粉介蟲\蚜蟲\紅蜘蛛\白粉蝨\薊馬

作者: B17 发表于 2014-7-20 11:55:57
46479 391
B17 發表於 2014-8-16 01:00:39 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-15 23:40
紅蜘蛛好似係唔怕好年冬㗎!仲有薊馬都好似唔驚㗎~

吓,咁既
紅蜘蛛重可以用蟎毒,薊馬豈不是無藥可治

補充:薊馬擴散力強,可以由另一盆傳回來,搞到好似無效,實際係殺到的!
silicon 發表於 2014-8-16 10:07:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 01:00
吓,咁既
紅蜘蛛重可以用蟎毒,薊馬豈不是無藥可治

麵粉水都可以控制吓嘅!
B17 發表於 2014-8-16 11:07:23 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-16 10:07
麵粉水都可以控制吓嘅!

苦楝油浸死D薊馬得唔得,反正都買左
希望唔會再有薊馬入侵
silicon 發表於 2014-8-16 11:18:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 11:07
苦楝油浸死D薊馬得唔得,反正都買左
希望唔會再有薊馬入侵

個人覺得苦楝油殺蟲效果很慢,要keep住用一段長時間才見成效
記憶中佢好似係殺唔到薊馬啵!反而紅蜘蛛佢寫是可防治。
B17 發表於 2014-8-16 11:35:39 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-16 11:18
個人覺得苦楝油殺蟲效果很慢,要keep住用一段長時間才見成效
記憶中佢好似係殺唔到薊馬啵!反而紅蜘蛛佢 ...

咁有乜野可以對付薊馬?
為左消滅佢地,我狠心掉左幾盆花
又剪晒D風雨蘭,狅噴馬拉斯安 e+通街假貨,冇馬拉斯安用
酢醬中招又試過biokill,得係得既,不過就燒晒葉

我之前都係咁, 掉哂D風雨蘭, 不過唔係紅蜘蛛, 係粉介蟲, 因為好多, 唔知點攪好~  發表於 2014-8-20 13:40
Napple 發表於 2014-8-16 14:32:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 11:35
咁有乜野可以對付薊馬?
又剪晒D風雨蘭,狅噴馬拉斯安 e+通街假貨 ...

check pm
silicon 發表於 2014-8-16 20:27:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 11:35
咁有乜野可以對付薊馬?
又剪晒D風雨蘭,狅噴馬拉斯安 e+通街假貨 ...

薊馬抗藥性很高,今日你用種殺蟲水殺到,很快那藥就已牠沒效,所以要完全殺滅基本上好難,只可減低蟲口數目,用物理方法及天敵防治就比較持久些。
ckkuen 發表於 2014-8-16 20:48:12 |顯示全部樓層
薊馬放銀色嘢就防到、
Napple 發表於 2014-8-16 21:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
好似係藍色bor!薊馬會被藍色吸引、係藍色咭紙上貼雙面㬵紙就得。
Napple 發表於 2014-8-16 21:44:35 來自手機 |顯示全部樓層
個人覺得、病害蟲係因為放養環境不合適、或者係植株本身弱嘅問題。用好年冬呢D咁毒又咁影響週圍環境藥好似唔係咁符合經濟效益、特別係用嚟對付白粉介呢D咁易對付嘅蟲。如果係根絲蟲咁難對付又另作別論。
Napple 發表於 2014-8-16 21:44:35 來自手機 |顯示全部樓層
個人覺得、病害蟲係因為放養環境不合適、或者係植株本身弱嘅問題。用好年冬呢D咁毒又咁影響週圍環境藥好似唔係咁符合經濟效益、特別係用嚟對付白粉介呢D咁易對付嘅蟲。如果係根絲蟲咁難對付又另作別論。
B17 發表於 2014-8-16 21:48:26 |顯示全部樓層
噴過蟎毒,第二日紅蜘蛛全部唔識郁,有殺冇賠
Napple 發表於 2014-8-16 21:52:12 來自手機 |顯示全部樓層
粉介因為有保護、所以殺蟲藥較難滲透入佢體內而殺死佢、但係稀釋嘅洗潔精或皂㳖已可以破壞佢嘅保護。
B17 發表於 2014-8-16 21:57:42 |顯示全部樓層
Napple 發表於 2014-8-16 21:44
個人覺得、病害蟲係因為放養環境不合適、或者係植株本身弱嘅問題。用好年冬呢D咁毒又咁影響週圍環境藥好似 ...

我知好年冬係劇毒,不過苦楝油冇效,又買到假農藥,風雨蘭又密又多葉,好難攪,冇辦法先試下
e+好似上左毒癮,朱頂都落麻
希望遲D唔會乜花都落
Napple 發表於 2014-8-16 22:04:25 來自手機 |顯示全部樓層

B17 大大、有時藥真係要一齊落、唔係醫好呢盆、第盆又出事。
B17 發表於 2014-8-16 22:22:36 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-16 20:27
薊馬抗藥性很高,今日你用種殺蟲水殺到,很快那藥就已牠沒效,所以要完全殺滅基本上好難,只可減低蟲口數 ...

我個露台環境比較獨特,舊年冬天剷晒D薊馬之後就冇再出現,反而好驚買花會帶番佢地返來
本來諗住好年冬殺到薊馬,新花番黎,係咪都落D就掂,衣家.....都係由種子種起安全D
B17 發表於 2014-8-16 22:28:05 |顯示全部樓層
Napple 發表於 2014-8-16 22:04
B17 大大、有時藥真係要一齊落、唔係醫好呢盆、第盆又出事。

諗唔到相隔咁遠都傳左過去,剩下幾盆蘭花,粉介冇興趣,日日春有陣"除",天然抗蟲
而且check過兩次,應該消滅晒
silicon 發表於 2014-8-17 12:45:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 22:22
我個露台環境比較獨特,舊年冬天剷晒D薊馬之後就冇再出現,反而好驚買花會帶番佢地返來
本來諗住好年冬殺 ...

蟲有很多途徑傳來,人、生果、風……
silicon 發表於 2014-8-17 12:48:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-8-16 22:28
諗唔到相隔咁遠都傳左過去,剩下幾盆蘭花,粉介冇興趣,日日春有陣"除",天然抗蟲
而且check過兩次,應該 ...

粉介食性很雜,這刻未見出沒,只因有啲更好的食物
silicon 發表於 2014-8-19 19:55:26 |顯示全部樓層
根粉蟲