返回列表 發新帖

米水/茶葉是否可當肥用?

作者: warren0713 发表于 2014-6-7 15:18:58
8692 29
powergun 發表於 2014-6-8 15:12:37 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-8 14:56
以前我有問過康文暑園藝组導師有關淘(洗)米水嘅问題,佢話唔好用嚟淋花,因为澱粉質未分解,會对d根有 ...

都有可能的, 但一年左右換一次泥都合理的, 好過唔用, 呢d 係廢水應用, 唔淋就倒了的, 我見到棵植物有唔妥就換泥了, 或剪下枝條用新泥插枝, 整盆泥膽都唔要了

換泥喺第樣嘢喎~  發表於 2014-6-8 17:47
warren0713 發表於 2014-6-9 22:44:03 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2014-6-7 15:55
茶葉可當製作堆肥的材料之一。

所謂堆肥就是將生物殘體及動物排泄物,再加些泥土及水分,放在一個箱子裡, ...

其實如果戶外土質係近海砂地,用廚餘埋入泥土,有機會令土質變肥嗎?
warren0713 發表於 2014-6-9 22:51:18 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2014-6-8 14:08
所以買就最方便,我做堆肥是因為不想浪費。

到了冬天,因屋企有火爐,所以會燒柴,燒的時候可取暖,烤食 ...

對~~環保不浪費
warren0713 發表於 2014-6-9 22:52:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-8 13:23
淘米水及茶葉渣都可作肥料用,但要先處理,淘米水夏天存放約十天待發酵完先好用,加黑糖可加速發酵,茶葉渣 ...

學到野~~~

^_^不用客氣,有空多多交流  發表於 2014-6-10 09:09
金剛 發表於 2014-6-10 09:03:18 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2014-6-9 22:44
其實如果戶外土質係近海砂地,用廚餘埋入泥土,有機會令土質變肥嗎?

即使没有介質,你用堆肥材料製作堆肥,待分解完全腐熟後,得出來的腐殖質物料會像培養土的質地及有豐富的有機質可供植物提供養份……做堆肥係可以改善土質,但肥力係會流失即使没有種植……
csc 發表於 2014-6-10 17:24:02 |顯示全部樓層
日曬雨淋幾肥嘜都走
faye00 發表於 2014-6-11 23:13:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 17:04
米水我只用淋香草的, 有機肥的弊處是易惹蟲害

可唔可以介紹下邊d香草可用米水而唔會惹蟲?

題外話
其實我家的米水好多時都用左黎洗菜
所以平時儲起洗杯, 洗飯煲, 洗茶壺的水
咁淋花基本上不用另外用水
而家我將枯葉浸水, 觀察肥力如何
powergun 發表於 2014-6-11 23:17:01 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2014-6-11 23:13

題外話

我所有香草用米水都唔惹蟲的
金剛 發表於 2014-6-12 09:53:42 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2014-6-11 23:13

題外話

米水基本上同水無咩分别,只要係即時淋或已發酵淋都唔會惹蟲
枯葉可以整碎適量藏在泥裡待微生物分解可作堆肥,浸水分解很耐加上d水未發酵完,又沒有加其他物質如糖,d水很易變臭的,如加糖加果皮發酵完等同環保酵素制作,可稀釋作氮肥用……注意:不要用有病害的枯葉