反对 2014 06.21. 广西玉林夏至荔枝狗肉节!

作者: 金剛 發表于 2014-5-3 00:49:49
5306 48
金剛 發表於 2014-6-23 19:31:56 |顯示全部樓層
剛開始茹素的日子......有時媽媽忘記買素食材料,我會生氣的~~但慢慢就習慣了,有次只得菜心,我問自己,菜心也很好吃的,不是嗎?我的心有不滿足嗎? 係呀~~菜心很好吃~白飯也好吃~~我好記得~以前我讀小學時,有次和同學傾電話煲電話粥,當傾到差不多到晚飯時間,佢就同我講肚餓,食緊白飯,話原來淨吃白飯也好好味咖~~我問她是甚麼米煮咖~她說中國大米~~那位同學姓容~~是妳知足的心讓我開竅,感謝你!!!

曾經也因為媽咪初一十五食齋,禁止我食肉而發脾氣,回想當時年幼無知而慚愧  發表於 2015-6-21 19:33
回復

金剛 發表於 2014-6-24 10:44:14 |顯示全部樓層
個天依架下著雨
回復

金剛 發表於 2014-6-24 17:51:10 |顯示全部樓層

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 03&fromuid=5824

請看看此帖子,再看39#帖
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 16&fromuid=5824

christybbjj

我相信因果
今日佢地無視別人及動物的惶恐與生命
總有天佢會領會一切
回復

rrr888 發表於 2014-6-24 21:53:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-23 19:18
其實開始決定茹素個日是好突然的~~記得個日媽媽煮了雞湯@@那天我望著碗裡的雞脚,竟然聯想起自己的手,也許 ...

原來係咁. 其實對於為食的我. 這種矛盾經常出現在望著酒家, 超市或街市攤販那些游來游去的魚兒時. 呢頭覺得佢哋既可愛又可憐, 嗰頭就喺餐桌上討論食邊種, 點烹調.
回復

金剛 發表於 2014-6-24 23:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
christybbjj 發表於 2014-6-24 22:39
我入這帖是支持,要反對食貓食狗

因為殘忍

如果妳是言行不一致,就請不要在這裡回帖,講的很易,要做到很難,不要順口開河~~
回復

金剛 發表於 2014-6-24 23:22:15 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-24 21:53
原來係咁. 其實對於為食的我. 這種矛盾經常出現在望著酒家, 超市或街市攤販那些游來游去的魚兒時. 呢頭覺 ...

俾d時間,每個人茹素都有唔同的過程同經歷,有d文章及月刊或網上都有人分享心得的^_^

係喎. 謝謝意見. ^^  發表於 2014-6-25 17:57
回復

金剛 發表於 2014-6-29 09:08:00 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-22 00:07
其實大家喺Youtube search下, 或留意吓新聞都應該知道呢啲事. 為了取得能賣到更高價錢的整張無刀痕皮毛,  ...

rrr888早晨^_^

鳴謝:溫暖人間”刊物,提供“全港素食店”資料

>>>http://www.buddhistcompassion.org/vegeterian

你真係有心呀! 溫暖人間之前在齋舖都見過. 不過冇閱讀過. 謝謝你. ^^  發表於 2014-6-29 19:44
回復

金剛 發表於 2014-6-29 22:13:03 |顯示全部樓層

回覆點評:
rrr888
你真係有心呀! 溫暖人間之前在齋舖都見過. 不過冇閱讀過. 謝謝你. ^^ 

“溫暖人間”在各間便利店均有售,隔周四出版

哦.係呀. ^^  發表於 2014-7-2 13:54
回復

桐湖法師 發表於 2015-6-21 19:21:32 |顯示全部樓層
懇求中央政府立法,抵制狗肉節,禁止虐殺動物。
回復