酢漿新丁 - 20/4 餘花照及經驗小分享!~~

作者: iluvuboyz 发表于 2014-9-17 23:23:19
16562 379
iluvuboyz 發表於 2015-3-31 00:19:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-3-31 00:08
肉肉好可愛的
苦科重有其他植物的, 可以係屋企種的, 如岩桐, 花貓等, 呢d 唔怕熱的
...

至弊冇人打理呢下有煩惱, 去旅行都諗緊點算...
我驚返到黎...同我講byebye...
肉肉我就吾太擔心...去之前可淋定水!~
powergun 發表於 2015-3-31 00:28:21 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-3-31 00:19
肉肉我就吾太擔 ...

去旅行都係一星期咋, 無問題的
B17 發表於 2015-3-31 09:55:08 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-3-31 00:19
肉肉我就吾太擔 ...

換換位,避陽光,淋夠水,冇事卦
iluvuboyz 發表於 2015-3-31 10:43:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-3-31 00:28
去旅行都係一星期咋, 無問題的

無人接管既地帶~~~希望無事啦~~
上年冇種甘多野, 都byebye左幾盆AV...
iluvuboyz 發表於 2015-3-31 10:45:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-3-31 09:55
換換位,避陽光,淋夠水,冇事卦

我會用呢個策略架喇~~~
所以希望旅行之前, 可以盡量收埋酢酢d球~~
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 20:25:45 |顯示全部樓層
Oxalis Obtusa Blush
【19.04.2015】而家只剩下佢有花花睇了~~要好好珍惜!!~
2015-04-18 141303.jpg
2015-04-18 141408.jpg
2015-04-19 151645a.jpg

好幾種酢酢都已收球, 收成結果以purpurea yellow最好(圖片@ 345#), 之後系purpurea ruffle(有幾粒已經好好),
其他都系麻麻地, 有d仲C埋.....
而家只希望剩下的酢留返一粒俾我再種已心滿意足了~~

可能系酢酢準備枯萎時, 我太遲停水, 後知後覺...所以等泥乾收球時, 不少酢酢已被蟲蟲侵蝕了...(蟲蟲還在我面前食食食, 氣C我了!!!! )
所以見佢一半以上葉黃時, 應及早停水, 泥差不多全乾就立即收球, 以免被蟲蟲先侵襲啊!!!~志在力保不失~

結論: 新手還真是要交學費呀!!!~
洋蔥頭 發表於 2015-4-20 21:04:58 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-3-30 22:21
Oxalis Purpurea Yellow
【30.30.2015】第一次收球, 感覺好興奮喔~~
左上最大粒的是媽媽, 生 ...

嘩!咁多BB球,勁!
洋蔥頭 發表於 2015-4-20 21:06:27 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 20:25
【19.04.2015】而家只剩下佢有花花睇了~~要好好珍惜!!~

請問係乜野蟲食D球吖?
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 21:35:27 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2015-4-20 21:04
嘩!咁多BB球,勁!

種BB球可能開不了花的, 我今年都種左一盆, 變左賞葉植物!!!
不過我見呢盆BB球好似生左D中,小球出來, 今年秋植可能可以開到花呢~~
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 21:39:18 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2015-4-20 21:06
請問係乜野蟲食D球吖?

我吾知佢系咩蟲啊, 有D似食龍眼荔枝時個D白色滑嘟嘟爬蟲...
不過佢外層有D透明甘, 包住中心有一條黑色線甘架...爬下爬下甘...好核突的
洋蔥頭 發表於 2015-4-21 09:51:18 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 21:39
我吾知佢系咩蟲啊, 有D似食龍眼荔枝時個D白色滑嘟嘟爬蟲...
不過佢外層有D透明甘, 包住中心有一條黑色線 ...

多謝分享經驗,馬上檢查一下我的酢漿球先,我把枯萎的放在一旁冇理佢地
B17 發表於 2015-4-21 16:11:31 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-4-20 20:25

我d酢酢擺露台,完全冇事bor
iluvuboyz 發表於 2015-4-21 16:27:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-4-21 16:11
我d酢酢擺露台,完全冇事bor

吾知系吾系我淋完水後, 又吾夠曬, d泥成日吾乾, up到有蟲蟲....
好幾棵酢酢d球都俾蟲蟲食左落肚...
sluChiNg 發表於 2015-7-31 12:50:47 |顯示全部樓層
原來會有蟲蟲架好恐怖…
不過你D酢真係又多種又靚~
iluvuboyz 發表於 2015-7-31 15:05:56 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-31 12:50
原來會有蟲蟲架好恐怖…
不過你D酢真係又多種又靚~

多謝賞酢~~
我都系新手種酢酢, 所以買左好多款去試種咯~~
蟲蟲吾系太恐怖既...只系佢食左我d酢球bb呢下慘慘豬
sluChiNg 發表於 2015-7-31 15:23:38 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-7-31 15:05
多謝賞酢~~
我都系新手種酢酢, 所以買左好多款去試種咯~~
蟲蟲吾系太恐怖既...只系佢食左我d酢球bb ...

確實滿懷期待翻開D泥見到D酢得返個殻真係會嬲嬲豬同埋傷心的!
其實你個Po真係好毒xD令我心思思想種多幾款酢><
B17 發表於 2015-7-31 15:36:33 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-31 15:23
確實滿懷期待翻開D泥見到D酢得返個殻真係會嬲嬲豬同埋傷心的!
其實你個Po真係好毒xD令我心思思想種多幾 ...

酢漿要曬太陽,通常要室外種植,有花園露台?
sluChiNg 發表於 2015-7-31 16:03:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-7-31 15:36
酢漿要曬太陽,通常要室外種植,有花園露台?

B17大大問得好!
答案是沒有…(哭著跑走~~~(つД`)ノ
我公司果棵會放窗台曬太陽~所以冇問題~
不過我真係種都只會種多1,2棵-w-
大戶我冇行( ̄(工) ̄)
B17 發表於 2015-7-31 16:25:26 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2015-7-31 16:03
B17大大問得好!
答案是沒有…(哭著跑走~~~(つД`)ノ
我公司果棵會放窗台曬太陽~所以冇問題~

本來想比兩隻你,睇黎毒害你唔到
sluChiNg 發表於 2015-7-31 16:38:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-7-31 16:25
本來想比兩隻你,睇黎毒害你唔到

先謝過B17大大~呢度D大大真好心>3<
話說我就算再入手多1,2棵都係種成功在Melb大果度分享到的酢酢之後的事呢~(不成功不敢種…危害小生命=_=
仲要收收1D海賊王公仔什麼的xD(我工作台好多野( ̄(工) ̄)