甲蟲入侵記.... 救命a ><~~~~

作者: clover_bliss 發表于 2014-6-12 18:41:37
12870 9

近來不知是隔離屋企裝修, 還是因為家中有些沒有密封的coffee bean...
出現大量的這種蟲...

已把coffee bean棄掉之後, 還是有一定數量的蟲在家中...
上網check過, 好像是叫藥材甲蟲 drugstore beetle..

有師兄們知道可以怎樣殺掉嗎?
因為家中種了一定數量的香草, 而它們好像是愛香草類的東西....
不知怎麼辦好....
因為又有魚, 有貓...

救命a...
novernber 發表於 2014-7-19 04:53:05 |顯示全部樓層
咦,我屋企最近都有呢d甲蟲仔。但我冇理佢呀。我以為佢冇害添
回復

malouis 發表於 2014-7-19 08:10:35 |顯示全部樓層
我以前做裝修時, 清拆舊屋裝修, 見過這種甲蟲喜歡藏身於霉舊木地板下, 或木傢俱內. 如果樓主並非住新樓, 甲蟲有可能來自鄰居. 另外, 藥材店或海味雜貨店, 門外曬藥材或其他食品時, 有時亦會見類似穀牛的小甲蟲爬出.
回復

clover_bliss 發表於 2014-7-20 15:04:35 |顯示全部樓層
結果我發現是家中的麥片養出來的.... ><
結果要放殺蟲炸彈才清得到 -_-.....

回novernber:
網上話佢地咩都食ga. 我是怕情況失控a ..

其實好想知有冇預防方法a...? 大炸屋很麻煩a..... 魚貓都要全放出屋外
回復

Kel 發表於 2014-7-20 16:26:58 |顯示全部樓層
(反肚) 個樣好可愛
我有時都見到一兩粒,不過覺得佢冇乜害所以冇理佢
回復

Victor9394 發表於 2014-7-20 22:38:24 |顯示全部樓層
我以為佢地食更小既蟲所以冇理佢地, 事實係點有冇人知?
回復

rrr888 發表於 2014-7-21 00:49:15 |顯示全部樓層
我都試過喺一啲藥材吽過出嚟. 掉咗之後就冇再見過. 我冇用有毒化學殺蟲劑, 始終危害環境同生態. 用有毒化學嘢將一樣株滅得乾乾淨淨可能會產生另一個問題.

唔使咁驚嘅. 藥材包好. 唔好積存太多, 或放雪柜.

或者咁睇. 佢哋吽得出嚟食嗰啲嘢, 咪當提醒你啲嘢壞咗唔好食喇.
回復

clover_bliss 發表於 2014-7-21 01:16:57 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-21 00:49
我都試過喺一啲藥材吽過出嚟. 掉咗之後就冇再見過. 我冇用有毒化學殺蟲劑, 始終危害環境同生態. 用有毒化學 ...

我都贊成不用太多殺蟲劑a... 始終對人, 動物, 自然都不好....
依家暫時清左, 希望不會有下次啦...
始終整到人事小, 整到家中的貓們跟植物們事大...
回復

rrr888 發表於 2014-7-21 11:06:15 |顯示全部樓層
我都一樣家中有魚, 貓. 如植物有蟲, 可以用酵素水 (水+糖+橙皮/菠蘿皮/蘋果皮等等有香味的生果), 稀釋後噴灑. 份量我好隨意的.但我未試過噴室內植物, 只用喺戶外. 你可試試有冇效或惹其他蟲的問題. 反正呢啲酵素水都好多用途. 整咗一定有用

係呀,仲可以當肥料,我都用緊  發表於 2014-7-21 14:06
回復

clover_bliss 發表於 2014-7-21 14:01:59 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-21 11:06
我都一樣家中有魚, 貓. 如植物有蟲, 可以用酵素水 (水+糖+橙皮/菠蘿皮/蘋果皮等等有香味的生果), 稀釋後噴 ...

謝謝你o
咁我就不用怕啦

唔使客氣. 大家交流吓啫. ^^  發表於 2014-7-21 14:36
回復