我個花場林左檔~

作者: heiheimama 發表于 2008-7-30 12:29:24
3876 23
事源上星期我間房裝修,被迫連人帶花搬去同事房暫時棲身.同事房向北,一排大窗,以為種花會好好.點知過左一個星期多d,d花花大部份消苞,而且生到卷哂葉k形葉,兼且嚴重追光.最慘絕人寰是,我點完數後發現唔見左一隻Sinn. Mighty Mouse.

昨天搬返回自己office,窗台大屋變細屋,而家d花唔知放去邊好.工作又不順心,老細又不合理,浪費我時間,冇哂心機.~
sel 發表於 2008-7-30 12:57:22 |顯示全部樓層
Tough time don't last, tough guys/gals last!努力!!
回復

chudaicheung 發表於 2008-7-30 13:08:44 |顯示全部樓層
生活艱難無法啦.  就靠你d花花給你打氣, 心情會好番d嘅
回復

alexand52028 發表於 2008-7-30 13:12:30 |顯示全部樓層
+油,5好放棄!!!
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-30 13:23:56 |顯示全部樓層
希媽~加油!!
回復

貓后 發表於 2008-7-30 13:39:36 |顯示全部樓層
希媽,加油丫,不向惡世力低頭,努多D靚花花比我哋睇add6icon
回復

卓男媽 發表於 2008-7-30 14:59:55 |顯示全部樓層
希媽, d 花花有你照顧返好快又會靚返架嘞, 你都俾心機, 奸爸爹 !!!
回復

heiheimama 發表於 2008-7-30 15:04:33 |顯示全部樓層
我而家諗緊點樣砌返d地方種花,可能要加架,又怕老細咋型.

見到d花花變哂形,真唔知要用幾多時間至可以執返好了.~
回復

Fonica 發表於 2008-7-30 16:01:42 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-30 15:04 發表

希媽妳惦既add14icon add14icon add14icon
回復

cck07123 發表於 2008-7-30 16:05:19 |顯示全部樓層
老闆呢關最難過
希望佢體諒你啦
回復

maywong918 發表於 2008-7-30 16:07:56 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-30 15:04 發表

(5).gif 真慘~希媽~賣甘D來喇~ 菰28.gif 至多遲D開枝散葉時俾返D你喇~
回復

celiaw 發表於 2008-7-30 17:01:14 |顯示全部樓層
D花花住慣咗你間房 突然搬去第2間房唔習慣啫 好快又會靚番哂架喇!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-30 17:35:08 |顯示全部樓層
我覺得d老細心理.......
我之前試過搬卅幾盆返office,盆盆都開得好靚,d 客及同事個個都讚靚,仲話咁好心機;老細就話都唔係佢種.......
我覺得佢認為我地用好多時間打理d花,工作不會專心,所以下令清場
回復

lammanfung 發表於 2008-7-30 17:40:29 |顯示全部樓層

或者這麼想:「舊的不去,新的就不來。」
回復

藍天使 發表於 2008-7-30 21:19:07 |顯示全部樓層

有希媽, 花花好快會靚返晒, 比心機呀
回復

sammy 發表於 2008-7-30 22:27:22 |顯示全部樓層
唔見左D花真係耐人尋味, 呢個問題我都有考慮過: D花開得咁靚, 品種又矜貴, 會唔會有採花賊呢? 就算熟人唔會, 星期六日有時都有D三唔識七的人, 例如噴殺蟲水, 冷氣師傅, 都幾擔心架, 可能真係要搵online webcam 二十四小時錄影, 一來為保安, 二來可以做紀錄, 快速重播, 話唔定D 花會郁?
回復

sammy 發表於 2008-7-30 22:33:42 |顯示全部樓層

回復 13# prodorothyhkg 的帖子

對我來說,有一個好的種花環境, 真係想走都有少少顧慮架; 相反, 如果老闆咁絕情, 想留我幾難啦
回復

sammy 發表於 2008-7-30 22:40:11 |顯示全部樓層
種AV, 真係從善如登, 從惡如崩
D葉種左好耐先齊齊整整, 洗菜唔小心就斷一塊; 一次蟲禍, 一陣熱浪, 一場風雨, 一個唔小心....... 考耐性的原來唔係等待, 而係屢敗屢試的過程
回復

mandm 發表於 2008-7-30 22:41:37 |顯示全部樓層
希媽,明天會更好,加油!
回復

heiheimama 發表於 2008-7-30 22:52:36 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-30 22:40 發表
種AV, 真係從善如登, 從惡如崩
D葉種左好耐先齊齊整整, 洗菜唔小心就斷一塊; 一次蟲禍, 一陣熱浪, 一場風雨, 一個唔小心....... 考耐性的原來唔係等待, 而係屢敗屢試的過程 ...

同意同意,sammy真係道盡大家的栽花心情呀,真係辛苦過湊細路呀.~
回復

12下一頁