蕨類植物

作者: 金剛 發表于 2014-7-10 15:27:12
10565 80

珠芽狗脊又名东方狗脊蕨,多子东方狗脊,胎生狗脊,胎生狗脊蕨,台湾狗脊蕨,是狗脊属的一种植物
hiatus 發表於 2014-7-10 16:05:45 |顯示全部樓層
好多孢子,我鐘意食包子呀
回復

金剛 發表於 2014-7-11 09:36:59 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-10 16:05
好多孢子,我鐘意食包子呀

哈哈!金魚妹妹你鍾意食包子,我會游出公海,問你鍾意吃甚麽包?奶黃包?蓮蓉包?…… f_9952888_1.gif
回復

金剛 發表於 2014-7-11 10:57:32 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 10:53
榨菜肉包, 菜甫包,菜包,都係鐘意咸既多d。 奶黃包同叉燒包,又Okay  ...

哈哈!想我移帖咩?轉個話题先~你有無種厥類呀?我嚟緊會拍多d厥類

唔攪亂你個帖子啦,我刪除我個個包子帖子哈哈^^  發表於 2014-7-11 11:03
回復

金剛 發表於 2014-7-11 10:59:32 |顯示全部樓層

回復

hiatus 發表於 2014-7-11 11:02:56 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 10:57
哈哈!想我移帖咩?轉個話题先~你有無種厥類呀?我嚟緊會拍多d厥類

依家未種啊。
但係其實我一直想種,驚養唔到。 蕨類造型優美,又可淨化空氣,裝點家居很適合~~
波士頓腎蕨 就很喜歡
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:04:51 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 10:53
榨菜肉包, 菜甫包,菜包,都係鐘意咸既多d。 奶黃包同叉燒包,又Okay  ...

考吓你,下面嘅植物知唔知喺咩?佢哋嘅嫩葉同珠芽狗脊一様係红色
係我種的

圖一

圖二

圖三
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 11:02
依家未種啊。
但係其實我一直想種,驚養唔到。 蕨類造型優美,又可淨化空氣,裝點家居很適合~~
波士頓腎 ...

係呀!波士頓腎蕨在室內植物中有好的淨化空氣功能係排第三位,可除甲醛
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 11:20:45 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 11:04
考吓你,下面嘅植物知唔知喺咩?佢哋嘅嫩葉同珠芽狗脊一様係红色
係我種的

我唔識分辨樹架。。。慚愧。 又係一樣一直想學,但從未用功既野。 依家只係識得會開花既樹。
等我慢慢學啦
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 11:24:10 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 11:16
係呀!波士頓腎蕨在室內植物中有好的淨化空氣功能係排第三位,可除甲醛 ...

就係,其實我想種佢係因為我之前讀咗一個植物手冊,佢詳細講咗幾十種適合室內種植既植物。版面差不多係咁既,縮小之後d字好難分辨,金剛師姐若有興趣,可以send email比你睇。
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:27:07 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 11:20
我唔識分辨樹架。。。慚愧。 又係一樣一直想學,但從未用功既野。 依家只係識得會開花既樹。
等我慢慢學 ...

一齊學啦,我只係觀察多d,我有朋友係會畫埋植物落本筆記到,佢做平面設計超過二十年,見佢好快畫到d植物相,最近都有人出咗本植物書,係作者自己畫植物及介紹d植物,書展會去留意吓~
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:30:55 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 11:24
就係,其實我想種佢係因為我之前讀咗一個植物手冊,佢詳細講咗幾十種適合室內種植既植物。版面差不多係咁 ...

好呀 感激!

揾到個link, pm比你自己download啦,快過send email ^^  發表於 2014-7-11 11:37
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 11:33:57 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 11:27
一齊學啦,我只係觀察多d,我有朋友係會畫埋植物落本筆記到,佢做平面設計超過二十年,見佢好快畫到d植物 ...

我要喊啦。。。 手繪植物,做自然筆記又係一樣我想學既野。可惜毫無繪畫功底,無從開始。 依家見到好多人會出咁既書,自己畫植物,加少少描述,好有意思。
上次去瑞典,逛到一個 Design Center,佢地有手繪植物做明信片,一張明信片介紹一種植物,有整體,花,果實,好齊全。 諗住寄比你一張,不過check pm冇見到你地址。
如果金剛師姐夠耐心,等我自己畫一張送比你
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 11:36:08 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 11:33
7#圖一.紫薇,圖二.楊桃,圖三.奇異果

三種之中只見到紫薇真身,宿舍樓下有。 不過只注意到佢枝干形態優美,依家正開花,唔留意佢既葉呢~
楊桃我知你種, 奇異果你都有種?
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:40:19 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 11:33
我要喊啦。。。 手繪植物,做自然筆記又係一樣我想學既野。可惜毫無繪畫功底,無從開始。 依家見到好多人 ...

好呀 見到你嘅回覆,我都感動到想喊!相信自己做得到一定會做得到,俾多d毅力,耐性,再加恆心,相信你都可以做到的,大家互勉!
回復

金剛 發表於 2014-7-11 11:47:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 11:36
三種之中只見到紫薇真身,宿舍樓下有。 不過只注意到佢枝干形態優美,依家正開花,唔留意佢既葉呢~
楊桃 ...

我剛刪左帖,我有種奇異果,雌雄異株要種多棵的!
不過我的相片,葉又好似唔係,我昨天拍得好匆忙,要番去再拍同睇番,因為我種咗好多植物幾亂吓,棵紫藤忘記搬咗去邊度?!唔通我放了係奇異果附近?!!
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 13:54:15 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 11:47
我剛刪左帖,我有種奇異果,雌雄異株要種多棵的!
不過我的相片,葉又好似唔係,我昨天拍得好匆忙,要番 ...

雌雄異株就麻煩好多,要成片種先得。
你種太多野啦,要做好名片同記錄呀。 紫藤有幾大? 開過花未?

同埋你種既蕨類,繁殖快嗎? 會唔會孢子落地自然生長?
回復

金剛 發表於 2014-7-11 14:07:00 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 13:54
雌雄異株就麻煩好多,要成片種先得。
你種太多野啦,要做好名片同記錄呀。 紫藤有幾大? 開過花未?

奇異果有d聲稱係可结果树,可能嫁接咗?!我知要做記錄同放名片,但放名片,怕d人手多多,棵野唔見埋!紫藤有兩棵,一棵在花墟買回來,已很大棵,開過花,另一棵淘回來時根部已受了傷,不知能否存活~
回復

hiatus 發表於 2014-7-11 14:20:45 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-11 14:07
奇異果有d聲稱係可结果树,可能嫁接咗?!我知要做記錄同放名片,但放名片,怕d人手多多,棵野唔見埋!紫 ...

就係咁,都唔明d人點解要偷d植物,佢想種,可以等主人在場時,問主人要來種。唔使靜悄悄拎走既。
我之前種地,種番茄,最大棵苗被人連根挖走。 今期種地,隔離田種咗露荀,長勢喜人,有一日去地裡,唔見咗。 連我都覺得傷心。
所以有自己既私人地方種里真係好需要。

我見過盛開既紫藤拱形連廊,真的似夢境。睇相好像日本有好大既紫藤樹,有機會都應該去看看~ Avatar電影里個棵都幾靚呀
回復

金剛 發表於 2014-7-12 08:45:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-11 14:20
就係咁,都唔明d人點解要偷d植物,佢想種,可以等主人在場時,問主人要來種。唔使靜悄悄拎走既。
我之前 ...

咪喺囉~人家種植有血有汗,辛苦種番嚟嘅成果,唔該都無句就偷咗人,真係好可恥,我願意分享,最討厭人哋偷嘢,我最近有兩個超巨的大树菠蘿給人偷去,唔好俾我捉到佢呀~我一定報警處理
回復

12345下一頁