樓下的二十多年大樹砍伐了

作者: mei123456 發表于 2014-5-14 14:09:06
2508 10
我家樓下有棵大樹,由我往在這裡23年前就在,可能有50多歲了,往在三,四樓(?)的人不太好,樹枝會入窗
由樓上望下去大約有半個籃球場那麼大
每年都能看見牠由綠葉變黃葉,之後無葉得返樹枝(落葉),再生全是淺綠的新葉......

昨天才發現牠消失了,有點傷感
我還沒影相記錄牠春夏秋冬的轉變
世事無常啊......那麼多年都在,但突然不在了......
juju0268 發表於 2014-5-14 14:25:03 |顯示全部樓層
好可惜............
回復

claudiatang 發表於 2014-5-14 14:39:44 |顯示全部樓層
樹枝入窗可以修剪啊,用得著要將它連根拔掉嗎?太過份了。有沒有問過你們居民呀?
回復

mayl12 發表於 2014-5-15 14:57:07 |顯示全部樓層
非常可惜 ! 但樹是不能隨便砍伐的, 就算在私人地方, 除非有倒下或已無可葯救 !
回復

mei123456 發表於 2014-5-15 14:58:03 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-5-14 14:39
樹枝入窗可以修剪啊,用得著要將它連根拔掉嗎?太過份了。有沒有問過你們居民呀? ...

其實樹枝入窗己多年,應該不是主要原因,
我沒問人為何會砍伐......

可以打去 1823 問下架~  發表於 2014-6-12 15:09
回復

金剛 發表於 2014-5-24 06:17:25 |顯示全部樓層

是甚麽樹種呢?會不會是木綿?
木綿樹的蒴果成熟後爆裂種子會隨棉絮四處飛散,曾有報導話有居民抱怨說:“剛洗的衣服沾滿了木棉絮。
回復

hecate 發表於 2014-6-11 19:50:20 來自手機 |顯示全部樓層
多年前都這樣的話,不是應該早已一切安排好如何用剪鉗去枝幹掉嗎??

那有誰想呀申到入內,
在那個季節見到都難過徐非有人貪好玩…

沒有剪鉗的話可到森記搵到。
回復

Melb 發表於 2014-6-12 09:32:48 |顯示全部樓層
我家附近都有兩棵超過30年的石栗比斬....亦有一棵好多年的龍眼樹被斬

原因係有D人投訴多雀屎

但官方解釋...有真菌
回復

楊楊 發表於 2014-6-12 15:05:59 |顯示全部樓層

我覺得依家既投訴文化太恐佈啦 .  我媽媽家對出都有一棵樹, 入住時已有, 那時還是小樹苗, 過左十多年, 小樹苗長大了, 但樓上既人投訴話個景被大樹阻住 (管理員俏俏話我地知有人話咁樣間屋風水會唔好喎), 所以要求管理處鋸矮... 我媽住一樓都未投訴, 點知樓上就已經出聲... 當時睇到大樹被鋸都實在好無奈, 好傷心...

jellyfishy 我工作係收市民投訴, 我都唔過腦既, 乜人都有, 但自己唔識出聲, 自己悶著苦, 就更苦喇~  發表於 20 分鐘前
jellyfishy 無理由下殺樹會罰錢架! 要告去地政署! 市民唔出聲, 自己又要心情唔好,是自找的~  發表於 21 分鐘前

我地係樹俾人鋸矮, 問返管理處才知道整件事的, 所以想出聲都已經太遲了...

我工作係收市民投訴, 我都唔過腦既, 乜人都有, 但自己唔識出聲, 自己悶著苦, 就更苦喇~  發表於 2014-6-12 15:19
無理由下殺樹會罰錢架! 要告去地政署! 市民唔出聲, 自己又要心情唔好,是自找的~  發表於 2014-6-12 15:18
回復

Melb 發表於 2014-6-12 15:12:20 |顯示全部樓層
楊楊 發表於 2014-6-12 15:05
我覺得依家既投訴文化太恐佈啦  .  我媽媽家對出都有一棵樹, 入住時已有, 那時還是小樹苗, 過左十多年,  ...

香港已愈來愈少樹了....

所以條街愈來愈熱, 空氣愈來愈差

香港每年也有種樹喎, 有數據的話, 才知是gain or loss  發表於 2014-6-12 15:35
回復

Melb 發表於 2014-6-13 10:37:58 |顯示全部樓層
昨日講開比斬的石栗

今早路過,附上照片比大家睇下..
回復