交換蘭花

作者: sammy 发表于 2014-5-20 23:13:27
3521 33

Den. Spring Jewel 'Miki'

Cattleychea Siam jade

Neofinetia falcata

交換有香味的蘭花

交換前須交換實物照片始作實
弘安 發表於 2014-5-21 10:03:13 |顯示全部樓層
想換第三盆,對下面呢兩盆國蘭有興趣嗎?
http://hkplants.com/thread-166944-1-1.html

這兩款墨蘭蕙蘭育種/墨蘭有香嗎? 有沒有名字可查?  發表於 2014-5-21 12:49
弘安 發表於 2014-5-21 10:10:10 |顯示全部樓層
分株三個頭就可以了,君子不奪人所好
弘安 發表於 2014-5-21 14:31:58 |顯示全部樓層
這兩款都沒有香味,紅花一款買的時候寫的是“韓國美人”,綠花一款買的時候只寫“墨蘭”,我是新手,不懂學名,綠花那棵生長很快,很多新芽,紅花只有一個新芽
弘安 發表於 2014-5-21 17:05:59 |顯示全部樓層
或者換第一種得唔得?上網睇咗第一張相Den. Spring Jewel 'Miki' 既花都幾靚
AE380 發表於 2014-5-21 21:11:41 |顯示全部樓層

我有金釵石斛....想換圖1  Den. Spring Jewel 'Miki'

花樣

成交!  發表於 2014-5-22 12:28
sammy 發表於 2014-5-22 13:06:56 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2014-5-21 14:31
這兩款都沒有香味,紅花一款買的時候寫的是“韓國美人”,綠花一款買的時候只寫“墨蘭”,我是新手,不懂學 ...

兩盆都很不錯,可惜太大,實在放不下。

順帶一提,韓國美人早前也有見過,當時略略查過但不見經傳。現在再查,原來應是韓國小姐,Cymbidium cv. 'Miss Korea' 。和台北小姐一樣,是大花蕙蘭和墨蘭的雜交種,須用養蕙蘭(即多曬較大溫差)的方法才易復花--我家沒有這條件。
AE380 發表於 2014-5-22 20:57:59 |顯示全部樓層
請問如何交換
頂芽還是側芽????

我會在上盆分出最少2-3芽相連的, 如果你的較大, 我會拿較大的給你。請把交換的實物拍照  發表於 2014-5-23 00:38
corina 發表於 2014-5-23 15:04:35 |顯示全部樓層
我想換Den. Spring Jewel 'Miki' 同Cattleychea Siam jade~

好呀。翠玉的葉尖曾有過真菌剪過來,沒有擴散下去,但還請考慮清楚  發表於 2014-5-23 22:51
corina 發表於 2014-5-23 15:09:34 |顯示全部樓層
鐵皮石斛,現正開花,種咗兩年已經有45朵花,可以剪4,5芽~
corina 發表於 2014-5-23 15:13:05 |顯示全部樓層
聖誕玫瑰,Slc.( Love Castle x C.Candy Tuft ) " Chrismas Rose ",可以剪生到出盆外的3,4芽~
corina 發表於 2014-5-23 15:14:19 |顯示全部樓層
今年三月的開花照~
http://hkplants.com/thread-154796-1-1.html
corina 發表於 2014-5-23 15:18:06 |顯示全部樓層
另外請問你要唔要捲葉毬蘭?上年斷咗一枝,已經出根插泥,約10cm長,可以送給你!

花和carnosa相似, 為省地方, 都係唔要啦, 不過多謝你。你要唔要海水仙、Hoya curtisii苗、粉紅垂筒、長筒glory?  發表於 2014-5-23 23:10
用金釵跟你換捲葉毬蘭... 鐵皮石斛可以嗎????  發表於 2014-5-23 21:12
corina 發表於 2014-5-23 15:58:27 |顯示全部樓層
補充,'聖誕玫瑰'是買時牌上寫的,英文名Slc.( Love Castle x C.Candy Tuft ) " Chrismas Rose "是在台灣塔內查,不過剛發現另一隻Gsl. Doris and Byron又叫聖誕玫瑰,花色花樣都好似,不懂分辨.........總之係'聖誕玫瑰'喇!
AE380 發表於 2014-5-23 21:16:05 |顯示全部樓層
這兩枝強壯的高芽可以嗎???
有手掌的長度

可以  發表於 2014-5-23 21:24
corina 發表於 2014-5-23 21:40:59 |顯示全部樓層
AE380 用金釵跟你換捲葉毬蘭... 鐵皮石斛可以嗎????
對不起,已有金釵石斛了~

太失望了>.<  發表於 2014-5-23 21:59
sammy 發表於 2014-5-23 22:59:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-5-23 15:58
補充,'聖誕玫瑰'是買時牌上寫的,英文名Slc.( Love Castle x C.Candy Tuft ) " Chrismas Rose "是在台灣塔內 ...

不用緊張 ,正確名稱是 Cattlianthe Doris and Byron 'Christmas Rose', 貌似是夫妻的名字
corina 發表於 2014-5-23 23:10:49 |顯示全部樓層
sammy  好呀。翠玉的葉尖曾有過真菌剪過來,沒有擴散下去,但還請考慮清楚
小問題,以前睇過你盆翠玉d花又香又靚,但我又唔捨得買,可以換最好了!

係呀, 好正架, 似淡淡的水仙味, 一年開兩次, 花可以一個月。唔知你見過賣幾錢?因我係台灣訂的  發表於 2014-5-23 23:13
corina 發表於 2014-5-23 23:20:38 |顯示全部樓層
sammy 花和carnosa相似, 為省地方, 都係唔要啦, 不過多謝你。你要唔要海水仙、Hoya curtisii苗、粉紅垂筒、長筒glory?
花真係好似一樣,不過葉子特別,而且生長好慢,隨便你喇~
其他都唔要喇,無位了,只會揀好鐘意既先種~
corina 發表於 2014-5-23 23:24:05 |顯示全部樓層
sammy 係呀, 好正架, 似淡淡的水仙味, 一年開兩次, 花可以一個月。唔知你見過賣幾錢?因我係台灣訂的
未見過,不過睇番舊貼,其他花友曾經在花展買$70開花株~
12下一頁