請教這是什麼花

作者: akita815 发表于 2014-6-24 03:11:05
1059 7
加拿大朋友花園有一棵樹年年開花有香氣, 不知是什麼花, 請教大家。

金剛 發表於 2014-6-27 11:15:04 |顯示全部樓層
同你問過住加拿大的朋友,她早上回覆了我,sorry不知道~

金剛師姐,謝謝你啊!  發表於 2014-6-27 18:17
chan1988 發表於 2014-6-28 20:23:50 |顯示全部樓層
有無花,葉等的清晰圖?我覺得似係薔薇科的植物
AE380 發表於 2014-6-28 20:56:21 |顯示全部樓層
莫非下雪的地方....花花都這般清麗脫俗...潔白無瑕...@@
金剛 發表於 2014-6-29 09:20:02 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2014-6-28 20:23
有無花,葉等的清晰圖?我覺得似係薔薇科的植物

棵嘢睇落好似無刺~
請Billy入埋來討論吓先得 ,唔知佢有無頭緒
chan1988 發表於 2014-6-29 10:57:39 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-29 09:20
棵嘢睇落好似無刺~
請Billy入埋來討論吓先得 ,唔知佢有無頭緒

薔薇科唔只得玫瑰, 仲有李花,櫻花,梅花,桃花等都係
你GOOGLE下以上植物的白花品種的圖,會發現同張相幾相似,加上佢住係溫帶的加拿大,更大機會.雖然張圖唔清晰,但佢的枝條同我棵櫻花幾相似,所以如果有各部位9清晰圖,咁我就可以幫手辨認,要有葉子形狀,花近鏡,花全開時的圖,果的圖,樹幹的圖,枝條的圖,葉子排列方式的圖,以上最好有哂
金剛 發表於 2014-6-29 11:43:57 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2014-6-29 10:57
薔薇科唔只得玫瑰, 仲有李花,櫻花,梅花,桃花等都係
你GOOGLE下以上植物的白花品種的圖,會發現同張相幾相 ...

依科124個属3千幾種,看誰找得快吧,haha
fnv234 發表於 2014-6-29 17:05:44 |顯示全部樓層
香港唔常見嘅花,多幾張相會易搵D,例如葉同果嘅相
會唔會係蘋果屬嘅白花重瓣品種?
http://www.jardinjasmin.com/cata ... 5&UILanguage=EN

哦,唔怪得我覺得朵花好熟口面,原來漏左蘋果!  發表於 2014-6-29 18:00