粉介蟲\蚜蟲\紅蜘蛛\白粉蝨\薊馬

作者: B17 发表于 2014-7-20 11:55:57
46483 391
B17 發表於 2019-5-15 18:42:28 |顯示全部樓層

上星期發現天鵝蘭有紅蜘蛛,試下噴苦棟油,紅蜘蛛唔見哂,只留下一D咬痕

後記:又再出現,苦棟油都係要多噴幾次!
B17 發表於 2019-5-22 12:17:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-15 16:05
噴中就有效,噴唔中會飛走,遲下又飛回來

日日都發現一兩隻,總唔可以每日噴,唯有用終極物理殺蟲法,用 ...

白粉仔已經蔓延到花貓 噴完苦棟油第二日,發現葉底有幾粒乾乾地唔郁綠色野,相信係白粉蝨幼蟲,即係成蟲幼蟲都殺到,只係唔知卵同蛹殺唔殺到

奇怪殺極都有,覺得係外來,四圍搵,終於附近野草有發現,相信就係源頭,即刻清除野草,希望終可完全撲滅!
B17 發表於 2019-5-31 14:56:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-22 12:17
白粉仔已經蔓延到花貓 噴完苦棟油第二日,發現葉底有幾粒乾乾地唔郁綠色野,相信係白粉蝨幼蟲,即係成 ...

每日仍然有數隻,搵唔到源頭,冇哂辦法
pekklewin 發表於 2019-5-31 18:25:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-31 14:56

毒王17大都冇辦法
B17 發表於 2019-5-31 18:33:15 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2019-5-31 18:25
毒王17大都冇辦法

白粉仔每日新鮮送到,唔通日日落毒咩
Vinia 發表於 2019-5-31 21:58:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-31 14:56

我都係! 好慘!棉花蟲好似陰魂不散!
B17 發表於 2019-6-14 16:55:48 |顯示全部樓層

上個月份發現風雨蘭有薊馬,以前會用好年冬毒殺,今次試下苦棟油

約三日噴一次,頭兩次噴葉面葉底,中央芽位,之後三次衹噴中央
葉片上留下蟲咬傷痕,下方平滑光亮,可見蟲已被消滅
風雨蘭葉形簡單,容易噴,如果植物葉多,真係噴到你傻,落好年冬,易搞得多
後記:26/06/2019 另一盆都有噴嘅風雨蘭,薊馬再現。奇怪!點解呢盆冇效?
Zephyranthes Java-2019-003.jpg
Calico 發表於 2019-6-24 10:06:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-14 16:55
上個月份發現風雨蘭有薊馬,以前會用好年冬毒殺,今次試下苦棟油

約三日噴一次,頭兩次噴葉面葉底,中央芽 ...

苦煉油是一馑有機物質,不是農薬,只可作防治,令植物變得不好吃,阻止昆蟲取食,如蟲繼續吸吃,會抑制昆蟲產卵和脱皮的觟力。薊馬以產卵器刺入葉入產卵,成蟲後又會出現,用药可以用薊馬專用薬。
Calico 發表於 2019-6-24 11:07:58 來自手機 |顯示全部樓層
红蜘蛛繁殖力驚人,網上有人教同苦參水噴,可以試吓,藥材鋪買1両苦參,用6碗水,煲45min,代涼後用樽裝起。用 1樽蓋苦參加入1.5公升水噴,噴咗苦參水1星期後才可落肥料。
B17 發表於 2019-6-24 11:24:07 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-24 10:06
苦煉油是一馑有機物質,不是農薬,只可作防治,令植物變得不好吃,阻止昆蟲取食,如蟲繼續吸吃,會抑制昆 ...

所以要噴好多次,蟲仔一孵化就要佢死
B17 發表於 2019-6-24 11:28:42 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-24 11:07
红蜘蛛繁殖力驚人,網上有人教同苦參水噴,可以試吓,藥材鋪買1両苦參,用6碗水,煲45min,代涼後用樽裝起 ...

苦棟油vs紅蜘蛛衹係測試,俾唔用得毒嘅花的友,多個選擇

蟎毒係紅蜘蛛專用,非常有效
B17 發表於 2019-8-20 12:12:21 |顯示全部樓層

好年冬再戰白粉蝨

窗邊朝顏中咗,個位置只得佢一盆,正好用來試毒

落藥後第二日,用牙簽挑下蟲仔,有啲跌咗落嚟,死亡,有啲會飛,好生猛
過兩日再睇!
B17 發表於 2019-8-21 12:26:06 |顯示全部樓層

又一天,數量減少,剩下的仍然會飛,很生猛

白粉蝨應該可用好年冬毒殺,不過昆蟲有卵,幼蟲,蛹,成蟲。只有幼蟲/成蟲會食野,才可毒殺。卵/蛹藥力過後孵化,殺唔到,相信要每星期一次,連續三次才能清除。
對付白粉蝨,噴藥應該更有效,無論卵,幼蟲,蛹,成蟲總之噴中就冇命。
川流不息 發表於 2019-8-21 12:38:22 |顯示全部樓層
朝顏又中!
B17 發表於 2019-8-21 15:29:39 |顯示全部樓層

冇所謂啦!開過花,算成功,功成身退!
B17 發表於 2019-8-29 15:44:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-21 12:26

兩日前再落藥,仍然有些活得開心,可能有抗藥性,宣告失敗!
睇嚟對付白粉蝨用噴藥有效過好年冬
violet_bb 發表於 2019-8-29 20:57:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-21 12:26

原來呢隻野叫做白粉蝨!我之前有一盆拼盆中過,深藍色大粒大堆咁,咬爛晒黑兔耳的葉,嚇到我成盆掉左!
好佩服17大,好勇敢不斷做實驗!
B17 發表於 2019-8-29 21:45:52 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-8-29 20:57
原來呢隻野叫做白粉蝨!我之前有一盆拼盆中過,深藍色大粒大堆咁,咬爛晒黑兔耳的葉,嚇到我成盆掉左![e ...

白粉蝨白色1-2mm大,有翼會飛
violet_bb 發表於 2019-8-29 21:59:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-29 21:45

我見葉上有深藍色好似17大相片中的咁樣,咁果d係咩黎?
violet_bb 發表於 2019-8-29 22:00:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-29 21:45

#373相中果d