美麗毬蘭插插插 – silicon 7#樓更新

作者: silicon 发表于 2014-7-1 23:18:43
10303 228
B17 發表於 2014-9-17 15:20:37 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-9-17 15:16
好恐怖。。。你係咪已經搞掂咗? 矽矽大師有冇搞掂啊?

開左500ml,葉底葉面,花全部噴,成支用晒 應該攪掂 過幾日噴多一次,確保冇漏網之魚
silicon 發表於 2014-9-17 15:32:25 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-9-17 15:03
比你講一講,尋晚我都睇下盆bella, 有紅gg呀
拿拿林開支蟎毒噴佢,今朝睇下,紅gg定晒格  ...

你都中招   
silicon 發表於 2014-9-17 15:32:56 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-9-17 15:16
好恐怖。。。你係咪已經搞掂咗? 矽矽大師有冇搞掂啊?

我暫時用火酒招呼粉介,噴完就放水喉度用手抹走紅gg咋!
hiatus 發表於 2014-9-17 15:34:46 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-17 15:32
我暫時用火酒招呼粉介,噴完就放水喉度用手抹走紅gg咋!

係我,我都係用物理方法滅蟲哈哈~~ 火酒對付粉介,1秒即C呀~~
B17 發表於 2014-9-17 16:17:09 |顯示全部樓層

係呀,樹大招蜘蛛
前年都中過,冇咁多,噴一次就攪掂
Melb 發表於 2014-9-29 17:18:38 |顯示全部樓層

為各毬蘭參賽者打下氣先

加油~!!

hiatus 發表於 2014-10-12 13:22:43 |顯示全部樓層
矽矽大師,粉介同紅蜘蛛搞掂未?
silicon 發表於 2014-10-12 13:28:55 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-12 13:22
矽矽大師,粉介同紅蜘蛛搞掂未?

未搞掂!剛下毒藥~
hiatus 發表於 2014-10-12 13:40:00 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-12 13:28
未搞掂!剛下毒藥~

幾難辦,始終都係要用藥   我對付蟲害一d經驗都冇。。。之前種d綠葉植物,遇到泥里有蟲,就起哂出來,植物去根泡水,泥高溫蒸煮。之後重新種
紅寶石公主 發表於 2014-10-12 13:42:59 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-12 13:28
未搞掂!剛下毒藥~

我試過落毒都唔掂,
而家轉噴皂液開水, 後用人手捉,
連噴幾日, 乜鬼粉介,蜘蛛都KO哂!
如粉介太頑強, 噴完皂水15分鐘再噴火酒
silicon 發表於 2014-10-12 13:50:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-12 13:40
幾難辦,始終都係要用藥   我對付蟲害一d經驗都冇。。。之前種d綠葉植物,遇到泥里有蟲,就起哂出 ...

咁又唔好覺得用藥是老虎豺狼之物,有時蟲害太嚴重,適當使用是有需要的,只要不是胡亂用藥,遵從施藥原則,就沒問題了。
咁盆/種植地方妳怎樣處理??
hiatus 發表於 2014-10-12 13:56:23 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-12 13:50
咁又唔好覺得用藥是老虎豺狼之物,有時蟲害太嚴重,適當使用是有需要的,只要不是胡亂用藥,遵從施藥原則 ...

係呀,應該要用。只是我學識尚淺,唔懂得施藥原則,咪唔敢用。
我既種植地方唔大,之前有蟲害通常都係買植物返來,泥里所帶,所以換哂泥。種植地方只是簡單地噴酒精,擦乾淨。
不過你既種植好有規模,應該要系統管理
silicon 發表於 2014-10-12 13:56:34 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2014-10-12 13:42
我試過落毒都唔掂,
而家轉噴皂液開水, 後用人手捉,
連噴幾日, 乜鬼粉介,蜘蛛都KO哂!

妳落咩毒藥?
除非買咗過期/假藥、使用不對應蟲害嘅藥、蟲已有那種藥嘅抗藥性,一般都不會無效
紅寶石公主 發表於 2014-10-12 16:59:52 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-12 13:56
妳落咩毒藥?
除非買咗過期/假藥、使用不對應蟲害嘅藥、蟲已有那種藥嘅抗藥性,一般都不會無效 ...

粉介噴殺蟲水唔死, 落好年冬無効,
紅蜘蛛噴殺蟲水死左又再生.
silicon 發表於 2014-10-14 07:15:16 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-12 13:56
係呀,應該要用。只是我學識尚淺,唔懂得施藥原則,咪唔敢用。
我既種植地方唔大,之前有蟲害通常都係買 ...

施藥安全守則:
1. 需在通風室外環境進行
2. 留意風向,切不可風向在正面吹來時進行,風必須由背面吹來;大面積噴灑時需倒後行地進行,以減少吸入藥霧
3. 留意周圍行人,切勿胡亂噴灑;防範動物小童進入該區
4. 噴後最好作標記以提示
5. 最好著保護裝備
6. 事後最好能立即沖身

~除長效內吸性農藥外,必須跟說明相隔天數,連續使用3次或以上。因農藥只對成/幼蟲有效,噴後蟲卵仍有孵化能力,所以若只單次使用,噴後不久蟲又會再次出現,最惡劣是使蟲形成抗藥性
~不要單用一種藥品對付蟲害,最少要有兩種輪流交替使用
~蟲藥不是全能殺蟲劑,要使用針對目標蟲害的藥物使用,留意標籤會有說明能殺滅何種害蟲
要跟隨標籤指示稀釋藥物倍數,不要多也不要少;太少會使植物有藥害,太多使沒有殺蟲能力
~最好在黃昏後使用藥物,其次是大清早,出陽前最少三小時,中段時間施藥會使植物有藥害。而生物制劑必須在黃昏後使用,陽光會令有效成分失效
~應全株噴灑,特別留意葉底隙縫地方,這是蟲最愛躲藏地方
~噴後兩小時內下雨要補噴
~只在發現蟲害時使用農藥,切勿平時作預防之用
~已稀釋藥物不能保留下次使用,留待下次藥物就會失效
~留意藥物有效期
silicon 發表於 2014-10-14 07:25:45 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2014-10-12 16:59
粉介噴殺蟲水唔死, 落好年冬無効,
紅蜘蛛噴殺蟲水死左又再生.

除指明殺粉介的殺蟲水,否則必定是無效。而落好年冬也冇用,表示有可能蟲已有抗藥性/使用份量不足/藥劑過期/假藥
紅蜘蛛妳是否只噴一次呢?另外,如不改善種植環境通風,減少種植密度,殺退一次也很容易又回來
hiatus 發表於 2014-10-14 09:43:58 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-14 07:15
施藥安全守則:
1. 需在通風室外環境進行
2. 留意風向,切不可風向在正面吹來時進行,風必須由背面吹來; ...

哈,好齊全。有排學啦。 要種到大片植物先可以體驗到,依家少少幾盆都唔使考慮咁多
silicon 發表於 2014-10-14 09:51:55 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-14 09:43
哈,好齊全。有排學啦。 要種到大片植物先可以體驗到,依家少少幾盆都唔使考慮咁多  ...

幾盆同一大片只是操作上有少少出入,一些大原則也是相同的
sfish 發表於 2014-10-14 18:17:11 |顯示全部樓層
silicon大大唔睇你個帖由至何, 一睇原來我3 盆都中左紅gg呀, 已經用左火酒逐塊葉清潔, 希望無事啦
hiatus 發表於 2014-10-14 18:48:11 |顯示全部樓層
sfish 發表於 2014-10-14 18:17
silicon大大唔睇你個帖由至何, 一睇原來我3 盆都中左紅gg呀, 已經用左火酒逐塊葉清潔, 希望無事啦 ...

你個三盆唔係幾得意既咩?冇睇出有咩唔啱啊@@
中紅gg係咪因為唔夠通風定咩?

唉, 我都唔知, 我 update左, 你睇下  發表於 2014-10-14 19:13