我的夢幻霸王

作者: corina 發表于 2014-9-15 11:53:32
4691 71
sasock 發表於 2014-10-15 00:47:24 |顯示全部樓層

我那棵是否霸王?我養了差不多一年,雖然將會開花,不過葉片越來越窄,開完花應該會出新芽,請教如何養肥新芽?
回復

tonylhk 發表於 2014-10-15 09:37:05 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2014-10-15 00:47
我那棵是否霸王?我養了差不多一年,雖然將會開花,不過葉片越來越窄,開完花應該會出新芽,請教如何養肥新 ...

本人覺得100%係真既... 至於點令到母體肥仔D, 最直接緊係施肥啦~
同埋花開完了... 可以剪掉保留養份!
回復

小紅楓樹 發表於 2014-10-15 11:03:37 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2014-10-14 22:49
我的小霸王,給你參考!

其實我隻同你 / SASOCK差不多,看賣家開花莖也一樣,吾夠窩也許是郵寄問題。
我買了專用肥料希望有用
回復

tonylhk 發表於 2014-10-15 12:18:32 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2014-10-15 11:03
其實我隻同你 / SASOCK差不多,看賣家開花莖也一樣,吾夠窩也許是郵寄問題。
我買了專用肥料希望有用  ...

可以分享下你平時點比水嗎? 其實空鳳既形態好多時, 都受到含水量既多少而有所影響, 至於你隻霸王D葉未夠濶, 只係佢重好細隻, 未夠大姐, 好好地去照顧佢, 將來醜小鴨都會變成靚天鵝!

Thanks Tondy, this one new from Taobao, try me best to growing up to bigger and beauty.  發表於 2014-10-15 15:20
回復

sasock 發表於 2014-10-15 13:46:04 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2014-10-15 09:37
本人覺得100%係真既... 至於點令到母體肥仔D, 最直接緊係施肥啦~
同埋花開完了... 可以剪掉保留養份!:lo ...

我其實唔識種,見到好靚所以買;我好多細空鳳夏天都種死,所以好驚種死。
D葉片積死有沒有問題?肥料點落,霸王下面我有件芒骨板,但放了一年都無根?
回復

tonylhk 發表於 2014-10-15 14:01:08 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2014-10-15 13:46
我其實唔識種,見到好靚所以買;我好多細空鳳夏天都種死,所以好驚種死。
D葉片積死有沒有問題?肥料點落 ...

其實點種無一條方程式既, 不過我可以分享下我既種法, 當然只供參考!
我會整株浸水(6小時), 次數可視乎天氣而定(空氣濕度絕對影響你要幾耐比水空鳳)
另一個重點係, 當你浸完空鳳, 要認真去將佢D水"FUNG"晒出嚟, 保證唔可以積水; 之後, 要放係一個通風(不可以有太陽直接照射既地方), 等佢慢慢風乾.
待完全乾透後, 可照常正常日曬~ (但不建議全日照, 特別係幼株)
肥料, 我一般都無落, 只係會用我浸龜既缸去浸空鳳~
回復

dendrohusky 發表於 2014-10-21 16:34:02 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2014-10-15 14:01
其實點種無一條方程式既, 不過我可以分享下我既種法, 當然只供參考!
我會整株浸水(6小時), 次數可視乎天 ...

tony大,
現在天氣你會幾多日浸水6小時~?
我的霸王只係每日花灑淋全濕,倒水就算
住大廈,比較乾,唔知會唔會太少水?
回復

dendrohusky 發表於 2014-10-21 16:43:07 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-10-8 13:32
唔清楚,只係收到集運公司消息,因'佔中'影響,道路嚴重堵塞,部份快遞公司停止發貨到香港~  ...

可以淘喇~14/10發貨,18到,我係用圓通直接送香港的~
回復

tonylhk 發表於 2014-10-21 16:55:08 |顯示全部樓層
dendrohusky 發表於 2014-10-21 16:34
tony大,
現在天氣你會幾多日浸水6小時~?
我的霸王只係每日花灑淋全濕,倒水就算

大家後生仔~ 叫我Tony就得喇~ 一般霸王可以從葉既狀態可以知道夠唔夠水既
回復

dendrohusky 發表於 2014-10-21 17:30:44 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2014-10-21 16:55
大家後生仔~ 叫我Tony就得喇~ 一般霸王可以從葉既狀態可以知道夠唔夠水既  ...

你多D經驗丫MA,我的霸王葉尾係曲既
其實我驚我淋得太少,SUPPORT唔到D舊葉
因為D老葉都枯得幾快下~
回復

tonylhk 發表於 2014-10-21 17:32:27 |顯示全部樓層
dendrohusky 發表於 2014-10-21 17:30
你多D經驗丫MA,我的霸王葉尾係曲既
其實我驚我淋得太少,SUPPORT唔到D舊葉
因為D老葉都枯得幾快下~ ...

有無相睇下呀... 大家交流下..
回復

corina 發表於 2014-10-21 22:41:51 |顯示全部樓層
dendrohusky 發表於 2014-10-21 16:43
可以淘喇~14/10發貨,18到,我係用圓通直接送香港的~

好消息,謝謝你~
回復