栽應該比較少會有蚯蚓 ?
回復

小寶 發表於 2008-8-14 19:13:12 |顯示全部樓層
呢盆係買番來的,如果照你咁講,應該屬於本來種地下,出售前入盆囉
回復

alexand52028 發表於 2008-8-14 19:28:11 |顯示全部樓層
有次我牙媽買左一盆好大嘅植物番來,有日得閒換泥,發現起碼有13條蚯蚓,我覺我佢地好得意wo
蚯蚓對泥土好牙,如果佢對你冇咩傷害到,最好都5使理佢,
有佢係度la...而且佢5會食你d嘢...
回復

小寶 發表於 2008-8-14 20:29:43 |顯示全部樓層
係也, 我都諗住唔理佢架喇, 主要係翻下土, 晒下太陽咁啦, 因為泥中間都幾濕下, 會吽其他蟲蟲出來~
回復

EddieOR 發表於 2008-8-14 22:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 14-8-2008 20:29 發表
係也, 我都諗住唔理佢架喇, 主要係翻下土, 晒下太陽咁啦, 因為泥中間都幾濕下, 會吽其他蟲蟲出來~

唔好曬太陽
曬到乾哂,死左
回復

貓貓 發表於 2008-8-14 22:37:59 |顯示全部樓層
我會揀番佢地出黎,放返喺其他的盆栽。
回復

小寶 發表於 2008-8-14 23:03:40 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-8-14 22:17 發表

唔好曬太陽
曬到乾哂,死左

知道, 我明天盡量起佢地出來, 然後放佢地去其他泥土
佢地係咪食泥架,無論咩野質素的泥都食呢?
回復

小寶 發表於 2008-8-14 23:04:26 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-8-14 22:37 發表
我會揀番佢地出黎,放返喺其他的盆栽。

收到! 然後可以安心晒太陽!
回復

Donder 發表於 2008-8-15 16:31:54 |顯示全部樓層
我有野唔明, 蚯蚓是益蟲, 只吃泥, 但我曾試過以下情況,

我把室內植物放出花園, 淋下雨, 晒下太陽, 幾日後放回屋內, 一切正常生長, 過了一段時間, 日子, 其中一盆開始軟葉, 但又不是唔夠水, 幾日後, 情況持續及有惡化, 下意識, 揪起個盆望下, 就見到吊著一條筷子咁粗的大大蚯蚓, 近距離在我眼睛前出現, 赫得半死,  浸水, 清理完條大蚯蚓後, 我棵野, 原來無晒根, 比佢係咁食, 係咁食晒佢 D 根, 好彩之後慢慢救得返, 所以, 我覺得, 當它無野好食時, 根也會食.  (PS: 我當時的內花盆是 12 CM 直徑)
回復

chris 發表於 2008-8-15 16:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-14 19:13 發表
呢盆係買番來的,如果照你咁講,應該屬於本來種地下,出售前入盆囉

或者係花農用d本身有蚯蚓的泥, 大量生產, 比較少會做殺蟲消毒
回復

chris 發表於 2008-8-15 16:51:18 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-15 16:31 發表
我有野唔明, 蚯蚓是益蟲, 只吃泥, 但我曾試過以下情況,

我把室內植物放出花園, 淋下雨, 晒下太陽, 幾日後放回屋內, 一切正常生長, 過了一段時間, 日子, 其中一盆開始軟葉, 但又不是唔夠水, 幾日後, 情況持續 ...

蚯蚓主要食物係泥中腐爛物(即係食泥), 盆植物會唔會本身有事, d根已經有問題
回復

花草之家 發表於 2008-8-15 16:52:57 |顯示全部樓層
地栽發現蚯蚓是好事,盆栽就不同,因為盆栽空间细,蚯蚓轉來轉去,好傷根架。
回復

阿晴 發表於 2008-8-15 17:24:56 |顯示全部樓層
田中的蚯蚓是益蟲, 但盆栽有蚯蚓反而不大好, 因為蚯蚓係食泥入面ge腐植質, 如果盆太小又冇腐植質, 佢係會食植物ge根, 而且會不停翻動根之間的泥土對植物也不好.

回復

小寶 發表於 2008-8-15 19:22:27 |顯示全部樓層
多謝咁多位有發言人士
我已經將佢地放左去3個發泡膠箱度, 應該唔成問題
回復

植物使者 發表於 2008-8-20 16:53:44 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-15 17:24 發表
田中的蚯蚓是益蟲, 但盆栽有蚯蚓反而不大好, 因為蚯蚓係食泥入面ge腐植質, 如果盆太小又冇腐植質, 佢係會食植物ge根, 而且會不停翻動根之間的泥土對植物也不好. ...

好勁呀!
回復

hcheung 發表於 2008-8-20 17:04:44 |顯示全部樓層
但蚯蚓的糞便是肥料,養大可做魚餌,而且有蚯蚓食,不知自己敢不敢吃。
回復

貓貓 發表於 2008-8-20 22:25:12 |顯示全部樓層
今日翻土,都見到好大條蚯蚓。

回復

Alfphy 發表於 2008-8-21 02:23:03 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-15 17:24 發表
田中的蚯蚓是益蟲, 但盆栽有蚯蚓反而不大好, 因為蚯蚓係食泥入面ge腐植質, 如果盆太小又冇腐植質, 佢係會食植物ge根, 而且會不停翻動根之間的泥土對植物也不好. ...

好彩睇到呢個post 啊!我剛剛諗住抓d蚯蚓落盆栽果啊!pro晴,謝謝你!
回復

JenniferC 發表於 2008-8-21 17:56:03 |顯示全部樓層
再唔係,另外用個膠筒用泥來養蚯蚓,膠筒底開幾個小孔流水用,再用大點的有蓋膠筒盛住個蚯蚓筒,平時D洗完唔要的菜頭菜尾瓜果皮之類的放入去,Keep住適度澆水,流出來的水可以稀釋做肥料澆花,不過會臭就是了。
回復

12下一頁