help,請問佢係咩龜?

作者: tiffanychu 发表于 2014-6-6 08:57:04
2292 11
上星期。自來龜!有無人知佢係咩龜?
同埋食咩?佢就係食面包!菜又唔食~
corina 發表於 2014-6-6 11:45:48 |顯示全部樓層
斑龜,我都有一隻,好乖好純,唔會好似巴西龜咁暴躁,仲好痴人,我家龜龜食呢兩隻糧,唔錯~
corina 發表於 2014-6-6 11:47:06 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-6 22:04:56 來自手機 |顯示全部樓層
又人又話係巴西龜!我都唔知。。佢就係食包~龜糧都唔食
corina 發表於 2014-6-6 22:39:17 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-6 22:04

巴西龜唔係咁樣咖,就算大既巴西龜都唔係咁,班龜真係好乖既品種,好快會習慣人既生活方式,希望你會好好愛錫佢~
食包唔夠營養,長期食實會病,比時間佢適應龜糧喇~
powergun 發表於 2014-6-6 23:29:23 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-6 22:04

我未養過斑龜, 所以唔知, 覺得我以前養的巴西龜都係差不多, 依家有花友確定係斑龜, 就依該花友所言啦
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:20:14 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-6 22:39
巴西龜唔係咁樣咖,就算大既巴西龜都唔係咁,班龜真係好乖既品種,好快會習慣人既生活方式,希望你會好好愛錫 ...

哦。好啦~我都係比你話個種糧。其中一個一樣。。嘿!唔該哂你。我好錫佢,日日同佢沖涼~哈~我再比d時間佢。。
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:21:10 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-6 23:29
我未養過斑龜, 所以唔知, 覺得我以前養的巴西龜都係差不多, 依家有花友確定係斑龜, 就依該花友所言啦 ...

哈。。咁好啦。。多謝你留言~☺☺☺唔該哂
corina 發表於 2014-6-7 00:36:11 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:20
哦。好啦~我都係比你話個種糧。其中一個一樣。。嘿!唔該哂你。我好錫佢,日日同佢沖涼~哈~我再比d時間佢 ...

有D人兩日一餐,不過我隻龜每日早上一餐,佢早晚浸下水一兩個鐘,比佢飲水食嘢同解決,因為佢都幾鐘意係陸地行,所以其他時間喺屋企自由行,仲有,我發覺佢都鐘意午睡,下午兩點幾瞓到四點幾,鐘意睇電視,幾八掛,有時我做乜佢會望到實~

你隻龜都幾幸福~ 我隻龜冇得出0黎爬爬~ 我隻龜有9cm長,我個缸有30cm x 22 cm , 佢成日都好似好想爬出缸咁  發表於 2014-6-20 17:04
corina 發表於 2014-6-20 17:43:14 |顯示全部樓層
Paradise  你隻龜都幾幸福~ 我隻龜冇得出0黎爬爬~ 我隻龜有9cm長,我個缸有30cm x 22 cm , 佢成日都好似好想爬出缸咁
放假時比佢落地四處爬下,相信隻龜會開心好多,同埋你會發現原來龜都認得路咖~
dtyhbv 發表於 2014-6-20 21:40:59 來自手機 |顯示全部樓層
我上星期都係樓下執左幾龜
powergun 發表於 2014-6-21 00:58:31 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-20 17:43
Paradise  你隻龜都幾幸福~ 我隻龜冇得出0黎爬爬~ 我隻龜有9cm長,我個缸有30cm x 22 cm , 佢成日都好似好 ...

當然認得路啦, 母海龜每年都會游返去自己出生的海灘生蛋的, 海洋咁大佢都認到, 陸地濕濕碎啦