關於迷岩命名

作者: heiheimama 發表于 2014-5-28 21:10:45
2348 18

記得七八年前開始上園藝館交流時,有這樣一段小插曲。有一位花友出售名叫Sinningia First of May(應該是 May Affaire,謝花友更正)的花苗,有花友質疑,未聽過此品種名稱。幾經查問後,那花友才承認Sinningia First of May是自家雜交而成的植株,沒有於美國Gesneriad Society註冊。那自稱新品種繁殖了多少代,是否已經穩定,會不會返祖?那花友卻答不上來,只堅持有權為自己培植的花花命名。。。。。

我沒有種迷岩好一段日子,最近再種,赫然發現多了很多很多花樣十分類近的「新品種」,其中包括多年前被質疑的Sinningia First of May(應該是 May Affaire)。我不熟悉品種命名的事宜,也不知道這很多新品種的來歷。但如果是個別人士雜交出來,或許只有一代,兩代,沒有穩定基因,也沒有交專業人士審定,就自行推出「新品種」,我覺得是不負責的行為。說實的,很多所謂「新品種」,我看不出和一些傳統,已經註冊品種有何分別。

我純粹是希望提出我的想法,集思廣益,沒有針對任何人的意思。不知大家對大量「新品種」有何想法?

順帶貼一下Gesneriad Society有關苦苣苔新品種註冊的頁面,供大家參考討論:

http://www.gesneriadsociety.org/ir_ges/indexQ-Smith.htm

評分

查看全部評分

maywong918 發表於 2014-5-28 23:04:25 |顯示全部樓層
希媽,係咪搞錯左個名呢?係咪Sinningia May Affaire?
講真,呢樣野好多爭議,當年我地都好嚴格尊行,特別記得曾經到處同人講,種子出來,自交既要在名字後加X Self ,而家⋯⋯⋯
至於自己出品改名,我就咁睇,如果我係留翻自己養或最多俾一兩個朋友,我覺得問題唔大,猶記得早幾年佐治版大好有心想幫我搞註冊迷岩名字,由於覺得頗繁複,我最後都係無搞。
又或者而家風氣唔同左,以前台灣係非常嚴格要求命名的,但而家都⋯⋯⋯

唔,個人睇法,不喜勿插XP
ps:點解我咁大反應係May Affaire,因為希媽妳而家寫個名係我自家出品其中一個既名,但我明明無賣過,而且呢隻出品亦無7、8年咁耐o(^_^)o

我都係咁話,我改左名但唔會放出去,有咩意外發生,費事俾人剷鑊甘... XD  發表於 2014-5-29 12:13
對不起啦May,說錯了你培植的品種。我沒有惡意的,只是想以此作引子討論"命名問題"。你記性好,當年出售卻被人質疑的是May Affaire。  發表於 2014-5-29 09:52
我可能是記錯了,但我的確在其他花友的帖(不是你)見過First of May啊。我覺得自家繁殖都可以命名,但要註明出處(例如:Sinn. Beauty X Sinn. Snowbird)...  發表於 2014-5-29 09:27
回復

maywong918 發表於 2014-5-28 23:20:08 |顯示全部樓層
至於妳話,好多新品種好類似,呢點我好同意,唔知呢,我個人睇法係,如果我玩配種,我想,如果出來有類似花色,毫無個人特色,我會淘汰囖,睇翻我自家出品記錄,其實真係掉左好多。
又或者d人覺得唔同人配出來,屬於唔同個體,所以就算去掉名牌,放在一起會分不清誰是誰,都依然當不同吧?@@
都係果句,睇返妳自己點搞棵花,好似我隻First of May  其實都唔算有特色,因為當年玩配種,迷岩唔似而家咁流通,用有限既花玩配種,真係出來結果可想而知,係普通花色,似珍珠媽媽,不過就粉紅變帶橙色既粉紅,而我留低係因為有紀念價值,不過我只俾過兩三個朋友,並無出售過,咁我就覺得自己keep,改名無問題囖XP
回復

Tony 發表於 2014-5-29 00:26:14 |顯示全部樓層
台灣d迷岩...一堆系列好多都好似樣~少少唔同又一個名
有d其實交果個都冇打算流出街改名黎做乜?
回復

heiheimama 發表於 2014-5-29 09:40:21 |顯示全部樓層

我明白雜交出新品種是很開心的事,但作為一個負責任的培植者,我覺得一定要起碼種五代,確認不會返祖,才可以稱為新品。另外,如果不是註冊品種,在分享時就要聲明,並提供父母系品種名稱。因為即使不是出售,傳下傳下,大家就忘了,後來收到的花友,尤其是新入苦海的朋友,就以為自己收到的是註冊品種,品種穩定性卻沒有保證。

另外,不註冊卻自命新品還有一個問題,就是可能有人重複繁殖,卻以不同名字命名。這問題已經很明顯了,我常常見到不同名,卻是同款的花花,可能就是不同培植者自家命名的結果。AV品種註冊到現時還是很嚴謹,或者因為本地有個專業協會,大家不會亂來。至於迷岩,就很各師各法了。我覺得這情況長遠不是很健康。慢慢的,我們都不知道自己在種什麼了。
回復

maywong918 發表於 2014-5-29 10:39:21 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2014-5-29 00:26
有d其實交果個都冇打算流出街改名黎做乜? ...

第一點我同意
至於你話唔流出去就唔使改名,我個人不認同,如果你有玩配種,當你同一種子開出來可以個樣差好遠,但你全部寫XXXX X XXX,但其實d花樣完全唔同,當無花開時你係唔會分到邊隻打邊隻囖,咁我又覺得有名會方便好多

呢個係我個人意見,歡迎繼續討論^_^
回復

maywong918 發表於 2014-5-29 10:42:34 |顯示全部樓層
heiheimama
對不起啦May,說錯了你培植的品種。我沒有惡意的,只是想以此作引子討論"命名問題"。你記性好,當年出售卻被人質疑的是May Affaire。  發表於 半小時前

XP 唔使介意,我明白的,我之所以記得,係因為我當初都花左錢買左呢隻花嘛!XD
回復

maywong918 發表於 2014-5-29 10:53:03 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2014-5-29 09:40
我明白雜交出新品種是很開心的事,但作為一個負責任的培植者,我覺得一定要起碼種五代,確認不會返祖,才可 ...

呢個問題其實都真係幾麻煩,據我所知,唔淨係香港有咁情況出現,國外都有好多,我想都幾難監管@@
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-5-29 11:54:36 |顯示全部樓層
haha~ 'May Affaire' 我當初新手既時候都有買到~ 香左好世耐喇~
我記得個花友ID係sinningia丫嘛~

你真係好記性。我唔記得個位花友名,但見過佢真人。  發表於 2014-5-29 12:09
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-5-29 12:03:11 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2014-5-29 00:26
有d其實交果個都冇打算流出街改名黎做乜? ...

有d睇花相係好似樣,但係當睇到實物原來花既size係唔一樣咖~
有d原來係大花,有d就係細花,因為睇相如果無同其他花做比對,好難睇得出size有唔同...
咁你話兩款花個樣好似樣,但係兩款個花size差成個碼,仲算唔算係同一款花呢?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-5-29 12:18:59 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2014-5-29 09:40
我明白雜交出新品種是很開心的事,但作為一個負責任的培植者,我覺得一定要起碼種五代,確認不會返祖,才可 ...

希媽... 唔淨止迷岩,d花貓都係咁...
分享版成日有花友分享HCY's Venus,但係根本唔係正版...
我提左n次,但一直都係斷斷續續發生哩種情況... 唉...
講到我都就黎斷氣咁濟喇...

heiheimama 唉,所以分享者/賣家真的要說清楚呢!我懷疑有人不知道什麼是x self?  發表於 4 分鐘前
但係最大鑊係連分享者都唔知自己分享緊翻版...
每次有花友問我迷岩既問題,我都會重點提佢地逢係種子繁殖既後代,務必係後面加翻x self或hybrid~
講到我自己都覺得自己有d沉氣~

唉,所以分享者/賣家真的要說清楚呢!我懷疑有人不知道什麼是x self?  發表於 2014-5-29 12:43
回復

sammy 發表於 2014-5-29 13:10:26 |顯示全部樓層
我其實都唔想起名, 因希媽所說的我很清楚, 也不想為起名而搞穩定優化的繁殖,雜交純為自娛。但貼了圖出來又有人想要,或問我賣不賣,好友們也追問起了名沒有,所以才不得不改。
回復

sammy 發表於 2014-5-29 13:17:53 |顯示全部樓層
另外關於技術問題:重瓣品種又如果穩定化呢?子代間又不能互交。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-5-29 13:29:46 |顯示全部樓層

香港其實都係得好少花友玩雜迷,有玩果d都係好認真好嚴格~

講開台灣新品不妨都係海盜~ 石頭~ Isa~ AQ之類
以我所知海盜果group雜花都係好嚴要求高,經驗豐富,除左花色外,仲追求整株外型,葉形,花形,花性,花量,開花持久度等等既條件~
所以一定係嚴格挑選先安個名落去,放出黎~ ( 聽d花友報料咋,不信勿插  )
係我好放心會買既新品~
至於石頭,聽講係海盜果邊分拆出黎既培育者,石頭一系列大多數都係白香岩為主做親本~
我手頭上既海盜同石頭都無問題,無試過話有返祖情況~

有時d迷岩真係好得意~
好似Sinn. 'AQ's Gypsophila'咁,對光線好敏感,唔夠光會開粉紅色,夠光會開翻原本既紫色,真係好搞野...

你好熟行情,台灣個邊我只留意最初的HCY,之後就開始覺得亂。  發表於 2014-5-29 16:38
回復

jo_jo 發表於 2014-5-29 14:12:07 |顯示全部樓層
其實講起育種 ~ 外國早期有好多迷岩都勁似 ~

美國 Dave 嘅 Ozark Pizazz 同 Scoundrel 有 99% 相似,都係都會開2種花色 ~ 無論葉型、花性、花色,只不過 Scoundrel 花筒比 Ozark Pizazz 較長 ,註咗冊並不代表係新花色, Dave 最近嘅新花我已冇再訂,因為跟本唔係新野,只不過改良咗D舊品種就當新品種嚟賣

其實海盜~ 石頭~ Isa~ Fu~ AQ~ 佢地D花好多都冇註冊,一樣流通市面

海盜 (多爺) 曾經對我說 ~ 育種最重要係育新品種,市面上冇嘅,就可以自已改名,當全世界都知道你嘅新品種,未必需要一定註冊
回復

Eva 發表於 2014-5-29 17:31:46 |顯示全部樓層
我覺得命名和註冊係兩件事來的,
命名係用來區分不同品種和花色,
也方便交流,
至於話花色相近, 雷同都命名,
我覺得無問題, 純粹是育種者個人喜好和選擇,
可能在育種者眼中那些自育種都是獨特和漂亮的,
所以給個名字, 以作區分.
我個人比較不認同有些人拿一些無名品種,
覺得似某某就強加人家品種的名字上去,
這做法就不能接受.
回復

avery 發表於 2014-5-29 19:59:49 |顯示全部樓層
苦既所謂 TGS 註冊其實都超級兒戲, 註唔註都罷, 先唔評論學術上既原則問題, 淨係我舊年註冊果六個品種, 註冊費就收晨早收左, 到成年後既今日都未有人去 update 個名單
回復

george 發表於 2014-5-31 01:53:09 |顯示全部樓層
很高興見到這個帖,眾高手的意見相信亦令很多花友溫故知新!我不熟悉迷岩,所以對行情不掌握,但確實現在很多花友不知道雜交品種的迷岩,自交授粉繁殖出來後代,應該註明「x self」,因為花色是不同的!慶幸家中的迷岩,大部分均由熟悉迷岩的好友慷慨送贈,否則狸貓換太子還不知就裏。

容我說多一點,其實是否要命名登記,這問題一樣發生在非洲紫羅蘭上。有註冊的,大家當然較容易找到該品種的特性,而沒有註冊的,其實只要是有特色,一樣風行天下。
回復

SGH 發表於 2014-5-31 06:47:01 |顯示全部樓層
命名與註冊是育種者的福利與樂趣..要不要公佈父母本亦是..不然您如何確定它給的資訊無誤..不是造假..交配種蘭花註冊有多少蘭商都是隨便交2張照片就可以註冊了...有誰會去查證..有誰有能力去查證..公信力再哪裡?蝴蝶蘭的基因已經相當複雜豐富了..老前輩也不敢光看朵花就斷定確切的花名..除非是育種者本身...岩桐亦是...我們看花的角度和育種者的想法不見得一樣..青菜蘿柭各取所好...育種..在我的定義就是幫自然界加速進化..就是這樣而已..只要有想法去做大家都是育種家..
註冊..命名..或只是編號誰管的著..有誰有辦法跳出來整合...我想應該沒人有辦法吧.....哈哈哈..
回首看5.6年前的迷岩...和現在的水準....一目了然吧!....
感謝香港朋友對台灣花友的關心.......只是有些言詞不是當事人..體諒一下育種者的心情吧..感謝..
回復