米水/茶葉是否可當肥用?

作者: warren0713 發表于 2014-6-7 15:18:58
8729 29

上網睇,米水有 磷元素、氮元素和微量元素 係咪所有植物都適用?
係咪要發酵先可以用?
發酵係咪就咁放係度就等於發酵?

另外茶葉可否當肥料用?因為曾經用過,但發毛了?應如何用才正確?
老公仔 發表於 2014-6-7 15:55:23 |顯示全部樓層

茶葉可當製作堆肥的材料之一。

所謂堆肥就是將生物殘體及動物排泄物,再加些泥土及水分,放在一個箱子裡,經一段時間堆積,藉由微生物進行醱酵之後的腐熟產品即為堆肥。

米水可適量加入堆肥之中。

個人建議不應在家裡製作堆肥,因製作的過程中要定時翻動堆肥及會產生大量的臭味。

回復

BenLau 發表於 2014-6-7 16:21:24 |顯示全部樓層
如果種室内就唔好搞o甘多野啦!用现成肥方便d。
個人感覺,多肉就更加唔好搞。緩解肥平靓正。
回復

Audrey 發表於 2014-6-7 16:59:12 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-7 16:21
如果種室内就唔好搞o甘多野啦!用现成肥方便d。
個人感覺,多肉就更加唔好搞。緩解肥平靓正。 ...

應該唔係種肉質。
回復

powergun 發表於 2014-6-7 17:04:41 |顯示全部樓層
米水我只用淋香草的, 有機肥的弊處是易惹蟲害
回復

金剛 發表於 2014-6-8 13:23:41 |顯示全部樓層

淘米水及茶葉渣都可作肥料用,但要先處理,淘米水夏天存放約十天待發酵完先好用,加黑糖可加速發酵,茶葉渣可放入泥入面,但未完全發酵前不要放在植株附近會燒根的,你也可用厨餘堆肥箱堆肥……
回復

金剛 發表於 2014-6-8 13:28:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 17:04
米水我只用淋香草的, 有機肥的弊處是易惹蟲害

淘米水發酵完先好用,有機肥完全腐熟了的是不會惹蟲,草木灰也是有機肥更不用腐熟,通風唔好,濕度高天氣熱自然多蟲害……
回復

powergun 發表於 2014-6-8 13:48:30 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-8 13:28
淘米水發酵完先好用,有機肥完全腐熟了的是不會惹蟲,草木灰也是有機肥更不用腐熟,通風唔好,濕度高天氣 ...

要發醇至用太麻煩了, 理論上米色的洗米水應有一定的花肥作用的
回復

老公仔 發表於 2014-6-8 14:08:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 13:48
要發醇至用太麻煩了, 理論上米色的洗米水應有一定的花肥作用的

所以買就最方便,我做堆肥是因為不想浪費。

到了冬天,因屋企有火爐,所以會燒柴,燒的時候可取暖,烤食物如魚,番薯等等,燒完剩下的就是肥料了。
一舉數得。
回復

powergun 發表於 2014-6-8 14:14:27 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2014-6-8 14:08
所以買就最方面,我做堆肥是因為不想浪費。

到了冬天,因屋企有火爐,所以會燒柴,燒的時候可取暖,烤食 ...

所以洗米水應該都唔好哂, 應好過用清水的, 但當然無發酵過的咁好
回復

阿火 發表於 2014-6-8 14:16:07 |顯示全部樓層
我都有用洗米水淋花,但係只淋起室外植物!

另外,我亦有用飲用後既咖啡渣作肥料,通常我會將咖啡渣放置兩至三個禮拜(發醇)然後灑起室外植物泥面。

因為茶葉、咖啡渣都偏向酸性多少少,所以落肥前先了解某些植物既特性,有啲植物受到酸性既肥料而有啲植物未必受到....
回復

Audrey 發表於 2014-6-8 14:25:25 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-8 14:16

另外,我亦有用飲用後既咖啡渣作肥料,通常我會將咖啡渣放置兩 ...

肉質同仙人掌就唔鍾意酸性植土。
回復

阿火 發表於 2014-6-8 14:29:23 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-8 14:25

Audrey,請放心!室內植物我冇搞過佢地,哈!
回復

powergun 發表於 2014-6-8 14:34:48 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-8 14:25

用普通化肥(例如花寶x號)的, 是鹼性的嗎?
回復

powergun 發表於 2014-6-8 14:36:59 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-8 14:16

另外,我亦有用飲用後既咖啡渣作肥料,通常我會將咖啡渣放置兩 ...

洗米水有處理過嗎
回復

阿火 發表於 2014-6-8 14:40:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 14:36
洗米水有處理過嗎

我冇特別處理過洗米水,只係用第二輪既洗米水(洗第二次米既水)淋室外植物!
回復

powergun 發表於 2014-6-8 14:42:42 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-8 14:40
我冇特別處理過洗米水,只係用第二輪既洗米水(洗第二次米既水)淋室外植物! ...

我都係, 淋香草或果樹的, 唔知第幾輪了, 米唔係我洗的
回復

阿火 發表於 2014-6-8 14:49:49 |顯示全部樓層
還有,雞蛋殻、蠔殻磨碎後都可以作肥料!

有非洲紫羅蘭花友試過,效果顯注!
回復

金剛 發表於 2014-6-8 14:56:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 13:48

以前我有問過康文暑園藝组導師有關淘(洗)米水嘅问題,佢話唔好用嚟淋花,因为澱粉質未分解,會对d根有唔好影響,佢唔贊成用嚟淋花,其實粗生植物你唔多覺佢有影響
回復

金剛 發表於 2014-6-8 15:06:02 |顯示全部樓層
雞蛋殼都唔可以放太多喺d植物度,因為不是所有植物都啱用,佢的礦物成份有時棵植物係唔需要過多,在施用任何肥料前也要留意ph值,每種植物要求既ph值唔同……
回復

12下一頁