蕨類植物

作者: 金剛 發表于 2014-7-10 15:27:12
10553 85
hiatus 發表於 2014-7-11 14:20:45 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 14:07
奇異果有d聲稱係可结果树,可能嫁接咗?!我知要做記錄同放名片,但放名片,怕d人手多多,棵野唔見埋!紫 ...

就係咁,都唔明d人點解要偷d植物,佢想種,可以等主人在場時,問主人要來種。唔使靜悄悄拎走既。
我之前種地,種番茄,最大棵苗被人連根挖走。 今期種地,隔離田種咗露荀,長勢喜人,有一日去地裡,唔見咗。 連我都覺得傷心。
所以有自己既私人地方種里真係好需要。

我見過盛開既紫藤拱形連廊,真的似夢境。睇相好像日本有好大既紫藤樹,有機會都應該去看看~ Avatar電影里個棵都幾靚呀
回復

金剛 發表於 2014-7-12 08:45:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 14:20
就係咁,都唔明d人點解要偷d植物,佢想種,可以等主人在場時,問主人要來種。唔使靜悄悄拎走既。
我之前 ...

咪喺囉~人家種植有血有汗,辛苦種番嚟嘅成果,唔該都無句就偷咗人,真係好可恥,我願意分享,最討厭人哋偷嘢,我最近有兩個超巨的大树菠蘿給人偷去,唔好俾我捉到佢呀~我一定報警處理
回復

金剛 發表於 2014-7-12 08:59:39 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 13:54
雌雄異株就麻煩好多,要成片種先得。
你種太多野啦,要做好名片同記錄呀。 紫藤有幾大? 開過花未?

同埋你種既蕨類,繁殖快嗎? 會唔會孢子落地自然生長?

昨日有事,依個無時間回你,蕨類我個場有好多,普通品種唔使種,俾我拔走很多,偏酸性及濕的环境很適合佢哋生長,因為見得太多,行山又見,所以唔多喜歡,當佢哋係野草,我明白蕨類係最早生的植物,有不少喺藥用植物,我必須要種及要有深入認識~我已努力學習愛上佢哋,努力中~
好多謝一位資深花友種植咗好多種類,希望佢可以毒多d我喇~聽金魚妹妹鍾意波士頓肾蕨,咁一齊種多d淨化空氣
回復

silicon 發表於 2014-7-14 07:29:31 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 14:20
我之前 ...

金魚又係經歷喱啲慘事!
我剛租幾個月地方,同樣也有偷花賊,
畀佢偷了朱朱、月季同迷岩,
搞到開頭沒心機種,現在安慰自己有人欣賞我啲花,
都是件開心的事,心情稍為好啲
回復

金剛 發表於 2014-7-14 10:21:53 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-14 07:29
金魚又係經歷喱啲慘事!

我咪一様 要轉個角度想~原本嗰兩個大樹菠蘿是打算送給朋友,也告知了朋友,點知俾人偷了,要怎交代呢?還好仲有一個未熟的可送朋友!
我一切都會以朋友行先,我同自己講朋友應該會明白我的心意,不想我生氣的~點都好,也許拿了的人很需要吃這個,就當大家都已吃了吧!煩惱即菩提,能轉念的,不開心也會過去
回復

hiatus 發表於 2014-7-14 11:25:18 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-14 07:29
金魚又係經歷喱啲慘事!

就係睇見個時會有d生氣嘍,主要係因為自己努力種植,終於有點成績,卻莫名其妙消失。。。
因為係公共地方種,也無辦法。慢慢只能心態放平和一些,我種了鬱金香,向日葵,洛神花,週末個塊草地上有很多人來玩,都會讚賞d花花靚。
依家心態平和了很多,租到塊地,用來種花比人睇都唔錯,自己努力換得別人好心情。我又享受到種植樂趣,他人又享受到開花的喜悅, 兩全其美,值得啦
回復

金剛 發表於 2014-7-14 11:38:04 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-14 11:25
就係睇見個時會有d生氣嘍,主要係因為自己努力種植,終於有點成績,卻莫名其妙消失。。。
因為係公共地方 ...

冬天種唐蒿會留d種及俾大家欣賞吓d花,都好開心咖^_^
以前第一次種唐蒿覺得d花好靚,又正值新春好似年花咁
回復

hiatus 發表於 2014-7-14 12:19:04 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-14 11:38
冬天種唐蒿會留d種及俾大家欣賞吓d花,都好開心咖^_^
以前第一次種唐蒿覺得d花好靚,又正值新春好似年花 ...

唐蒿即係蘆蒿? 我種過架,但係未睇見佢開花哦。網上search了下,佢既花係白色? 係咪我攪錯
回復

金剛 發表於 2014-7-14 15:39:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-14 12:19
唐蒿即係蘆蒿? 我種過架,但係未睇見佢開花哦。網上search了下,佢既花係白色? 係咪我攪錯  ...

哈哈^_^我寫咗同音字,係“茼蒿/塘蒿”,你指的“蘆蒿”即係指“水艾”
回復

hiatus 發表於 2014-7-14 15:42:55 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-14 15:39
哈哈^_^我寫咗同音字,係“茼蒿/塘蒿”,你指的“蘆蒿”即係指“水艾”  ...

我種既茼蒿,我真係有d分唔清邊個係邊個,有人又叫蘆蒿。。。
2013-02-14 17.24.34.jpg 2013-02-15 12.31.02.jpg
2013-02-15 12.17.11.jpg
回復

fool'sgrape 發表於 2014-7-14 16:30:08 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-14 15:42

嘩,佢地好新鮮青綠呢!!

係舊年2月相片~~ 已經食落肚啦^^  發表於 2014-7-14 16:33
回復

金剛 發表於 2014-7-14 16:30:38 |顯示全部樓層

你這種香港叫“黃帝菜”或细葉茼蒿
回復

hiatus 發表於 2014-7-14 16:32:54 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-14 16:30
你這種香港叫“黃帝菜”或细葉茼蒿

係係係~~ 就叫細葉茼蒿呀~~ 仲有大葉茼蒿呀^^ 
我就對我同學說香港叫依個茼蒿叫“黃帝菜”,因為有時出去食野,佢只會寫住皇帝菜,然後我同學就唔識係乜菜,但係佢唔信我

其实细葉茼蒿仲有其他品種……  發表於 2014-7-14 21:58
回復

金剛 發表於 2014-7-14 16:33:18 |顯示全部樓層

金魚妹妹,依架我唔止講蕨,係大雜薈,等我明天上載蕨類植物先
回復

hiatus 發表於 2014-7-14 16:34:20 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-14 16:33
金魚妹妹,依架我唔止講蕨,係大雜薈,等我明白上載蕨類植物先

依個蕨類帖子已經被我毀啦,你講正題啦
回復

fool'sgrape 發表於 2014-7-14 16:36:26 |顯示全部樓層
hiatus
係舊年2月相片~~ 已經食落肚啦^^  發表於 14 秒前

原來他也是蕨類植物!

就咁煮已經好好食!

不是蕨類,是菊科植物~  發表於 2014-7-14 21:55
回復

金剛 發表於 2014-7-14 21:54:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-14 16:34
依個蕨類帖子已經被我毀啦,你講正題啦

哈哈^_^不關你事 我樂意交流植物話題的,互相學習種植知識!
回復

金剛 發表於 2014-7-15 18:17:25 |顯示全部樓層

腎蕨
回復

金剛 發表於 2014-7-15 18:36:08 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-7-15 18:58:59 |顯示全部樓層
回復