金針花的季節+大花韭蘭

作者: fnv234 發表于 2008-8-3 17:45:32
3056 7
好多金針花蕾,不過仲未食得,更加唔駛諗開咗未,一朵都未開 遲幾日就啱啱好食得多會唔會中毒? P8010181.JPG P8010182.JPG P8010190.JPG P8010191.JPG

fnv234 發表於 2008-8-3 17:46:58 |顯示全部樓層

大花韭蘭

Zephyranthes grandiflora都係冇一朵開 P8010187.JPG P8010205.JPG
回復

豆豆 發表於 2008-8-3 18:36:53 |顯示全部樓層
哇......你都好多珍品add7icon 連金針花都种埋
回復

fnv234 發表於 2008-8-3 23:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-8-3 18:36 發表
哇......你都好多珍品add7icon 連金針花都种埋

呢D睇背景都知唔係我種 ,我淨係得2棵花色比較特別嘅
回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 10:39:28 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-3 17:45 發表
好多金針花蕾,不過仲未食得,更加唔駛諗開咗未,一朵都未開 遲幾日就啱啱好食得多會唔會中毒?53638536395364053641

這就是我們平時吃的金針嗎?第一次見其真身啊! 謝謝分享!
回復

fnv234 發表於 2008-8-4 13:59:37 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-4 10:39 發表

這就是我們平時吃的金針嗎?第一次見其真身啊! 謝謝分享!

平時食果種係成朵花都橙黃色,我果種係http://tw.f4.page.bid.yahoo.com/tw/auction/d32264875,不過都食得
回復

fnv234 發表於 2008-8-4 14:05:14 |顯示全部樓層
回復

Alfphy 發表於 2008-8-5 04:21:54 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-4 13:59 發表

平時食果種係成朵花都橙黃色,我果種係http://tw.f4.page.bid.yahoo.com/tw/auction/d32264875,不過都食得

原來係咁,明白!謝謝分享
回復