尚未完成的實驗--「水法」插葉

作者: kwiat 發表于 2007-8-29 18:14:36
3010 6
之前手多, 試下以水插葉, 出了根也不落泥, 由它繼續在水中生長
發現:
1. 它根部的生長速度比泥種快
2. 根部是雪白色的, 但因沒有抓著任何泥土/珠石, 根部不斷長長
3. 但出新芽的時間較慢
4. 不知道為什麼根部慢慢變成啡色

現在等它的新芽長大點再繼續報告
xchoix 發表於 2007-8-29 19:56:45 |顯示全部樓層
我之前插緊塊葉d根同葉柄好似你咁變左啡, 我仲以為爛左切左再插...
回復

Joyce 發表於 2007-8-29 20:07:49 |顯示全部樓層

我都有用緊「水法」插葉法
回復

william22 發表於 2007-8-29 20:27:42 |顯示全部樓層
呢d似係懶到唔想插泥 (just kidding)

如果用呢種方法,d新芽葉沉水,會唔會之後爛葉(新芽)呢
回復

Apple 發表於 2007-8-30 10:33:42 |顯示全部樓層
原帖由 william22 於 2007-8-29 20:27 發表
呢d似係懶到唔想插泥 (just kidding)

如果用呢種方法,d新芽葉沉水,會唔會之後爛葉(新芽)呢

我同事试验过,水法插叶时新芽初初出来好靓女,时间长了反而会浸到烂死,长不大
回復

william22 發表於 2007-8-30 13:42:30 |顯示全部樓層
原帖由 Apple 於 2007-8-30 10:33 發表

我同事试验过,水法插叶时新芽初初出来好靓女,时间长了反而会浸到烂死,长不大

OH...  咁樓主要留意呀
回復

GLI 發表於 2007-8-31 22:18:22 |顯示全部樓層
AV水插葉繁殖法,不經不覺已用了近廿年。
但現時高手已較少用,因水種轉泥種,小苖難適應云云

正如腰水是飲洗腳水 ,而我覺得它在吸收地下水
當然我不排除,照頭淋的AV比腰水的AV更健康和美麗。

=========================
出了白幼根和小葉已可上盆
=========================

回復