新入空鳳

Tillandsia tectorum 雞毛撣子.jpg
Tillandsia schiedeana Minor 琥珀.jpg
Tillandsia myosura 牛角.jpg
Tillandsia ixioides 黃水晶.jpg
Tillandsia harrisii 哈裡斯.jpg
Tillandsia duratii (Fragrant) 樹猴.jpg

向高難度挑戰.請問係邊度入?
airainsun 發表於 2014-6-1 00:05
看過很多文章都說噴水已足夠,除非多天沒有給水才需要浸水。

夏天差唔多日日都掉佢落水度浸幾個字.....大家唔好學呀~
corina 發表於 2014-6-25 23:51
向高難度挑戰.請問係邊度入?

淘回來.
corina 發表於 2014-6-25 23:53
夏天差唔多日日都掉佢落水度浸幾個字.....大家唔好學呀~

噴水較安全, 浸水必須倒轉空鳳滴乾
airainsun 發表於 2014-6-25 23:58
噴水較安全, 浸水必須倒轉空鳳滴乾

可能我屋企比較大風,好快乾,基本上都唔倒轉滴乾,只係有大肚子類如女王頭,犀牛角等會倒轉一陣~
corina 發表於 2014-6-26 11:40
可能我屋企比較大風,好快乾,基本上都唔倒轉滴乾,只係有大肚子類如女王頭,犀牛角等會倒轉一陣~  ...

環境好, 風涼水冷, 空鳳健康成長。

師姐有空請更新妳的空鳳來欣賞。

咁熱都無焗親
airainsun 發表於 2014-6-26 12:02
環境好, 風涼水冷, 空鳳健康成長。

師姐有空請更新妳的空鳳來欣賞。 ...

我諗新界地方會通風d卦~
其實係睇過以前花友黑仔天教,佢一日淋幾次水,不過我真係懶,就咁掉落水就算~
大白毛和樹猴好正吖!

包裝堅固及內濕氣夠, 7天內應問題不大。
corina 發表於 2014-6-26 12:14
我諗新界地方會通風d卦~
其實係睇過以前花友黑仔天教,佢一日淋幾次水,不過我真係懶,就咁掉落水就算~ ...

我覺得空鳳有點天生天養性格, 有空氣、陽光、小小水已足夠。 對它太好(如水太多)反而不妙。
八王爺 發表於 2014-6-26 12:16
大白毛和樹猴好正吖!

謝王爺賞圖。 樹猴和大白毛兩只也是心頭好。
空鳳仔繼續成長

Tillandsia fuchsii 白毛毛.jpg
Tillandsia bulbosa 章魚.jpg
Tillandsia tricolor 大三色.jpg
空氣鳳梨成長...更新 2014年7月 (1)

Tillandsia pruinosa 紅小犀牛.jpg
Tillandsia fuchsii 白毛毛.jpg
Tillandsia brachycaulos 貝可利 (not sure yet).jpg
Tillandsia schiedeana Minor 琥珀.jpg
Tillandsia circinnatoides 象牙玉墜子.jpg
空氣鳳梨成長...更新 2014年7月 (2)

Tillandsia neglecta 日本第一.jpg
Tillandsia ixioides 黃水晶.jpg
Tillandsia bergeri 貝姬 (not sure yet).jpg
Tillandsia ehlersiana \\'Rauh\\' 河豚.jpg
Tillandsia concolor 空可樂 (not sure yet).jpg
空氣鳳梨成長...更新 2014年7月 (3)

Tillandsia bulbosa 章魚.jpg
Tillandsia tricolor 大三色.jpg
Tillandsia butzii 虎斑.jpg
Tillandsia myosura 牛角.jpg
Tillandsia caput-medusae 女王頭.jpg
Tillandsia ionantha fuego 小精靈.jpg
Tillandsia ionantha 小精靈.jpg
空氣鳳梨成長...更新 2014年7月 (4)

Tillandsia harrisii 哈裡斯.jpg
Tillandsia duratii (Fragrant) 樹猴.jpg
Tillandsia tectorum 雞毛撣子.jpg
Tillandsia usneoides \\'El Mejor\\' 松蘿.jpg
Tillandsia streptophylla 電捲燙.jpg
Tillandsia xerographica 霸王.jpg
Tillandsia pseudobaileyi 大天堂

Tillandsia pseudobaileyi 大天堂.jpg
嘩!入咗好多新貨喎! 請問 T.  tectorum keep 得好嗎? 生長環境 和 淋水情況係點?

五代師兄,我想你也種不少空鳳,可否發帖來欣賞  發表於 2014-7-24 12:22