花貓種植推廣計劃

作者: lammanfung 发表于 2008-8-4 17:55:15
29380 369
lammanfung 發表於 2008-8-5 11:06:21 |顯示全部樓層
如果環境合適,照顧得宜,我相信三個月左右就可以完成指標。
rockyyip2002 發表於 2008-8-5 11:09:05 |顯示全部樓層
花貓種植推廣計劃申請者
1.  江江
2.  catcatduck
3.  寶瓶
4.   sel
5.   Purple
6. chankali
7. prodorothyhkg
8. peeseela
9. rockyyip2002
10.

多光, 多水, 多肥, 好易種的. 不過最好用天然光, 因用燈光通常都唔夠囉.
Kohleria 'Brimstone'

濕度不足所至。

濕度不足所至。
江江 發表於 2008-8-5 11:12:55 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-5 11:06 發表
如果環境合適,照顧得宜,我相信三個月左右就可以完成指標。

咁....係咪如果在三個月內可以完成指標(再分享3人).....就唔使每個月寫報告呢
lammanfung 發表於 2008-8-5 11:17:13 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 11:12 發表

咁....係咪如果在三個月內可以完成指標(再分享3人).....就唔使每個月寫報告呢

對的。除非妳在完成指標後又跟我領養多一種花貓。
虛宿寶瓶 發表於 2008-8-5 11:19:38 |顯示全部樓層
天呀!我做乜野佢搵 d 貓相睇呢? 好靚呀!
lammanfung 發表於 2008-8-5 11:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 11:12 發表

又或者委託妳的「阿四」拍照和寫報告囉!
江江 發表於 2008-8-5 11:26:27 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-5 11:17 發表

對的。除非妳在完成指標後又跟我領養多一種花貓。

死籮...死啦...点算呀
大壞旦...你的心思真的好毒..好辣..咁毒啲橋都比你想出來..
咁点解做第二層分享者唔使做嘢...快啲諗吓絕計等佢地都要做吓嘢..唔好坐係度有嘢收
江江 發表於 2008-8-5 11:28:06 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-5 11:23 發表

又或者委託妳的「阿四」拍照和寫報告囉!

阿四.....我就係呢
江江 發表於 2008-8-5 11:33:02 |顯示全部樓層
成功申領的花友須於收到花貓後的一年內,無條件分享其繁殖出來的花貓給其他花友,合共3株。花友須於其生長報告中說明已分享給哪一位花友。

我地果10個人可唔可以優先互分享先
lammanfung 發表於 2008-8-5 11:50:49 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-8-5 11:33 發表
成功申領的花友須於收到花貓後的一年內,無條件分享其繁殖出來的花貓給其他花友,合共3株。花友須於其生長報告中說明已分享給哪一位花友。

我地果10個人可唔可以優先互分享先 ...

你們自己決定。我當然是希望多點花友可以享受種植花貓的樂趣。
虛宿寶瓶 發表於 2008-8-5 11:57:31 |顯示全部樓層

報告 ~~ Kohleria Tane

五月尾四川義賣番黎嘅 Kohleria Tane 成株。
心得就冇啦!因為我係貓新手,只不過當貓係晒得嘅 av 咁種,又 OK 喎!暫時除左死左一隻 K. Clown Prince 蟲蟲連小 bb 之外,仲未有其他傷亡報告!
屋企大廚房有大隻窗!窗邊就係貓同岩嘅地方啦!而家打算加建花架向平台,等大貓可以多 d 位同多 d 光!

剛剛番黎係咁嘅 (五月尾)

剛剛番黎係咁嘅 (五月尾)

六月中發現側芽,生得好快,六月尾已經咁長啦!

六月中發現側芽,生得好快,六月尾已經咁長啦!

放是 cut 左兩截出黎。呢個係頂部!

放是 cut 左兩截出黎。呢個係頂部!

呢截係中間,切口位擦左 Hi-Fresh

呢截係中間,切口位擦左 Hi-Fresh

留在母株嘅側芽繼續生長,遲 d 再 cut 埋佢。

留在母株嘅側芽繼續生長,遲 d 再 cut 埋佢。

尋晚再影,已經有新葉啦!

尋晚再影,已經有新葉啦!

呢個大個左,但未有新葉!

呢個大個左,但未有新葉!

母株高左,遲下 cut cut cut!

母株高左,遲下 cut cut cut!

有花苞呀!

有花苞呀!

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影

同場加影
Purple 發表於 2008-8-5 12:19:24 |顯示全部樓層
Kohleria ‘An’s Nagging Macaw’ 好美啊! 我可以認領這隻嗎? 好緊張, 快 d say yes 啦!add6icon
rockyyip2002 發表於 2008-8-5 12:27:14 |顯示全部樓層
有冇得揀呀?
goldenretriver 發表於 2008-8-5 14:09:51 |顯示全部樓層
好吸引喎 add6icon

花貓種植推廣計劃申請者
1.  江江
2.  catcatduck
3.  寶瓶
4.   sel
5.   Purple
6. chankali
7. prodorothyhkg
8. peeseela
9. rockyyip2002
10. goldenretriver (今晚先post心得!) add6icon
lammanfung 發表於 2008-8-5 14:33:32 |顯示全部樓層
很抱歉。小苗或鱗莖不多,不會提供選擇。
chankali 發表於 2008-8-5 14:39:34 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-4 17:55 發表
花貓種植推廣計劃
分享物品名稱: 十種不同的花臉苣苔
份數: 10
開始時間:即時報名
結束時間:2008年8月6日晚上十時
公佈結日期:2008年8月8日
交收方法: 須於2008年8月15日或以前完成交收
(花貓鱗莖 - 只限郵寄,花貓植株 - ...

請問是否只限港島區花友﹖好像有花友不是
虛宿寶瓶 發表於 2008-8-5 14:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 chankali 於 2008-8-5 14:39 發表

請問是否只限港島區花友﹖好像有花友不是

唔係呀!只係唔接受海外花友參加啫!你住沙頭角都仲得!
chankali 發表於 2008-8-5 14:50:55 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-5 14:41 發表

我都係睇大壞蛋個POST 問
chankali 發表於 2008-8-5 14:53:56 |顯示全部樓層
原帖由 rockyyip2002 於 2008-8-5 12:27 發表
有冇得揀呀?

原來你都有好多品種不如你都好似大壞蛋做同一個計劃
lammanfung 發表於 2008-8-5 14:53:59 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-5 14:41 發表

對啊!寄東西到海外或內地都很麻煩,我又比較懶的,所以只限香港花友參加。