根瘤病~ 只落熟石灰, 可以嗎?

作者: sugarcane 发表于 2014-8-15 21:33:59
2473 14
種了幾個月節瓜, 一直無瓜出, 今日起左後, 發現有根瘤病, 已清田 (希望清得徹底啦),  之後只落了熟石灰, 買唔到萬壽菊
請問就咁樣可以嗎? 我還有paul 南瓜苗等住移的, 而家唔敢落呀
silicon 發表於 2014-8-15 23:31:36 |顯示全部樓層
淨落熟石灰沒用,除非你落很多,令泥土變成強鹼,但到時又種唔到嘢!
線蟲很難搞的,我試過蟲口太嚴重時,連萬壽菊這些忌避植物也中招。
我覺得索性同場主傾,換田仲好過
sugarcane 發表於 2014-8-16 10:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
我塊田仲種緊斑蘭,
sugarcane 發表於 2014-8-16 10:20:29 來自手機 |顯示全部樓層
如果加茶仔粉呢!? 不過, 昨日翻田, 真係唔見有蚯蚓
silicon 發表於 2014-8-19 07:31:14 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2014-8-16 10:19
我塊田仲種緊斑蘭,

斑蘭可高於泥面切走,再重新扦插發根,泥下的扔掉不要
silicon 發表於 2014-8-19 07:34:07 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2014-8-16 10:20

茶籽粉只可減低蟲口,不能完全殺滅
silicon 發表於 2014-8-19 07:36:21 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2014-8-16 10:20

妳要在我的回覆帖上按回覆,系統才會通知我。
sugarcane 發表於 2014-8-20 23:35:36 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-19 07:36
妳要在我的回覆帖上按回覆,系統才會通知我。

thanks,  呢幾日係咁落雨, 都要等好天先去睇
akaiaki 發表於 2014-8-23 11:18:49 |顯示全部樓層

如果要方便,拉膠膜高溫悶田值得一試, 不過會有一段長時間唔用得田
如果有金錢,去買包斯氏絲蟲整地吧!

我對於萬壽菊的實際效用很懷疑, 就算要有效都唔會係一兩棵就可以做到
如果你試萬壽菊既,記得將效果分享出黎呀!

P.S.抱歉,翻查資料後,發現斯氏線蟲只針對其他地下害蟲, 暫看不到有資料說可以防治根瘤線蟲
candy- 發表於 2014-8-23 19:59:12 |顯示全部樓層
我都想知仲有咩方法對付根瘤病,我其中一棵節瓜中左招
silicon 發表於 2014-8-24 13:03:22 來自手機 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2014-8-23 19:59
我都想知仲有咩方法對付根瘤病,我其中一棵節瓜中左招

我試過用bt菌灌泥,使用期間是可控制的,但停用會番發,所以若結緊瓜可使用至收瓜,但還未有瓜就覺得不值得了。

THX~~~  發表於 2014-8-24 21:15
tt28 發表於 2014-8-27 21:05:27 |顯示全部樓層
幾了質素(甲殼素)
甲殼系為有益的放射菌所偏好,施用甲殼素會促使放射菌繁殖,利用連鎖方法,達到抑制植物病害,防治害蟲。
殺蟲原理:分泌酵素,增進分解幾丁質的活性,可以溶解昆蟲堅硬的表皮及線蟲蟲卵硬殼,具防蟲效果。
candy- 發表於 2014-11-16 19:23:25 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2014-8-27 21:05
幾了質素(甲殼素)
甲殼系為有益的放射菌所偏好,施用甲殼素會促使放射菌繁殖,利用連鎖方法,達到抑制植 ...

THX
chan1988 發表於 2014-12-31 13:13:19 |顯示全部樓層
萬壽菊花墟大把,買包種子灑
想再快D可以到黃X興或其他店買一枝註冊編號2P67的殺線蟲藥,個名叫必速滅/邁隆/棉隆/basamid

請問這個2P67是否有機殺蟲藥?  發表於 2015-1-1 16:47
chan1988 發表於 2015-1-1 21:46:12 |顯示全部樓層

不是有機的

噢~~~收到  發表於 2015-1-4 17:38