艾粒AV學習中の"13/9 小更新一下~"

作者: iluvuboyz 发表于 2014-10-3 13:30:35
28077 781

早前系花墟買返黎, 種左幾個月不斷開花中...
2014-07-05 115335a.jpg

不過近期發現葉面越來越多斑點,
請問系吾系缺乏左營養還是有其他問題呢?! Thx~~
2014-09-29 125522a.jpg
2014-10-03 130119a.jpg

24.08.2015
慢慢開始越種越多...
所以幫佢地整返個name list先~~
購自花墟
Little Axel

From金魚
137 Kei-Yoki (盈妖姬)
237 Little Rick
336 Thunder Surprise
Rob's Plaid Skirt
RS-Brusnichnyj Sirop (另開帖子: RS-Brusnichnyj Sirop)
Summer Carnival

From Gun爺
無名斑葉 (C85)
Frosty Cherry
244 Ness' Midnight Fantasy (另開帖子: 244 Ness' Midnight Fantasy)
Waterdancer

From 劍狼
A53

From silicon
無名AV

From sblam
無名重瓣AV

From Amy
Golden Eye
Rainy Day Lovin' 側芽
237 Little Rick
A3 Irish Flirt
Ness' blueberry puff (另開帖子: Ness' Blueberry Puff)
Travis Breezy Brea (十字)

From linda(用印花交換回來的修葉)
Rainy Day Lovin'
Ness' Satin Rose
Heritage Frolic
Pretty Poison

From quen
Toy Castle

From messbilly
Petite Blarney
Rob's Chilly Willy
Dust Storm
Leprechaun's Daydream

From 雍正
Senk's Fantasy Wasp
Sagittarius Elite
EC - White Waltz

購自發叔
A79
S829 (Ma's Glass Slipper) 已拜拜了
C64
另開帖子: ☆*:;;;:*☆發場的收穫☆*:;;;:*☆

謝謝tongtony, Melb的賞分!!!~

評分

查看全部評分

chulawdick 發表於 2014-10-3 14:19:09 |顯示全部樓層
會唔會係本來係一棵斑葉紫羅蘭?? 走左色之後, 又走番出來????
iluvuboyz 發表於 2014-10-3 23:44:38 |顯示全部樓層
chulawdick 發表於 2014-10-3 14:19
會唔會係本來係一棵斑葉紫羅蘭?? 走左色之後, 又走番出來????

我吾識分呀~~不過網上睇"斑葉紫羅蘭"個樣, 同我呢棵吾系好似甘呢~~
我系網上search過, 又搵吾到佢系咩事...
希望佢繼續健康成長啦~~~
David 發表於 2014-10-5 01:02:34 |顯示全部樓層
Water mark?

Agree ^.^  發表於 2014-10-8 14:51
iluvuboyz 發表於 2014-10-8 11:32:25 |顯示全部樓層

應該吾系water mark, 因為我淋水吾會淋到葉面的~~
如果有水系葉面, 會即時抹乾佢~~
Dreamer 發表於 2014-10-8 14:31:59 |顯示全部樓層
以圖所見,不是斑葉品種,而是水漬~
如葉片弄濕了,必需通風吹乾,否則水漬是常見的現象!
另建議除去外圍老葉,植株會較健康且均稱
iluvuboyz 發表於 2014-10-8 16:24:43 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2014-10-8 14:31
以圖所見,不是斑葉品種,而是水漬~
如葉片弄濕了,必需通風吹乾,否則水漬是常見的現象!
另建議除去外圍 ...

原來系甘的, 多謝您既意見呢~
因為有時同事會幫佢淋下水, 可能冇留意呢個問題,
我通常系泥乾先淋, 淋水系盆邊淋, 淋到盆底出水就俾佢吸一陣水, 再倒走佢~~
想請問下除去外圍老葉, D老葉系吾系吾要得架喇?!
Dreamer 發表於 2014-10-8 18:33:29 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-8 16:24
原來系甘的, 多謝您既意見呢~
因為有時同事會幫佢淋下水, 可能冇留意呢個問題,
我通常系泥乾先淋, 淋水 ...

可除去圖中 A & B 部分葉片~
如想留葉片繁殖,建議棄老弱 (A) 留壯丁(B),效果會較理想的

評分

查看全部評分

iluvuboyz 發表於 2014-10-8 22:11:08 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2014-10-8 18:33
可除去圖中 A & B 部分葉片~
如想留葉片繁殖,建議棄老弱 (A) 留壯丁(B),效果會較理想的

嘩嘩嘩嘩嘩!!!~多謝您甘用心整埋幅圖俾我跟住cut葉牙~~
等我幫佢理完髮後, 再俾大家睇下~~~

理髮前post返一張而家開緊花花既相先~~
2014-10-08 164846a.jpg
iluvuboyz 發表於 2014-10-8 22:20:45 |顯示全部樓層
仲有一棵系因為俾佢既花色吸引住...
完全冇睇過佢D葉原來系生得甘亂而買左...
放系屋企種左幾日, 咩花lum都死晒...
拎左返公司涼一排冷氣, 終於識開花...
2014-10-07 105727a.jpg
2014-10-08 164708a.jpg

其實有上網睇過, 好似應該要幫佢做手術...分返開2~3棵...?!
不過有d擔心會整死佢!!~

評分

查看全部評分

iluvuboyz 發表於 2014-10-13 22:58:18 |顯示全部樓層
幫佢理完髮喇!!!~希望可以健康成長啦~~~

2014-10-13 140312a.jpg

多謝Dreamer大大既指導丫~~

評分

查看全部評分

iluvuboyz 發表於 2014-10-18 19:18:08 |顯示全部樓層
我的第3棵AV開花了~~

評分

查看全部評分

hiatus 發表於 2014-10-18 19:23:03 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 19:18

依棵花超靚女啊~~
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 19:29:30 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-18 19:23
依棵花超靚女啊~~

謝謝金魚既讚賞呀~~
我都系因為俾佢既美色吸引住, 先買佢返黎種的~~
佢原本既花花生得比較靚, D花色好似同我而家有D吾同甘呢...
吾知系吾系走左色呢?!~

評分

查看全部評分

silicon 發表於 2014-10-18 20:26:00 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 19:29
謝謝金魚既讚賞呀~~
我都系因為俾佢既美色吸引住, 先買佢返黎種的~~
佢原本既花花生得比較靚, D花色好似 ...

本身係十字花嚟??
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 20:31:15 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-18 20:26
本身係十字花嚟??

我想不是吧~~系花墟用$15買回來的~~
十字花好像不是這個價格吧?!~~
其實我不太懂得分辨喔...
pekklewin 發表於 2014-10-18 21:35:37 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 19:18

這棵花花好靚呀 !

多謝賞花丫~~真系俾佢粉邊白花迷倒了~~~  發表於 2014-10-18 23:42
silicon 發表於 2014-10-19 08:59:21 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-18 20:31
我想不是吧~~系花墟用$15買回來的~~
十字花好像不是這個價格吧?!~~
其實我不太懂得分辨喔...  ...

試吓插葉,開花變單色或完全唔同樣,好大可能就知是否十字了
iluvuboyz 發表於 2014-10-20 15:17:51 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-19 08:59
試吓插葉,開花變單色或完全唔同樣,好大可能就知是否十字了

而家插緊葉了, 不過吾系修葉, 系之前買佢返黎時撞甩左既葉,
整理下個切口拎去浸水之後落泥了~~
iluvuboyz 發表於 2014-11-26 16:28:59 |顯示全部樓層
花開停不了, 真系好鍾意AV花期甘長, 成日都可以有花睇~~
2014-11-24 112327a.jpg
2014-11-22 120910a.jpg

評分

查看全部評分