動物巫婆菲媽開檔啦~

作者: prodorothyhkg 發表于 2014-9-9 12:52:47
9603 71
juju0268 發表於 2014-10-14 14:15:18 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-10-9 12:45
大菲媽, 好多謝你咁忙都仲幫我搵兩隻狗傾計
如果你係吾得閑既就不要勉強自己, 請保重
Salad & Pancake佢地 ...

佢係"搗蛋破壞"定係"邪惡破壞"?

佢一心引你地注意,二則係心想我冇既野其他人都唔準有,係惡意破壞  發表於 2014-10-14 14:30
回復

juju0268 發表於 2014-10-14 14:44:50 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-10-14 14:15
佢係"搗蛋破壞"定係"邪惡破壞"?

佢同沙律乜野都係一狗一份, 反而因為佢瘦D我都會比大份D比佢(食物方面)

心理因素,要思想改做  發表於 2014-10-14 14:48
回復

kris0822 發表於 2015-2-23 11:30:27 |顯示全部樓層
你好菲媽,

請問你有無時間,希望可以幫我解答一個問題..!!
我系加拿大的一位朋友養了一隻貓,叫喵咪,
朋友打算回流台灣,不過由於喵咪之前試過系溫哥華坐飛機去多倫多的時候系籠裡面嚇到失禁,
再加上喵咪已經14歲,再過一個月便15了
所以這次朋友回流台灣唔清楚應唔應該帶佢走,怕佢年紀大坐唔到長途飛機....

請問菲媽有空的時候可以幫我朋友問下喵咪的想法嗎?
朋友想知道咩野先系對喵咪最好的辦法,留佢系多倫多,還是跟主人起返台灣好?

以下系圖片...

meowmi

meowmi
回復

prodorothyhkg 發表於 2015-3-10 11:39:52 |顯示全部樓層
kris0822 發表於 2015-2-23 11:30
你好菲媽,

請問你有無時間,希望可以幫我解答一個問題..!!

sorry 咁遲覆
呢個問題,唔使問貓貓一定會選擇跟主人的,但身體支唔支持到又係另外一件事
所有有主人愛的動物,係唔會肯與主人離開的
這事可與主人相量,如唔帶貓貓走,當地有沒有親人/朋友照顧佢終老,如沒有,點都要安排貓貓返台灣了

回復

chanpyhilda 發表於 2015-3-10 17:49:05 |顯示全部樓層
菲媽, 你好.

半年前領養左一隻個半月大的唐狗, 佢慢慢大個仔, 就會同原來的兩隻狗打 (一隻長毛芝娃娃, 一隻松鼠), 因唐狗大隻好多, 我擔心兩隻細會畀佢咬親, 的確有一次隻長毛芝娃娃畀佢咬出一個血洞!! 我次次都會去阻止佢地, 因心急, 因方法唔啱, 次次都係我受傷最重!

現在入左訓犬學校, 但間學校好唔掂, 遲D我會接佢返屋企.

請問你可以幫我問下佢, 佢係咪有咩唔開心? 點可以唔同兩隻細狗打, 又唔好咬佢地? 其實佢都好嗲! 好可愛! 我唔想放棄佢!

可惜我用左iPhone之後, 我唔識上圖了.  可否 whatsapp 給你?

謝謝!
回復

claudiatang 發表於 2015-3-13 09:27:44 |顯示全部樓層
菲媽呀.....................
回復

prodorothyhkg 發表於 2015-4-1 17:48:02 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2015-3-10 17:49
菲媽, 你好.

半年前領養左一隻個半月大的唐狗, 佢慢慢大個仔, 就會同原來的兩隻狗打 (一隻長毛芝娃娃, 一 ...

sorry 咁遲覆
你可上我面書留資料, https://www.facebook.com/ProDorothy

謝謝!  發表於 2015-4-1 17:50
回復

小雲貓 發表於 2016-12-19 06:55:44 來自手機 |顯示全部樓層
菲媽你好,我的貓貓今個月離世了。我想知道牠現在在那裏的地方。有冇掛住我。有沒有返家。
回復

jellyfishy 發表於 2017-1-4 09:18:30 |顯示全部樓層
小雲貓 發表於 2016-12-19 06:55
菲媽你好,我的貓貓今個月離世了。我想知道牠現在在那裏的地方。有冇掛住我。有沒有返家。 ...

你好, 唔介意的話, 我係可以幫你做CHANNELING的, 請提供你貓貓的相片和名字, 你喜歡怎樣叫牠之類的資料.
回復

prodorothyhkg 發表於 2017-1-4 12:46:58 |顯示全部樓層
水母,樓上小雲貓CASE 已做了
回復

八王爺 發表於 2017-1-9 15:10:08 |顯示全部樓層
終於見到大菲媽再上來!
回復