一歳多爆毛唐狗仔待領養

作者: Sumbie 发表于 2014-7-21 14:50:59
2342 6
我唔知可唔可以響度post領養帖,希望大家包容。
故事發生響年幾前。我拾到三隻唐狗B,因為我家已經有4隻狗故只能選一。一隻俾咗鄰居,另一隻俾咗舊同學,佢響渣甸山有屋有花園有司機工人,所以我諗住最好彩係佢。
上個星期同學揾我,我提議帶埋狗狗探佢,佢竟然話之前的星期五已經把狗送去漁農處,因為「咬人」!因為我識個司機,佢話其實狗狗一直俾工人虐待,冇人錫佢,毛髮全打結,同學的爸爸有日突然話要幫佢剃毛,扯佢條尾就被「咬」。之後就被送走。好彩我即刻揾人幫手,昨天終於救咗狗狗出來暫住在好心姨姨的地方。
前主人從冇打算幫佢拎狗牌,一路以「唔好上身」的心態養佢,連送入漁記都係瞺賂個司機、工人登記。我叫佢救隻狗出來,佢因為唔想上身而寧願要隻狗去死,又因為佢在香港有頭有面!
我知成年唐狗好難找家,但我都希望可以響度揾各位愛狗人士幫忙,尤其是住村有地方的朋友。唔期待超級愛心家庭,只盼有人肯俾三餐溫飽加少少關懷。我地接佢出來相處咗一陣,佢冇攻擊性,好痴人,好想有人錫,美容完必定型爆!我地其實好想養,但已經有5隻而我地係會每日同每隻狗玩嗰種人,多一隻會使我地心力交瘁。
希望大家可幫手問下人。有意可以pm我!萬分感激!
344a 發表於 2014-7-21 22:39:09 來自手機 |顯示全部樓層
你或者可以都去香討嗰邊出po,佢地有領養版,人氣又多d。  My best wishes to the dog.
Sumbie 發表於 2014-7-23 11:31:27 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-21 22:39
你或者可以都去香討嗰邊出po,佢地有領養版,人氣又多d。  My best wishes to the dog. ...

謝謝. 我冇ACCOUNT, 其實只係會上哩個討論區
rrr888 發表於 2014-7-23 14:52:29 |顯示全部樓層
真係陰功! 算我厚多士咁講句, 從呢件事想睇清楚你個朋友嘅真面目呀.
講返隻狗仔. 或者你畀多啲資料同相. 吸引多啲人幫手.

1) 現時身長
2) 多幾張多角度嘅相
4) 有冇睇過獸醫, 打過針之類

我係好支持領養, 唔讚成人買寵物助長無良繁殖商的. 更何況咁多被遺棄動物, 使乜人類刻意搞繁殖吖. 真係絕種先算啦.
rrr888 發表於 2014-7-23 14:55:25 |顯示全部樓層
另外, 試吓聯絡啲狗義工團體, 或一些機構, 如 : NPV, 睇吓可唔可以幫到手.
Cora 發表於 2014-7-23 15:45:05 |顯示全部樓層

在FACEBOOK 有"盡在元朗", 先"LIKE",再POST!  有好多類似帖,元朗較多人有地方養狗!

https://www.facebook.com/WoYuenLong
xodebby 發表於 2014-7-25 14:40:51 |顯示全部樓層
我知有個社企叫"果園之友" , 可以上FB 搵下佢地幫手~~

*我唔知呢度講唔講得社企名, 如犯版規, 請版主刪除及見諒*

利申: 我同呢間社企無任何關系架, 有ADD 佢地FB, 知佢地會幫遺棄狗狗搵家架咋~~