金魚的多肉

作者: hiatus 發表于 2014-5-11 20:24:46
22205 470
hiatus 發表於 2017-5-16 11:59:49 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 11:52
本身對依啲無物興趣....但見金魚種成咁.....又中毒了

個花環? 我放養呀。 但佢唔識生仔哦,第時我唔種,就送阿媽比你啦
回復

AE380 發表於 2017-5-16 12:02:55 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-16 11:59
個花環? 我放養呀。 但佢唔識生仔哦,第時我唔種,就送阿媽比你啦

千其唔好....佢向你度住得舒適...年年開花....
近來球球都落價...我會趁機執番棵的啦....
回復

hiatus 發表於 2017-5-16 12:07:18 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 12:02
千其唔好....佢向你度住得舒適...年年開花....
近來球球都落價...我會趁機執番棵的啦....  ...

哦,其實我真有可能會唔種架,第時唔係度做野,係要送出去架。 比你我放心呢~

依個我都唔知叫咩野,好似仙人柱甘。
回復

AE380 發表於 2017-5-16 12:18:13 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-16 12:07
哦,其實我真有可能會唔種架,第時唔係度做野,係要送出去架。 比你我放心呢~

依個我都唔知叫咩野,好似 ...

世事常變....金魚要放眼世界....有機會就遊出大海啦....
回復

hiatus 發表於 2017-5-16 12:22:29 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-16 12:18
世事常變....金魚要放眼世界....有機會就遊出大海啦....

以我既水平,係個游泳池內已經唔敢去深水區,游出大海,游船河先得啦
回復

老公仔 發表於 2017-5-16 12:32:25 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-16 12:22
以我既水平,係個游泳池內已經唔敢去深水區,游出大海,游船河先得啦  ...

我帶你去堔水埗啦,帶你去食好西,食最出名的油渣麵!
回復

hiatus 發表於 2017-5-16 12:35:03 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-16 12:32
我帶你去堔水埗啦,帶你去食好西,食最出名的油渣麵!

師兄。。。係swimming pool的深水區。。。

即係水深超過1.6米既地方,高過我,我就驚
回復

老公仔 發表於 2017-5-16 12:41:19 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-16 12:35
師兄。。。係swimming pool的深水區。。。

即係水深超過1.6米既地方,高過我,我就驚{:em ...

睇錯了,洗唔洗教你游水?
回復

hiatus 發表於 2017-5-16 12:43:13 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-16 12:41
睇錯了,洗唔洗教你游水?

甘嘛我又識游咋,只是水平差,膽小呀。
回復

hiatus 發表於 2017-5-22 19:56:17 |顯示全部樓層

睇到大家都貼相報告,靚靚大合照我就無,因為返到來先去咗gym, 之後黑麻麻先上盆,所以只有全部上盆之後的照片一張。
2017-05-21 21.16.47.jpg

今日再得閒去整理整理,分類再影咗d相。

首先要感謝此次聚會的貴客和稀客, 遠道而來的老公仔大大師兄
特意準備比我的驚喜禮物--布萊恩玫瑰。
聚會之後又特登送來初戀,真是非常感動!
影多幾張相做記錄先,方便以後交功課比師兄時打分呀~
我應該拎咗“布萊恩玫瑰雙頭成株帶側芽”依盆。
172603htto2140nbn9p42p.jpg 2017-05-22 18.18.04.jpg

雖然經歷山長水遠,路途顛簸,都仲好靚呀
2017-05-22 16.04.02.jpg 2017-05-22 18.19.21.jpg
2017-05-22 18.18.37.jpg 2017-05-22 18.19.36.jpg

非常要感謝版主Percy,盡心盡力,帶來熊熊數盆和各種神秘禮物。仲親自交比我,囑咐我要發揚光大。
原本隨性種下玩下既,家下感覺到壓力同責任好大,我都未必完全識得佢地呀。
第一步,要識得名先。。。好驚考試唔過關呀,邊位師兄師姐可以幫我check下張考卷先呢@@
上左:龍舌蘭(具體名叫咩呢?)       上右:火龍果
下左:五色萬代                               下右:斑葉紋鳳梨?
2017-05-22 15.57.03.jpg

我貪心拎咗三盆熊熊甘多,係想增加成活率,唔想佢地重蹈覆轍,又消失于人間。
但願出年我都可以拎熊來分享吧。。
2017-05-22 15.52.32.jpg

仲有水泡兩只, 景天頭兩只(佢叫咩來著?)。 希望可以種到啦。
2017-05-22 15.59.01.jpg

感謝Claim師姐送積水鳳梨5棵比我,有大有細,好可愛呢。仲有紅脈豹紋竹竽,等等等等。
我拎咗你唔知幾多植物啦,好在我都有乖乖交到功課,嘻嘻。
2017-05-22 15.58.11.jpg 2017-05-22 16.10.52.jpg

感謝秋姐送可愛可愛紅蘋果比我。我就甘落泥種啦。過咗一晚佢就探出個頭呢。
2017-05-22 16.09.42.jpg

感謝AE380師姐送大大象牙和開花球蘭比我,仲有A. Glory蟲蟲大量。
2017-05-22 16.06.26.jpg

感謝Melb送只火祭,好健康。
2017-05-22 15.58.44.jpg

感謝vvboy送既超級可愛肉肉,但我唔識得植物名呀。已從蛋殼取出,種落盆啦。係咪藍豆?
2017-05-22 16.15.02.jpg

感謝DLee師姐送大大盆大岩桐比我,都開緊花呢。已經加入到我個岩桐小天地啦。
2017-05-22 16.18.53.jpg

仲要感謝pp 大大送既石仙桃,見佢地發緊芽。 落泥先,遲d再學點種好佢。
2017-05-22 16.10.37.jpg

感謝陳仔送既球根各種,暫時唔識得分,種埋一起先,發芽再分開佢地。
2017-05-22 16.07.36.jpg

感謝番茄,DLee和Kathryn送玻璃容器比我,非常開心^^ 遲d種好植物再向你地交功課呀。

如有錯漏,還請大家指正

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2017-5-22 20:16:18 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-22 19:56
睇到大家都貼相報告,靚靚大合照我就無,因為返到來先去咗gym, 之後黑麻麻先上盆,所以只有全部上盆之後的 ...

唔怪得你咁健康及咁陽光啦,原來有去做gym!
回復

hiatus 發表於 2017-5-22 20:45:54 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-22 20:16
唔怪得你咁健康及咁陽光啦,原來有去做gym!

師兄真係識睇重點
回復

老公仔 發表於 2017-5-22 20:52:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-22 20:45
師兄真係識睇重點

冇啊,唔識多肉,咪睇下其他嘢囉!

之前同你講過,每一個人我都偷偷地仔細觀察過!
回復

hiatus 發表於 2017-5-22 20:55:52 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-22 20:52
冇啊,唔識多肉,咪睇下其他嘢囉!

之前同你講過,每一個人我都偷偷地仔細觀察過! ...

你唔係坐係度正正經經光明正大既觀察既嗎?幾時變咗偷偷?

你唔識多肉,甘嘛。。你又以肉會友哦
回復

老公仔 發表於 2017-5-22 21:00:14 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-22 20:55

你唔識多肉,甘嘛。。你又以肉會友哦 ...

好多女神唔可以用正正經經光明正大的目光去觀察,只可以偷偷地觀察!
回復

老公仔 發表於 2017-5-22 21:18:30 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-22 20:55

你唔識多肉,甘嘛。。你又以肉會友哦 ...

你又形容得幾好,以肉會友,將版聚頓時變成一個很高尚而又神聖的聚會!
回復

BenLau 發表於 2017-5-23 17:08:41 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-22 19:56
睇到大家都貼相報告,靚靚大合照我就無,因為返到來先去咗gym, 之後黑麻麻先上盆,所以只有全部上盆之後的 ...

好詳细啊!龍舌蘭叫翠玉龍啊!
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 18:04:18 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-5-23 17:08
好詳细啊!龍舌蘭叫翠玉龍啊!

收到^^ 以後知佢既名啦
回復

老公仔 發表於 2017-5-23 18:32:00 |顯示全部樓層
同水泡一盆的景天應該是虹之玉錦。
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 18:34:01 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-23 18:32
同水泡一盆的景天應該是虹之玉錦。

我很喜歡葉片的紋路哦。

係你主題帖內也有棵紋路類似既,但我記性無你甘好,睇過就忘。要再睇多遍先得!

其實依個盆內既,係無人要,最後版主送來比我的。
回復