酢漿新丁 - 20/4 餘花照及經驗小分享!~~

作者: iluvuboyz 發表于 2014-9-17 23:23:19
16708 379

之前一直都只有種過綠葉及紫葉酢漿草的~~
但在旅遊時無意間買下了2種酢漿草球根之後...就迷上了!!

在家種了兩盆綠葉及紫葉酢漿草, 另一盆給媽媽種在吊盆內...葉子都很大喔!!

紫葉酢漿草@home

紫葉酢漿草@home

綠葉酢漿草@home

綠葉酢漿草@home

這是種在室內office的, 跟家中的是同一棵麟莖繁殖出來的,
但相對葉子比較細小, 色澤都冇甘翠綠~~

綠葉酢漿草@office

綠葉酢漿草@office

這兩棵是在大阪旅遊時買的~(6月中已見球根發芽, 6月底落泥...)
Oxalis deppei mexico botKA G4
8月初有花苞及開花了, 之後一直都有keep住有花開...
不過開花時間永遠撞正我上班的時間...看不到開花的模樣喔(淚!!!)

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-1

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-1

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-2

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-2

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-3

Oxalis deppei mexico botKA G4 from Osaka-3

Oxalis Inops (Oxalis Depressa)
可能屋企既環境吾適合佢呢, 一直有出花苞...但都消苞!!!
因為吾夠陽光(半日照), 太熱還是其他原因呢?!
所以我放左佢返公司種, 吾知會吾會好d呢...

Oxalis Inops from Osaka-1

Oxalis Inops from Osaka-1

Oxalis Inops from Osaka-2

Oxalis Inops from Osaka-2

酢酢小總結~~種了以下品種:
Oxalis Purpurea系列~~
Oxalis Purpurea Alba (花照@ 78#, 98#)
Oxalis Purpurea Garnet (花照@ 241#)
Oxalis Purpurea Lavender & White
Oxalis Purpurea Pink
Oxalis Purpurea Ruffle (from biyun) (花照@ 172#)
Oxalis Purpurea Salmon (花照@ 269#)
Oxalis Purpurea Yellow

Oxalis obtusa系列~~
Oxalis Obtusa Blush (花照@ 231#, 269#) 陰天也能開花的  晚上間中也能開花的
Oxalis Obtusa Cream Puff (花照@ 290#) 陰天也能開花的
Oxalis Obtusa Damask Rose (from biyun) (花照@ 270#) 日夜都能開花的, 花期約數天
Oxalis Obtusa Deep Salmon (from biyun)
Oxalis Obtusa Large Form (from biyun)  (花照@ 262#) 日夜都能開花的, 花期約數天
Oxalis Obtusa Primrose
Oxalis Obtusa Raspberry (花照@ 231#) 陰天也能開花的

有名及無名Oxalis系列~
綠葉白花酢漿草
紫葉酢漿草 (花照@ 33#)
芝麻球 (雞毛菜)
Oxalis Cathara White 陰天也能開花的
Oxalis Deppei mexico botKA G4 (花照@ 33#)
Oxalis Dentata (螢光黃) (花照@ 241#)
Oxalis First Love (初恋) (花照@ 93#)
Oxalis Inops (Oxalis Depressa) (終了)
Oxalis Livida
Oxalis Nidulans "Pom Pom"
Oxalis Stellata (星之酢) (花照@ 52#)
Oxalis Versicolor
Lipid 發表於 2014-9-18 09:13:05 |顯示全部樓層
去旅行識得買,梗係買酢醬種子! 靚!
回復

B17 發表於 2014-9-18 10:07:04 |顯示全部樓層

雙色花心,好特別呀
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-18 19:26:33 |顯示全部樓層
Lipid 發表於 2014-9-18 09:13
去旅行識得買,梗係買酢醬種子! 靚!

我都系甘諗, 不過今次只系見到呢兩款...
我連花店都會走入去望下架~~HAHA!!
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-18 19:28:25 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-9-18 10:07
雙色花心,好特別呀

哈哈!!~您吾講我都冇留意佢系"雙色花心"呢~~
只系覺得佢好靚, 好多花花甘...
但系我一直只系見到佢出花苞, 之後就消苞了...
回復

B17 發表於 2014-9-18 19:31:00 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-9-18 19:28
哈哈!!~您吾講我都冇留意佢系"雙色花心"呢~~
只系覺得佢好靚, 好多花花甘...
但系我一直只系見到佢出花苞 ...

可能太熱,我D都有消苞
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-18 19:47:27 |顯示全部樓層

呢款系我第一次系TB網購返來的(其實系我買左幾款秋酢所送既贈品)
袋上面就甘寫住"星之酢", 所以我吾知佢種出黎系點既呢...
好期待佢快D開花, 又想幫佢搵返個名!!~

【21.8.2014】見到佢發芽, 就幫佢落泥了啦~~

星之酢21.8.14

星之酢21.8.14

【28.8.2014】衝出泥面了, 生長得好似好快呢~~

星之酢28.8.14

星之酢28.8.14

【30.8.2014】

星之酢30.8.14

星之酢30.8.14

【1.9.2014】第一片葉子展開了!!

星之酢1.9.14

星之酢1.9.14

【4.9.2014】每1~2日都會長出一片葉子~~

星之酢4.9.14

星之酢4.9.14

【8.9.2014】有一片葉子看似不太健康, 我已將佢摘除左...

星之酢8.9.14

星之酢8.9.14

【13.9.2014】努力健康成長中~~

星之酢13.9.14

星之酢13.9.14

【16.9.2014】

星之酢16.9.14

星之酢16.9.14

B17  星星酢?Oxalis Stellata?
咦!!!!! 岩岩上網search黎睇下, 個樣好似喎!!!~
thanks牙!!~期待佢開埋花俾我確認下~~haha!!~

B17
星星酢?Oxalis Stellata?  發表於 2014-9-18 22:05
回復

B17 發表於 2014-9-18 22:46:41 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-9-18 19:47
呢款系我第一次系TB網購返來的(其實系我買左幾款秋酢所送既贈品)
袋上面就甘寫住"星之酢", 所以我吾知佢種 ...

Stellata我都有,不過太熱燶燶地 趁時間尚早,我剪鬼左佢,等佢再生過
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-18 23:05:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-9-18 22:46
Stellata我都有,不過太熱燶燶地 趁時間尚早,我剪鬼左佢,等佢再生過
...

原來可以成棵剪走佢再生過的?!~
會吾會影響佢之後既生長架?!
又學左多樣野了~~~~

我想請問下如果發現球根既芽系泥入面生長吾識生出泥面,
之後可吾可以就甘拉返佢出黎, 俾佢既芽露出泥面甘種架?!
(呢個系我而家學種緊Oxalis Purpurea Salmon面對緊既問題...如圖!!!)

Oxalis Purpurea Salmon

Oxalis Purpurea Salmon
回復

B17 發表於 2014-9-18 23:37:09 |顯示全部樓層

我亂黎ga ja 我見個球夠大,諗住剪左都應該生得番卦

條芽泥裏面四圍走唔蒲頭,呢個問題我唔知其他人點做,我就會翻盆,掘佢出黎,強行將個芽擺近泥面,等佢再大D就破土見光

我既salmon,直頭遁地

重植兩星期後

通常直立生長既都會乖乖自己生出黎,例如Stellata,Stenorrhyncha,Nidulans,Purpurea White

回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-21 18:50:17 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-9-18 23:37
我亂黎ga ja 我見個球夠大,諗住剪左都應該生得番卦

條芽泥裏面四圍走唔蒲頭,呢個問題我唔知其 ...

多謝您既經驗分享牙~~
我都系忍吾住翻盆, 將個芽強行將擺左系泥面~~
吾知突左少少出黎有冇問題呢~~定系再加多D泥上去好D呢?!

Oxalis purpurea Salmon(21.09.2014)

Oxalis purpurea Salmon(21.09.2014)

其實每次球根落泥, 我都心大心細擺佢系低D既位好定大約1/2位置,
因為我驚佢生得高會吾靚~~
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-21 18:58:39 |顯示全部樓層
Oxalis Stellata
【21.9.2014】又生多左幾塊葉喇~~

Oxalis Stellata(21.09.2014)

Oxalis Stellata(21.09.2014)

紫葉酢漿草
【21.9.2014】出花蕾了~~

紫葉酢漿草(21.09.2014)

紫葉酢漿草(21.09.2014)

Oxalis Purpurea Pink
【21.9.2014】第一片葉子準備出來了~~

Oxalis purpurea pink(21.09.2014)

Oxalis purpurea pink(21.09.2014)
回復

hiatus 發表於 2014-9-21 19:10:42 |顯示全部樓層
種得好好呀, 星之酢既葉好有動感呢~ 期待開花^^
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-21 19:55:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-9-21 19:10
種得好好呀, 星之酢既葉好有動感呢~ 期待開花^^

哈哈!!~thx牙!!~我都好期待佢開花牙!!!~
而家日日"捕"住佢...
回復

KarenYum 發表於 2014-9-21 20:45:31 |顯示全部樓層
很喜歡 Oxalis deppei mexico botKA G4 的葉片,十分得意,下次去日本識得買啦!
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-21 21:38:06 |顯示全部樓層
KarenYum 發表於 2014-9-21 20:45
很喜歡 Oxalis deppei mexico botKA G4 的葉片,十分得意,下次去日本識得買啦!

我都好喜歡牙~~感覺像幸運四葉草~~
去日本買種子真系好抵, 下次去記得掃多D返黎牙!!!~~

KarenYum    去淘寶淘下有沒有先
HAHA!!~講開又講, 琴日上TB睇過好多秋植酢都好平牙~~
可惜我之前已經淘了....

去淘寶淘下有沒有先  發表於 2014-9-21 22:22
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-27 22:14:51 |顯示全部樓層
Oxalis Stellata (星之酢)
【27.9.2014】多左好多塊葉同一D分枝~~
不過成棵野就生到傾斜晒, 而家要用牙籤幫佢支撐住~~

Oxalis Stellata_27-9-2014(1)

Oxalis Stellata_27-9-2014(1)

發現有1~2塊葉出現斑點(如圖), 請問有花友知道發生咩問題嗎?!
定系正常既現象黎架?! Thanks!~

Oxalis Stellata_27-9-2014(2)

Oxalis Stellata_27-9-2014(2)
回復

KarenYum 發表於 2014-9-27 23:02:30 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-9-27 22:14
Oxalis Stellata (星之酢)
【27.9.2014】多左好多塊葉同一D分枝~~
不過成棵野就生到傾斜晒, 而家要用牙籤 ...

我會當是蟲害處理,立即展開殺蟲隔離行動
回復

pekklewin 發表於 2014-9-27 23:08:57 |顯示全部樓層
星之酢既葉好可愛, 期待開花 ^_^
回復

iluvuboyz 發表於 2014-9-27 23:48:52 |顯示全部樓層
KarenYum 發表於 2014-9-27 23:02
我會當是蟲害處理,立即展開殺蟲隔離行動

我望左佢好耐, 又吾見蟲蟲, 諗緊佢系病左定系有蟲害?!
甘我而家將佢隔離先, 請問之後應該點做好呢?!
回復