動物巫婆菲媽開檔啦~

作者: prodorothyhkg 發表于 2014-9-9 12:52:47
9606 57
prodorothyhkg 發表於 2014-9-16 00:30:22 |顯示全部樓層
kamshing 發表於 2014-9-16 00:11
prodorothyhkg
同佢講,松鼠返左佢媽媽度,你就繼續留向呢間屋度生活,你地會好"口易" 佢~  發表於 12 分鐘前 ...

要狗狗唔亂咁咬野同執野食,主人一見到做錯就馬上就要好惡咁say no,把聲要同平時有分別,千祈唔好笑,要比狗狗知道咁做係唔 口岩
比野佢食要放落狗碗,或用手拎住比佢食,不要隨便"dup"落地比佢食~

我地有鬧佢唔准執野食,可能唔夠大聲唔夠惡喇,以後要再惡D先得。 謝謝你用咁多時間幫忙,真的很感謝你!  發表於 2014-9-16 00:47
回復

juju0268 發表於 2014-9-16 14:28:27 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-9-9 12:56
我是沒有任何宗教信仰,但會入廟上香拜神,入教堂會專重上帝(因唔識做其他)~所以唔會有宗教影響我的感覺及思 ...

佢叫牛奶妹 (女仔), 走左2年多了, 當時約5歲
原本佢係好活潑好胃口的,後來佢一路瘦, 睇醫生驗吾到乜病,
最終佢係我地全屋人出晒街既時候在我地張床上去世
我想知佢有無痛苦, 希望佢開心

吾該晒

巧精靈的樣子啊﹗當時你們一定很傷心了﹗現在有再養貓嗎?  發表於 2014-9-18 12:40
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-18 12:15:43 |顯示全部樓層
呢兩日忙整天台呀,吹爛左個帳蓬,天台一塌糊塗

每次打風都是天台遭殃。又破財了。  發表於 2014-9-18 12:46
回復

juju0268 發表於 2014-9-18 12:44:57 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-9-18 12:15

吾急
我都試過吹爛帳蓬, 完全明白你的處境
等你有時間先

回復

juju0268 發表於 2014-9-18 12:47:48 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-16 14:28
...

是的, 她是好活潑可愛的
現有4貓2狗

對金毛話你唔公平呀,d 貓可以周圍走.................  發表於 2014-9-21 01:05
回復

juju0268 發表於 2014-9-18 12:49:49 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-9-18 12:15

仲要等師傅上門報價, 訂做......
次次打風我地都好擔心又要破財

回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-21 00:50:15 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-16 14:28
...

link up 過牛奶妹,情況麻麻地,佢死前係有牽掛,死時係感覺慢慢體溫失去,無痛苦咁走~

佢而家處於黑暗中飄下飄下冇乜方向感,似乎有野牽引住佢,唔願走~

我估計係你地(唔止juju你一個人)成日掛住佢,時不時又想下佢,又可能會叫下佢~

要佢安心上路,首先主人先要放下,可以用任何一種宗教儀式,如沒有,心中禱告都得,通知牛奶妹要放心走,唔使掛住爸爸媽媽~唔好比任何訊息佢你地第日會點/第日再見之類,佢要無牽無掛咁先可以脫離這個空間~

回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-21 01:04:12 |顯示全部樓層

我自己都是過來人,明白要完全打開心結是有點困難,以前養d 狗s 都係老死,而且係不飲不食即日便走,所以我都沒有甚麼牽掛!

但到我隻老Jack 就有唔妥,佢當時就黎14歲,已經算好老啦,佢果陣不飲不食5-6日都唔捨得斷氣,知佢有所依戀,我當時亦不在香港,要老公搵獸e同佢打針,要老公獨自承受這種痛心的決定,自己亦很難過不安;亦因為此種種原因,當時已感到老Jack會常在我左右~
之後成3個月我老公對佢亦非常掛念,所以我先對付我老公,然後再攪老Jack~
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-21 01:09:27 |顯示全部樓層
我會遲幾日再link up 佢,會send 少少energy 比佢,可以減低佢既牽掛
回復

juju0268 發表於 2014-9-22 10:30:48 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-9-21 01:09
我會遲幾日再link up 佢,會send 少少energy 比佢,可以減低佢既牽掛

多謝Dorothy幫忙

其實牛奶妹走既時侯我地寫左封信, 一個佢喜歡既公仔同爸爸既舊衫比佢一齊火化
大致係叫佢放心走, 第時再係彩虹橋度再見……

可能之前我地執布丁返來時成日話吾知係咪牛奶妹投胎返來, 因為佢地既行為好相似……

另外, 因為自細紅豆就當佢係BB咁揍大佢, 牛奶妹走左之後, 紅豆都好憂鬱……

我會返去同紅豆講叫佢吾好掛佢牛奶妹, 我都會同爸爸講吾好再提住佢……

希望可以幫到佢……

Thank you

回復

juju0268 發表於 2014-9-22 10:46:50 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-22 10:30
多謝Dorothy幫忙

其實牛奶妹走既時侯我地寫左封信, 一個佢喜歡既公仔同爸爸既舊衫比佢一齊火化

其實對狗狗我地都有好多問題想問……
第一: 沙律成日一興奮就瀨尿(係屋入面), 又間吾時係自己不自覺地漏尿搞到自己一身都係, 我都想問吓佢乜事……我地無因為咁打佢, 亦無好凶狠咁鬧佢
第二: 班戟成日吾肯食正餐, 我地都知我地返晒工屋企兩個老人家比好多好野佢地食架喇, 但係無理由一粒糧都吾肯食……仲可以連接幾日都吾食架…..沙律無尼個問題
第三: 兩隻衰豬食臭! 我都懷疑係咪平日食得”好野”多, D臭仲好味過正餐…….
致於”自由行”尼個問題, 我地都好想拆左個籠吾洗困佢地, 平日如果有人係屋企我地都會放佢地通屋行(除左 廁所, 因為貓的廁所同水係度;  廚房, 因為貓糧長放; 同我地睡房, 因為想比個安心既地方比貓休息For cats only)
不過兩隻狗狗因為次次入屋吾係咬野就瀨尿, 一吾係追貓, 所以都未可以100%自由行……

你分別post 2隻豬笨既相上來丫  發表於 2014-9-22 23:31
回復

juju0268 發表於 2014-9-23 08:57:41 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-22 10:46
其實對狗狗我地都有好多問題想問……
第一: 沙律成日一興奮就瀨尿(係屋入面), 又間吾時係自己不自覺地漏 ...

Salad, girl, 3 years old
Elder sister of Pancake
回復

juju0268 發表於 2014-9-23 08:58:59 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-23 08:57

Pancake, boy, 3 years old
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-26 22:40:58 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-23 08:57

沙律有D奇怪,我前日link up 佢,係半夜 1:45,條友仔瞓得好"淋", 成身輕飄飄,佢既膀胱同尿道口全鬆弛晒,所以佢有漏尿現像,尋日日間再link up 佢,佢好開心咁,健康完全冇問題,我本來想半夜黎多次,不過不敵周公子的誘惑,等我試多晚再覆你佢實際情況

今日上導師處吹吹水,成機問下沙律情況,答案係佢好健康

關於興奮就賴尿,係狗女通病,我老菲都會有,解決方法係多d提佢痾尿,我向屋企時約3-4個鐘會叫佢上天台痾,佢膀胱尿少,興奮時會減低想痾的感覺
回復

juju0268 發表於 2014-9-27 09:51:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-9-26 22:40
沙律有D奇怪,我前日link up 佢,係半夜 1:45,條友仔瞓得好"淋", 成身輕飄飄,佢既膀胱同尿道口全鬆弛晒 ...

多謝幫忙

前兩日放佢兩條友入屋又係度追住布丁玩
由屋入面跟到露台出出入入幾廿次
我都吾理佢地兩狗一貓由佢地玩
兩,三個字望吓佢地就算

我都吾知點發生, 但到我出去望佢地搞乜時見地下有灘血
沙律一咀都係血, 布丁就膊頭都幾滴...
嚇死我, 以後狗狗玩得興奮忘型咬左落去(所以一向我吾太想佢地玩得咁埋)
但佢地又無貓/狗嘈, 又係一路走來走去好似無事發生咁.....
抱起布丁佢無表面傷痕
沙律都吾似有.....
應該係比布丁抓傷小小....
放返布丁落地佢地又再玩過...暈....

尋晚比佢地自由行之餘仲派零食
貓貓狗狗一起分享...都OK
不過之後班戟隻衰仔又鬼鬼祟祟咬爛兩隻拖鞋....

你話我點可以比佢地任意自由行Y...@@

佢地想自由行是心癮,你越唔想做,佢地就越想實行~  發表於 2014-9-27 12:14
兩條友唔夠運動,要出街勞役下,有效方法是去跑步,每狗要30分鐘  發表於 2014-9-27 11:42
絕對同意沙律係喪玩,玩到個腦係空了了,乜都唔會諗  發表於 2014-9-27 11:40
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-27 11:46:46 |顯示全部樓層
我兩隻後生時都玩到巔,我於是每晚我踏單車,佢地分別跑20分鐘,喪玩就少左~
留意,夏天小心中暑,見佢太辛苦就要停,比水飲
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-9-27 12:11:04 |顯示全部樓層

我今早link up pancake, 佢應該有情緒病,因我的眉心位置很痛,不是病痛的"痛",個心囉囉攣咁~
因太嘈,集中唔到,今晚如有時間再試

**佢身體唔覺有其他病痛
回復

juju0268 發表於 2014-9-27 12:51:49 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-27 09:51
多謝幫忙

前兩日放佢兩條友入屋又係度追住布丁玩

好多時下午時份老人家會帶班戟係村內行同街坊吹水
沙律就瀨死吾肯落樓所以通常只帶班戟

放假我地就會帶兩隻野散步, 但因為班戟係一放繩就叫吾返既所以吾放得
沙律反而會跟住行所以都有3分鐘可以放繩
但又係一有其他人/狗就要上返繩

班戟自細性格好"奔放", 帶佢返來時已經比佢親媽媽咬到頭頂甩毛....因為曳
佢地本身兩隻都性格有問題
初來時打交打到流晒血好凶狠的, 比trainer寄宿教左2個月返來好好多

兩隻野反來時都患有嚴重毛囊蟲問題, 都醫左好耐先好返

沙律都"蛇gua"好敏感, 出街成日瀨死吾郁
班戟好hyper但不受控, 成日要挑戰人(搶繩)

pancake 真係情緒問題~  發表於 2014-9-27 14:19
回復

juju0268 發表於 2014-9-27 12:58:59 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-27 12:51

同班戟行街佢會飲水, 有姐姐比零食佢會比手添
但沙律就緊張一滴水都吾肯飲, 陌生人行過就驚到吠爆

所以都吾敢同佢地行太耐, 頂多一個鐘

中間小小時間同佢地暴走

回復

juju0268 發表於 2014-9-30 01:21:17 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2014-9-27 12:51

請問可以點做?
回復