自來龜,help,請問依種咩龜?

作者: tiffanychu 发表于 2014-6-6 08:53:57
6127 72
corina 發表於 2014-6-8 23:39:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 11:41
頭部有無兩塊紅色的類似耳膜的東東? 如果有就似係巴西龜, 不過唔知其他龜類是否都係咁的 ...

你養咗咁多年巴西龜,唔係連巴西龜既殼係點都唔認得呀???!!
powergun 發表於 2014-6-8 23:40:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-8 23:39
你養咗咁多年巴西龜,唔係連巴西龜既殼係點都唔認得呀???!!

我養的是同樓主的那隻差不多的, 細隻的還易分, 大隻左就唔易分了, 睇睇相就知了
https://www.google.com.hk/search ... iw=1440&bih=793
corina 發表於 2014-6-8 23:51:19 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-7 20:34
比埋手同頭,你地望下啦~嘿

隻龜好靚,好似唔係好驚咁喎,比心機養呀!
請問你買什麼牌子龜糧,咁細粒既?有次去買糧聽到有人話隻龜食開條狀龜糧,轉咗粒粒唔肯食,跟住另一個話買開紅色龜糧,試過轉綠色龜糧隻龜又唔肯食 ,不過獸醫同我講最好用幾隻唔同牌子龜糧,而家我喂開四款,比你睇兩款我覺得最好既,點都好,千祈唔好買十多元有幾合或一大包既龜糧,因為只係用面粉加色素,嚴重唔夠營養,好多龜食兩三年就病,到時睇e生就麻煩喇~
corina 發表於 2014-6-8 23:54:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 23:40
我養的是同樓主的那隻差不多的, 細隻的還易分, 大隻左就唔易分了, 睇睇相就知了
https://www.google.com. ...

我細個都養過巴西,佢地個殼匾平好多,殼紋又唔同,分別有大~
powergun 發表於 2014-6-8 23:56:47 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-8 23:54
我細個都養過巴西,佢地個殼匾平好多,殼紋又唔同,分別有大~

大左就唔同哂的
corina 發表於 2014-6-8 23:59:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-8 23:56
大左就唔同哂的

大咗個殼都係匾平d咖,你睇清楚d~
powergun 發表於 2014-6-9 00:01:57 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-8 23:59
大咗個殼都係匾平d咖,你睇清楚d~

唔一定的
Starter 發表於 2014-6-9 17:14:05 |顯示全部樓層
呢隻係班龜, 又可以叫花龜
粗生
Starter 發表於 2014-6-9 17:17:42 |顯示全部樓層
食水龜糧, 每日喂大約半個龜頭既容量
間中可以比一小塊生豬肉或昆蟲
Starter 發表於 2014-6-9 17:20:54 |顯示全部樓層
龜缸要有水有陸地, 日日換放過夜既水喉水
tiffanychu 發表於 2014-6-10 20:05:55 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-8 23:51
隻龜好靚,好似唔係好驚咁喎,比心機養呀!
請問你買什麼牌子龜糧,咁細粒既?有次去買糧聽到有人話隻龜食 ...

佢都唔係好驚。。佢成日手腳出哂黎~又游水!食野個樣仲好野蠻。。個口大到呢=皿=
哦。原來10蚊幾盒個d係粉黎架~
怪唔知得,我細個時d龜死哂啦!=0=
tiffanychu 發表於 2014-6-10 20:07:53 來自手機 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-9 17:17
食水龜糧, 每日喂大約半個龜頭既容量
間中可以比一小塊生豬肉或昆蟲

哦。。明白^_^
咁例如咩昆蟲?
corina 發表於 2014-6-10 21:03:35 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-10 20:05
佢都唔係好驚。。佢成日手腳出哂黎~又游水!食野個樣仲好野蠻。。個口大到呢=皿=
哦。原來10蚊幾盒個d係 ...

你嗰隻我d龜未試過,不過唔好買太平既就得喇,我比你睇嗰兩隻牌子都係幾十蚊已經可以食幾個月了~
Starter 發表於 2014-6-10 21:28:38 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-10 20:07
哦。。明白^_^
咁例如咩昆蟲?

捉到乜就喂乜

糧買mazuri, 美國動物園都用呢隻
金剛 發表於 2014-6-11 09:10:35 |顯示全部樓層
上年三,四月,朋友有兩隻巴西龜,因為長到好大隻,個缸已無法容納牠們,加上佢又搬屋,問我有無地方可放生,我同她講可以放喺我農場個水池到,不過放生後第二日牠們就失咗踪,至今都未見過牠們
Starter 發表於 2014-6-11 10:02:07 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 09:10
上年三,四月,朋友有兩隻巴西龜,因為長到好大隻,個缸已無法容納牠們,加上佢又搬屋,問我有無地方可放生 ...

巴西龜唔可以放生ga

佢地好以d外來植物咁會破壞本地生態
金剛 發表於 2014-6-11 10:08:07 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 10:02
巴西龜唔可以放生ga

佢地好以d外來植物咁會破壞本地生態

d放生池,唔係巴西龜咩?我見好多公園水池都有咖
我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡!!

下面張相喺幾年前我在公園拍的,個公園好多攝影愛好者喺度拍翠鳥同d龜咖,相中隻龜係咩嘢品種呀?
Starter 發表於 2014-6-11 10:18:15 |顯示全部樓層
龜係會好大隻既, 好多可以超過50cm長
同埋佢地比貓狗長命得多, 獸醫都要睇多幾次
一隻平既龜十零廿蚊, 但係器材就幾百up

所以養龜之前真係要停多幾停, 唸多幾唸
Starter 發表於 2014-6-11 10:23:50 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 10:08
我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡 ...

睇睇呢個
http://www.youtube.com/watch?v=ROLA3Bu2aYw

http://www.youtube.com/watch?v=JWfGWQT2ff8
Starter 發表於 2014-6-11 10:31:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 10:08
我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡 ...

其實如果放生本地龜係 e.g. 草龜, 斑龜係ok gea, 巴西龜性情兇惡會危害本地物種