看來是要開花了?

作者: nick 發表于 2007-9-2 01:29:29
2518 7
這棵 Lantau Island葉心長了條紅色的東東,看來是要開花了??好開心
應該怎麼做呢? Lantau Island可以自花結籽嗎?
種子怎麼拿到手?怎麼才適合種子發芽呢?
這個樣子幾耐先開出花呢?

唔好意思,第一次種食蟲開花,咩都唔識,多謝指教

nick 發表於 2007-9-2 19:01:19 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-2 01:34 發表
首先要搞清楚 lantau island 係咪雜交種, 雜交種好似自花不孕

呢個要問下rex 版大
回復

Hime 發表於 2007-9-3 13:39:13 |顯示全部樓層
mine too, if really 自花不孕 , I need cut it as fast as possible
回復

sundewrex 發表於 2007-9-3 18:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2007-9-2 19:01 發表

呢個要問下rex 版大

未必是交種,但有少量D.oblanceolata的基因存在,曾在家結過子一次.之後未結過,可能是燈光問題.
用天然光照可能會,可保留,成果請讓我知
回復

nick 發表於 2007-9-3 23:24:14 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2007-9-3 18:05 發表

未必是交種,但有少量D.oblanceolata的基因存在,曾在家結過子一次.之後未結過,可能是燈光問題.
用天然光照可能會,可保留,成果請讓我知

呢排一D天然光都無......日日都陰到死, 我棵本來都有丁點紅, 而家青BB咁...
都擔心咁青BB開完花會唔會死, 但係如果結籽成功, 死佢一棵換幾十粒種籽都係值得既
回復

nick 發表於 2007-9-3 23:33:39 |顯示全部樓層
我見其他師兄師姐貼D相呢, D花芽都企得好直, 點解今日我見我棵的花芽歪左既
唔係有咩事馬
唔通真係天太陰
回復

nick 發表於 2007-9-3 23:37:35 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-9-3 23:35 發表
You think too much , man ~

你仲欠我4定5棵毛, man ~
回復

cross 發表於 2007-9-4 07:47:11 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2007-9-3 23:33 發表
我見其他師兄師姐貼D相呢, D花芽都企得好直, 點解今日我見我棵的花芽歪左既
唔係有咩事馬
唔通真係天太陰

乜咁樣好唔正常咩
回復