返回列表 發新帖

哈密瓜2

作者: 小餘 發表于 2007-8-30 22:21:58
5833 26
小雲 發表於 2007-9-20 09:54:44 |顯示全部樓層
如果你個瓜俾蟲咬過,我真替你擔心。因為如果是給果蠅針了,牠會在瓜內產蛋,更會在瓜內生長哦。如果瓜變得崎型甚至流出水來的,它就是被果蠅針了的證據。但有些瓜被果蠅針了後仍會繼續生長,從外表是看不出的,但當切後便會見到不少蟲子在瓜內,很嚇人的。當然我也不想你會遇到這情況,但我想給你一些提示和心理準備也好吧!希望你的瓜瓜都是健康的。
回復

ayclui 發表於 2007-9-20 11:42:13 |顯示全部樓層
小餘, 個網咁疏嘅...虫仔咪'捐'哂入去食哈密瓜?
回復

小餘 發表於 2007-10-4 21:58:19 |顯示全部樓層
原帖由 小雲 於 2007-9-20 09:54 發表
如果你個瓜俾蟲咬過,我真替你擔心。因為如果是給果蠅針了,牠會在瓜內產蛋,更會在瓜內生長哦。如果瓜變得崎型甚至流出水來的,它就是被果蠅針了的證據。但有些瓜被果蠅針了後仍會繼續生長,從外表是看不出的,但當切後便 ...

果次咬隻哈密瓜嘅係毛蟲嚟架!
之後都冇點去打理,後來都有俾果蠅針! .........!
回復

小餘 發表於 2007-10-4 21:59:44 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-20 11:42 發表
小餘, 個網咁疏嘅...虫仔咪'捐'哂入去食哈密瓜?

呢個網係諗住俾隻瓜借力用架咋^^
回復

小餘 發表於 2007-10-4 22:04:39 |顯示全部樓層
因為成paul瓜都枯咗!摘咗......但好似未夠熟!(冇食到^^")
回復

EddieOR 發表於 2007-10-5 06:05:51 |顯示全部樓層
好細個,得意
回復

honhonma 發表於 2007-10-5 10:44:35 |顯示全部樓層
都好靚女喎!!! 好似街市嗰D咁
回復