作者: hiatus 發表于 2014-5-16 19:42:59
7023 101
金剛 發表於 2014-7-24 19:41:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-24 19:31
無條件做~只有花生麩和骨粉可以用,做基肥或者開水做液肥。另外用少少咖啡渣。 ...

少有少做,我以前在屋企做堆肥,d家人都怕我整臭屋,但我照做,用果皮,菜莢,樹葉,少少泥,冷飯,蛋殼,盛蛋盒剪碎,其實唔太臭,我有封箱的,喺搞動時有d味,發酵完成後好似黑泥咁,家姐覺得好神奇,我變魔術咁
回復

hiatus 發表於 2014-7-24 19:43:46 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-24 19:41
少有少做,我以前在屋企做堆肥,d家人都怕我整臭屋,但我照做,用果皮,菜莢,樹葉,少少泥,冷飯,蛋殼,盛蛋盒剪 ...

其實我都未見過廚餘堆肥,我覺得幾好,又環保。 細個就見過堆雞屎肥,肥效一流
回復

金剛 發表於 2014-7-24 19:50:48 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-24 19:43
其實我都未見過廚餘堆肥,我覺得幾好,又環保。 細個就見過堆雞屎肥,肥效一流  ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 77&fromuid=5824

第一次在家中做的堆肥....放了薯仔、生薑同牛油果核,放住先,當時未有時間處理
回復

hiatus 發表於 2014-7-24 19:53:11 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-24 19:50
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=91877&fromuid=5824

依地薯仔有些好似仲可以食架。。。用來做堆肥唔使切嗎?
回復

金剛 發表於 2014-7-24 21:46:08 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-24 19:53
依地薯仔有些好似仲可以食架。。。用來做堆肥唔使切嗎?

哈哈^_^d薯仔喺我買回來留種的,有些是外国品種,箱堆肥已完成,我拿回農場用,d薯仔同其他嘢未有空搞,咪放埋落入面先,遲d先搞
回復

hiatus 發表於 2014-8-8 17:43:07 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2014-5-16 21:10
好強的生命
其實似插花啊.....哈
我的球都是來自月兔耳及loklok 呀

報告 AE380,可以確信,你比個d球根里,至少有三種花色啦^^
一根大大號,大過money back card

另外一堆球里有兩種顏色花莖

尼一堆里開過黃色同橙色,都係你既

好靚^^  發表於 2014-8-9 13:49
好開心啊...你種得好好....very good.....^^  發表於 2014-8-8 20:45
回復

heiheimama 發表於 2014-8-8 22:58:36 |顯示全部樓層
你個花槽好大啊!種多多花都得!
回復

梅谷花子 發表於 2014-8-9 09:37:51 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-24 19:41
少有少做,我以前在屋企做堆肥,d家人都怕我整臭屋,但我照做,用果皮,菜莢,樹葉,少少泥,冷飯,蛋殼,盛蛋盒剪 ...

請教金剛,你這些堆肥材料是放在什麼樣的容器內呢? 是膠桶嗎? 要有蓋的吧,不然會有臭味傳出來吧, 是嗎?  (應該不可以用紙箱吧, 怎封得住臭氣和膨脹呢?)  這堆肥,要隔多少天攪動一次呢,堆多久才可以使用? (我也有興趣試試哩!)
回復

Eva47 發表於 2014-8-9 13:39:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-24 15:14
剛看到你出帖^_^令我想起花友嗰句“花係唔使買~愛會繼續來”,哈哈!
我有好多朱頂蘭,你要我寄給你,太多 ...

看到你這個帖,知你有好多朱頂蘭,可以分享嗎?我有種朱朱,不過只有二種,想種多些品種呢。

^^pm我  發表於 2014-8-9 13:50
回復

金剛 發表於 2014-8-9 13:48:54 |顯示全部樓層
梅谷花子 發表於 2014-8-9 09:37
請教金剛,你這些堆肥材料是放在什麼樣的容器內呢? 是膠桶嗎? 要有蓋的吧,不然會有臭味傳出來吧, 是嗎?  ...

我用發泡膠箱的^^只是用膠袋覆蓋上面,由於材料都是素材料,只有打開翻動時才有一股氣味~可以接受的

http://www.hkorc.org/tc/producer01040302.php  
回復

梅谷花子 發表於 2014-8-9 16:50:17 |顯示全部樓層
多謝金剛兄的回覆,很有用的資料!

不用客氣^^水份及氮碳百分比例的,我沒跟足,看情況加料的~  發表於 2014-8-9 17:30
回復

hiatus 發表於 2014-9-23 12:55:49 |顯示全部樓層
慢慢有點成績既風雨蘭森林,近日最多一起開6朵花~~ 不過離爆花既目標仲差好遠  花朵由細至大,2cm至8cm大呀~~

什麼名種啊...金魚????  發表於 2014-9-23 21:11
B17
勁大朵!  發表於 2014-9-23 15:05
回復

hiatus 發表於 2014-9-23 15:09:19 |顯示全部樓層
17大,花苞長度有4-5cm咁長~ 不過我未影到佢打開個樣
回復

pekklewin 發表於 2014-9-23 16:18:14 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-9-23 12:55
慢慢有點成績既風雨蘭森林,近日最多一起開6朵花~~ 不過離爆花既目標仲差好遠  花朵由細至大,2cm至8cm大 ...

好大朵花 !  最後張相好似大人同小孩
回復

hiatus 發表於 2014-9-23 16:19:45 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2014-9-23 16:18
好大朵花 !  最後張相好似大人同小孩

係嘍,差距好大,其實小孩個朵已經有4-5cm大花朵啦,咁你想像下個個大人~~
回復

pekklewin 發表於 2014-9-23 16:22:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-9-23 16:19
係嘍,差距好大,其實小孩個朵已經有4-5cm大花朵啦,咁你想像下個個大人~~ ...

原來係粉色巨人
回復

hiatus 發表於 2014-9-23 21:21:26 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2014-5-16 21:10
好強的生命
其實似插花啊.....哈
我的球都是來自月兔耳及loklok 呀

應該係Habranthus robustus "Russell Manning", d球異常大,已經好似朱朱球根,葉片有1cm多寬。 總之就係超級大。
check返,分享自月兔耳,你都應該有呀。。。
http://hkplants.com/forum.php?mo ... amp;_dsign=d5516aea

金魚你都搞錯左啦....大大朵花似乎唔係依個名:DDD  發表於 2014-9-23 21:31
回復

AE380 發表於 2014-9-23 21:26:45 |顯示全部樓層
去年分享好多種球...
只開過三種唔知點解
回復

hiatus 發表於 2014-9-23 21:29:21 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2014-9-23 21:26
去年分享好多種球...
只開過三種唔知點解

依個巨型花,之前都一直唔開花,直至上個月,我掘開來泥來重新落泥,依家就開咗一朵。 d球真係大到嚇到我,橢圓形,最胖部位好似有3cm直徑,我從未見過咁大既風乾蘭球哈哈。

第三張相中既深粉色都好大朵,之前有張相同moneyback card有做比較, 係你分享比我架^^

我的好普通:DDD  發表於 2014-9-23 21:42
回復

AE380 發表於 2014-9-23 21:40:25 |顯示全部樓層
我唔覺有隻咁大球喎....
只好日日期待
回復