牛油果成長篇-開花啦(23.09.12)

作者: llaus 发表于 2008-7-29 07:40:04
67671 185
Alfphy 發表於 2008-7-30 02:19:23 |顯示全部樓層
咁到底點可以分到邊株係雌定係雄呢?
llaus 發表於 2008-7-30 07:48:33 |顯示全部樓層
食完早餐啦
即浸粒核入水,
是否全浸著呀?
睇下佢地,
睇下邊過早d出世

ChrisTsui 發表於 2008-7-30 12:30:22 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-30 02:19 發表

我諗一般人幾難分辨~
我問過花墟兩間專賣果樹既園藝店,佢地話可以幫客搵貨,但佢地都分辨唔到係雌定雄~
llaus 發表於 2008-7-30 13:16:09 |顯示全部樓層
種多幾棵要好多地方喎

”華”paul 牛油果樹咁高呀
成年樹有十幾米高唷!!!!  "下 "十.....幾......米
小寶 發表於 2008-7-30 13:42:50 |顯示全部樓層
你有地方無問題啦
ChrisTsui 發表於 2008-7-30 15:06:24 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-30 13:16 發表
種多幾棵要好多地方喎

”華”paul 牛油果樹咁高呀
成年樹有十幾米高唷!!!!  "下 "十.....幾......米

唔知係唔係唔同品種~
我以前o係澳洲見到o個d,種o係地既都一個人咁高,已經結好多果~
澳洲東北部有好多呢隻果樹,普遍都好似冇咁高~
可能我見親既都係矮細品種~
llaus 發表於 2008-7-30 15:23:27 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-30 02:19 發表

是無得分
因為牛油果d花是”完全花”
llaus 發表於 2008-7-30 16:22:06 |顯示全部樓層
由花芽發育而來,它由花柄、花托、花萼、花冠、雄蕊群和雌蕊群組成,包含所有這六個部分的花稱為完全花,否則為不完全花.
牛油果就是完全花來唷
ChrisTsui 發表於 2008-7-30 16:29:50 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-30 16:22 發表
由花芽發育而來,它由花柄、花托、花萼、花冠、雄蕊群和雌蕊群組成,包含所有這六個部分的花稱為完全花,否則為不完全花.
牛油果就是完全花來唷 ...

咁係咪即係一朵花裡面已經有雄蕊同雌蕊?冇雌株/雄株之分?
llaus 發表於 2008-7-30 16:59:47 |顯示全部樓層
咁係咪即係一朵花裡面已經有雄蕊同雌蕊?冇雌株/雄株之分? [/quote]

咁係咪即係一朵花裡面已經有雄蕊同雌蕊--不完全正確,因雄蕊和雌蕊不會同時間同一朵花出現,有雌就無雄=一朵花會開兩次,雌蕊先熟唷!

得難自己授粉,因雄蕊和雌蕊有不同時間成熟嘛

如果一朵花同時有雄蕊及雌蕊,稱為兩性花,只有雄蕊或雌蕊的,稱為單性花.當中只有雄蕊,沒有雌蕊的花叫做雄花.只有雌蕊,沒有雄蕊的花叫做雌花.如果雌雄二花分別長在不同的植株上的,稱為雌雄異株.如雌雄二花同時長在同一棵植株上時,稱為雌雄同株.

llaus 發表於 2008-7-30 17:13:41 |顯示全部樓層
Chris 妳 paul 可能台灣幫妳接枝,接上兩個唔同品種都未定
Yuffie 發表於 2008-7-30 18:03:13 |顯示全部樓層
我地平時食完D牛油果核丟去堆肥堆度都有發芽出苗但係我無留﹐因為好似會好大棵同埋要六﹑七年﹐甚至十年先有得食。 買苗應該三﹑四年有得食吧

平時園藝店賣的應該係接枝或插枝的矮細品種﹐ 又或者要經常修剪Keep 住拒細 ﹐而且有分 A 種 (Hass, Reed, Wurtz) 同B 種 (Bacon, Fuerte) ﹐ 一定要有A 有B 夾返D雌雄花的開花時間先至會保證有果架。    

如果只有位種一棵我只想到兩個方法

1. 一棵樹接兩個唔同品種 (A & B) 的枝
2. 夾埋鄰居一個種 A 品種﹐另一個種 B 品種

所以我仲諗緊種唔種好
ChrisTsui 發表於 2008-7-30 18:05:26 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-30 17:13 發表
Chris 妳 paul 可能台灣幫妳接枝,接上兩個唔同品種都未定

我o個盆應該(賣家話)係一雄株接一雌株,同唔同品種就唔知~
一般牛油果,係唔係都屬於雌雄異株?
llaus 發表於 2008-7-30 18:31:29 |顯示全部樓層
一般牛油果是屬完全花種,即同棵會有雌雄蕊,但雌雄蕊成熟時間(開花)時間唔夾,所以不能同棵自授粉
Alfphy 發表於 2008-7-30 23:46:02 |顯示全部樓層
謎底終於揭開了!謝謝!
llaus 發表於 2008-7-31 08:53:26 |顯示全部樓層
牛油果自種自食美夢破滅了
惟有轉為觀賞看啦

Alfphy 發表於 2008-7-31 09:09:31 |顯示全部樓層
點解美夢破滅啊?雖然時間長d......
不過觀賞都good啊!過程最重要!
llaus 發表於 2008-7-31 10:38:55 |顯示全部樓層
所謂民以食先嘛!

"食'當然好過"睇"啦

多食牛油果對身體好呀 (雖然都幾貴唷)
nuage 發表於 2008-7-31 12:03:14 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-30 18:31 發表
一般牛油果是屬完全花種,即同棵會有雌雄蕊,但雌雄蕊成熟時間(開花)時間唔夾,所以不能同棵自授粉

咁我種咗幾棵咪有機會結果囉﹗好開心呀﹗

llaus 發表於 2008-7-31 12:05:40 |顯示全部樓層
有得食記得通知聲唷