泥泥求救

作者: ken1996912 發表于 2014-7-3 18:35:12
3668 18
準備幫學校買泥,但又唔邊度可以大量買,所以來問下大家 價 ^ ^

請問 黃花沙 225L 一包多小錢    那裹可購入

黑土     50L  一包多小錢    那裹可購入

有機長效肥料     那裹可購入

唔該各位幫幫手!

greenery 發表於 2014-7-3 22:12:22 |顯示全部樓層

deleted
回復

chanpyhilda 發表於 2014-7-4 11:08:48 |顯示全部樓層

我都想知。要預備佈置花園呢。

菲愛花    您要有機黑泥&沙?  
通常我用唐泥+有機黑泥+河沙.  我依家想搵唐泥.  唔該!

菲愛花    元朗區少量可以去三兄有得賣喎,印象你係米住該區?
是的. 你真好記性...

哈哈……記掛你分享的神秘果。喜歡與我一樣「獨樂樂不如眾同樂」  發表於 2014-7-24 22:18
元朗區少量可以去三兄有得賣喎,印象你係米住該區?  發表於 2014-7-24 00:33
您要有機黑泥&沙?  發表於 2014-7-23 15:49
回復

greenery 發表於 2014-7-4 13:06:26 |顯示全部樓層

準備幫學校買泥,但又唔邊度可以大量買,所以來問下大家 價 ^ ^

請問 黃花沙 225L 一包多小錢    那裹可購入   <------------ 5金店最平, 太耐無買過唔知價

黑土     50L  一包多小錢    那裹可購入   

有機長效肥料     那裹可購入

其餘兩項去花墟買, 黑土70L價錢大約$1XX
回復

csc 發表於 2014-7-4 17:58:12 |顯示全部樓層
買沙可去建材行.比五金鋪平.
回復

csc 發表於 2014-7-4 18:00:51 |顯示全部樓層
看看學校附近有沒有建築材料行.
回復

greenery 發表於 2014-7-4 18:59:48 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-7-4 17:58
買沙可去建材行.比五金鋪平.

c hing, 好多5金都係建材一齊賣.

佢係賣5金定係賣建材價錢 唔會差得遠

地區先最重要
回復

csc 發表於 2014-7-4 20:39:22 |顯示全部樓層
greenery 發表於 2014-7-4 18:59
c hing, 好多5金都係建材一齊賣.

佢係賣5金定係賣建材價錢 唔會差得遠

五金鋪同建材行攞貸...
咁佢賣價會平過行.......??
回復

csc 發表於 2014-7-4 20:41:00 |顯示全部樓層
你買200....唔係5KG
回復

greenery 發表於 2014-7-4 23:03:20 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-7-4 20:41
你買200....唔係5KG

唔就腳運費都係度
回復

csc 發表於 2014-7-5 00:41:48 |顯示全部樓層
greenery 發表於 2014-7-4 23:03
唔就腳運費都係度

有時係行買連運費仲平過係五金鋪.
你係大量唔係小量.
搵架VAN仔只係幾拾.
一斤平一蚊都有二百大元
回復

csc 發表於 2014-7-5 00:45:37 |顯示全部樓層
記得去時搵定車.行 有人幫你上車,去到學校就要搵定人手搬.
回復

greenery 發表於 2014-7-5 02:16:20 |顯示全部樓層

回復

菲愛花 發表於 2014-7-23 15:46:57 |顯示全部樓層
貨van吾係貴,但大量就要5.5噸貨車嗎會貴dd...及搬運工人工資貴,血汗勞力換取。
淡水沙平過黃花沙喎,疏水號召全校同學們搜集栗子殼、合桃殼省下一部分。

The soil are extremely heavy.....U need a lot of help and carts. It is not an easy job.  發表於 2014-8-5 10:23
栗子殼 / 合桃殼 可以溝泥?有疏水作用?日子久了會 "梅" 嗎? 指教一下.... ths  發表於 2014-7-23 17:54
回復

花c9 發表於 2014-7-23 17:59:35 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-7-23 15:46
貨van吾係貴,但大量就要5.5噸貨車嗎會貴dd...及搬運工人工資貴,血汗勞力換取。
淡水沙平過黃花沙喎,疏水 ...

係唔係咩殻都用得?
有殼炒過嘅得唔得?(咸咸地)
回復

菲愛花 發表於 2014-7-24 01:49:47 來自手機 |顯示全部樓層

我喜歡堆肥種植,當然氮磷鉀都不足,我都會照常加部份有機肥料。有的殼真係好有用,白灼蝦及長腳蟹d殼、蝦仁炒蛋留反d蝦殼烚一烚殺菌、大閘蟹小籠包、賽螃蟹係蒸完隻蟹拆肉,殼會沖洗乾淨放在太陽曬一曬容易弄碎及無甘多蒼蠅佈係周圍否則加網蓋住嚟曬及快些分解、蛋殼焗1分鐘或洗去薄膜、新年常食不停口的開心果殼、我至愛弄的合桃糊及栗子蛋糕的果仁殼…...

大熱天時食完西瓜蜜瓜d皮、批咗皮的菠蘿、捽完塊臉的蕉皮,還有豆漿渣及冷飯,但這兩樣會露地種植時才用,皆因快分解及好臭,再放其他堆肥的殼及果皮菜莢,跟住係放混合一齊的有機肥料,最後蓋泥撒種淋水。

樓上問炒過的殼得吾得,如豉椒炒蜆、薑葱炒蟹、茄汁煎蝦碌、咖哩蟹……油份醬汁較難被沖洗、分解及讓植物吸收養分。
煲完湯的骨頭(要幾耐分解除非廚餘機碾碎骨頭)、中藥渣(製附子,可能被另一種中藥材「製川烏」污染,病人亡。不懂藥性不用為妙。中醫朋友話9成中藥材大陸入口,種植及保存成疑,我買回來的淮山茨實百谷袪濕湯包清補涼等等,係洗完才浸水1小時再洗才用)、炒咸香花生(凡加工處理)都不在我的堆肥list。還可考慮作堆肥,如大暑煲完冬瓜袪濕水渣、五花茶渣(中國貨要洗浸洗吖)

椰土是甚麼?同樣有疏水作用,溝黑泥既可保水又有有機質,加埋沙更加好讓軸根、放射根或儲藏根植物不易倒下,但如果儲藏根生長其間遇著塘泥石頭受阻變成二指三指了,塘泥種蔬菜果類無用過,我無地方種蓮藕及水稻米……嘻嘻………大家切磋交換種植心得,齊享農耕樂
回復

csc 發表於 2014-7-27 18:33:15 |顯示全部樓層

昨天問過行的人.一袋約十多KG.都是十多元.
數量多可以送貨及搬運.一百袋計都係二十多元一袋.
你自己計計有冇著數.....
回復

菲愛花 發表於 2014-7-31 12:28:29 |顯示全部樓層

幫樓主問咗
1. $680,1車約3噸,車費另計
一袋沙約12kg至15kg$10
2. 荷蘭有機黑泥70公升(L),30包或以上$130/包
荷蘭雞糞有機肥(氮4:磷3:鉀2),40包或以上$135
荷蘭牛糞有機肥(氮2:磷3:鉀4),40包或以上$145
學校訂購正價9折
正價購滿$2000免費送貨

This look like a GOOD bargain wo.  發表於 2014-8-5 10:25
回復

菲愛花 發表於 2014-8-5 12:15:16 |顯示全部樓層

"This look like a GOOD bargain wo"
ha...ha...re u interesting to group buying?  It's seem better of Hing Yip or other dealer.  Dont compare with wholesaler.
回復