反对 2014 06.21. 广西玉林夏至荔枝狗肉节!

作者: 金剛 發表于 2014-5-3 00:49:49
5300 48
金剛 發表於 2014-6-15 23:04:53 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-15 10:28
剛剛先睇見個帖。
支持 師姊 反對嚟D野蠻行為。

祈願天開眼 願所有狗狗平安健康
回復

claudiatang 發表於 2014-6-17 09:27:45 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-6-17 09:34:39 |顯示全部樓層

對不起!讓各位也傷心……
回復

Paradise 發表於 2014-6-17 18:07:03 |顯示全部樓層
可悲的是, 新聞報導陳述, 官方所說, 民間習俗一種, 太無人道~
回復

金剛 發表於 2014-6-17 19:50:25 |顯示全部樓層
Paradise 發表於 2014-6-17 18:07
可悲的是, 新聞報導陳述, 官方所說, 民間習俗一種, 太無人道~

說實話~~其實好多人都好白痴,佢哋吃開肉,咪當豬牛羊雞咁殺來吃,d人又麻目哂,懶得發言,今日仲有人同講吃動物係平衡生態,我真係發覺有d人好鬼愚痴,大量繁殖後,就大條道理吃佢講平衡呀????真係本末倒置!!!!可以咁殺害佢哋,一定會有報應,種下惡因得惡果!!!..........

認同~ 所以依家實行初一,十五茹素, 綠色生活又好, 點都好~  發表於 2014-6-18 11:33
回復

金剛 發表於 2014-6-17 19:54:59 |顯示全部樓層
http://www.youtube.com/watch?v=nyNyglzSdCk

512為國內被殘殺的貓狗至中聯辦請願
回復

金剛 發表於 2014-6-17 19:55:43 |顯示全部樓層

狗肉即食麵 中國人之恥

http://www.youtube.com/watch?v=cni0BtO4EWw

唔係嘛??好變態~ 依家大6 物資豐碩, 都唔洗食狗,貓呢類弱小動物la~ 點解仲要做即食麵呢? 呢d文化真係佢地先有~ 太超過~  發表於 2014-6-18 10:48
回復

rrr888 發表於 2014-6-17 21:38:58 |顯示全部樓層
之前睇到呢個POST, 但而家至得閒搭吓咀.

可供食用嘅肉類已經夠多選擇, 咁都仲唔夠. 真係貪得無厭! 正如日本人對食鯨合理化咁, 真係慘不忍睹.
當佢哋知道有報應嘅時候已經太遲喇. 希望呢啲人可以醒覺.

原來你已經茹素16年, 犀利!!! 有空真係要向你請教.
其實我喺多年前都試過食素, 9個月有一天喺咗喺街, 加上一直被親友揶揄, 取笑我扮嘢, 所以被迫終止.
人哋話我冇呢個緣份. 但可能嗰陣對素食及營養, 食物寒熱唔夠認識. 我第日一定會捲土重來的.

講開呢啲殘殺動物問題, 之前睇過一啲片講啲大陸人生剝動物皮毛, 真係睇到好心嗡.....
https://www.youtube.com/watch?v=usfsJau1kQI
(呢條片打咗格已經好啲, 有啲見血嘅真係好恐佈, 好殘忍)

所以奉勸吓大家唔好着啲有毛的衣物. 無論幾平都好, 都可以係真動物毛, 唔係人造毛.
羽絨就揀啲說明係人道取毛, 雖然好難確實. 而我都嘗試緊喺冬天着棉類, 唔着有動物嘅衣物.
回復

greenery 發表於 2014-6-19 23:12:58 |顯示全部樓層
過兩日就係, 一齊反對!
回復

金剛 發表於 2014-6-19 23:33:23 |顯示全部樓層
greenery 發表於 2014-6-19 23:12
過兩日就係, 一齊反對!

:'(
回復

csc 發表於 2014-6-21 13:12:12 |顯示全部樓層

到左今日....有冇取消???????

睇左D相

感謝您的關注  發表於 2014-6-21 15:12
回復

金剛 發表於 2014-6-21 15:10:51 |顯示全部樓層
大陸廣西玉林市每年夏至舉辦狗肉節,今年6月21日即將來到,動保人士已經在網路上串連,呼籲取消621狗肉節。演藝圈也開始動員,包括趙薇、楊冪、張馨予、馮德倫、陳小春、吳彥祖、爾冬陞等人已透過微博發聲,希望今年能終止這項活動,估計之後會有更多藝人加入此一網路串連行動。

去年狗肉節引發網路上一陣撻伐,包括齊秦、何家勁、黃安、吳佩慈、黃日華、余詩曼、汪小菲、薛凱琪等許多藝人都在微博發言希望能取消此節日,但最後仍照往例舉行。

廣西玉林狗肉節屠宰上萬條狗烹食,駭人聽聞。今年許多愛狗人士及動保團體已經開始行動,希望能結合眾人力量終止此習俗。
回復

金剛 發表於 2014-6-21 15:24:55 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-17 21:38

可供食用嘅肉類已經夠多選擇, 咁都仲唔夠. 真係貪得無厭! 正如日 ...

你好!那年開始茹素,也是好突然,之前年幼不懂茹素,媽媽煮甚麽就吃甚麽,到我十九歲那年我外婆過身,有一日和二家姐出外進餐,見二姐不選有肉的食物,問她為甚麽今天不吃肉,她説外婆過身,想七日茹素,心想原來親人過身可以這樣迴向功德给她,我聽到也跟住七日茹素……其後,有一日,我去了便利店,看到有d宣傳愛護動物单張,我拿了一張回家看……稍候有空再寫我茹素的心路歷程,再續!
回復

金剛 發表於 2014-6-21 15:31:07 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-17 21:38

可供食用嘅肉類已經夠多選擇, 咁都仲唔夠. 真係貪得無厭! 正如日 ...

我幾年前也在網上看到網友講虐待狗,剝狗皮的新聞,心裡非常難過,我流著淚细閱她的文章,她是台灣當地獸醫……
回復

rrr888 發表於 2014-6-22 00:07:33 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-21 15:31
我幾年前也在網上看到網友講虐待狗,剝狗皮的新聞,心想非常難過,我流著淚细閱她的文章,她是台灣當地獸 ...

其實大家喺Youtube search下, 或留意吓新聞都應該知道呢啲事. 為了取得能賣到更高價錢的整張無刀痕皮毛, 而活生生的剝下(用電要錢連電慳番). 可憐的生命留下血肉模糊之驅, 但眼睛還在眨, 腳還在抖震, 慢慢痛苦地等死........ 見到都能感受到那種痛, 真的很痛........

所以有你這種有心人宣揚下呢種人間慘事, 由我們這種消費者及網絡使用者之微少能力, 跟身邊的親友宣揚. 對肉食適量及人道地食用, 不食及不使用以殘酷方法取得的肉類或衣物. 雖然大部份的食用動物都是不人道地獲得. 但盡人事啦. 將影響力逐小擴大. 在忙碌之中, 得閒就做, 做得幾多得幾多.

有些片想讓大家看一下.
吞拿魚被殘酷捕殺. 場面實在太血腥 : https://www.youtube.com/watch?v=zr44CvUOGHM
我在約1年前看到此片後決定戒掉, 只是有2, 3次罪過咁吃過.
就算有尖牙利爪的猛獸都不及只有兩隻犬齒的人類殘忍.

得知你將來會分享下茹素心得太好了. 如那裡有好的素食餐廳, 素食材料舖都可以介紹給我們認識一下. ^^

感謝您的回覆^_^  發表於 2014-6-22 00:48
回復

金剛 發表於 2014-6-22 10:04:39 來自手機 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-22 00:07
其實大家喺Youtube search下, 或留意吓新聞都應該知道呢啲事. 為了取得能賣到更高價錢的整張無刀痕皮毛,  ...

我心裡想到那些,就寫出來,很隨心……
那年在便利店拿了單張回家看,看後我訂閱了月刊(免費),就此我每個月也看到地球仁協會的月刊,内容寫世界各地的動物真實苦況,我唔記得之前喺咪已開始茹素,但我看完反對韓國合法化吃狗肉,更下定決心生生世世吃素,記得當日我看著月刊,想了很多嘢,我問自己,如果我同人講狗是人類的朋友,會不會有人出來説,牛羊雞一樣有人吃為何狗不可,我問了自己,我也要對其他動物存有仁心,上天有好生之德,是的!我小時候我養過很多小動物,難道長大後就可忘記牠們,我沒有忘記,牠們是陪著我成長的!好記得一個畫面,那年我三歲,舅母拖著我的手到街市買餸,她説你的弟弟快要出世……你鍾意食咩呀?吃腸仔好唔好?(媽媽要生仔,由舅母照顧我),我當時不懂回答,只是聽著她的説話,我看到四周圍都有很多魚很多魚呀,為何有的在水裡?有的魚很多血,我有些害怕,心裡有好多疑問,三歲的我,對這世界充滿好奇……自始之後,每逢媽媽買魚回來,我聽到膠袋有魚傳來的挣扎聲音,我一定會檢查媽媽買的餸是不是有魚,見到魚我一定要求放生,不會给她煮來吃,我會準備一個水桶注滿水將魚放入桶裡,然後望著牠,看牠在水裡游,我會同牠説話,這是我童年時的記憶……
回復

rrr888 發表於 2014-6-22 18:44:57 |顯示全部樓層
原來係咁! 呢啲經歷有點相似. 關於韓國人喜歡吃狗, 我都係近一兩年至知. 完全估唔到一個看似咁進步嘅國家居然仲有啲咁嘅事.
回復

金剛 發表於 2014-6-22 21:10:58 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-22 18:44
原來係咁! 呢啲經歷有點相似. 關於韓國人喜歡吃狗, 我都係近一兩年至知. 完全估唔到一個看似咁進步嘅國家居 ...

只是合法化~相信唔係韓國人喜歡吃,有報導問過一位女韓星她養狗卻又去吃狗肉,她对傳媒說吃的不是養的狗!!就這单新闻我也寄過信给新城電台某個節目的主持人,她收到信後亦在節目中和法師探討過……

希望呢種合法化盡快被廢除.....  發表於 2014-6-23 19:01
回復

金剛 發表於 2014-6-23 19:06:57 |顯示全部樓層
christybbjj 發表於 2014-6-23 16:06
我相信因果
今日佢地無視別人及動物的惶恐與生命
總有天佢會領會一切

菩薩畏因,眾生畏果
“菩薩畏因,眾生畏果”。
菩薩能夠透徹生命的因果法則,知道任何的惡果都是有因的,由果能推因,由因能推果。眾生不瞭解這個來龍去脈,當惡果現前的時候,他就害怕,他就怨天尤人。菩薩惟恐遭受惡果,所以就從斷惡因開始。所以為什麼聖賢修學要戰戰兢兢,如臨深淵,如履薄冰呢?時時觀照自己的念頭,這就是從因下手。凡夫眾生不怕這些,所以他就肆無忌憚,胡作非為。惡因斷,惡果就沒有辦法生起來。凡夫眾生由於不信因果,就放心大膽地造作五逆十惡的因,等到惡果現前,地獄境界現前,冤家債主現前,各種疾病橫逆現前的時候,他不會迴光返照,說自己的業障所致,不會去懺悔。他往往就抱怨:你為什麼這麼對不起我啊?你為什麼罵我?你為什麼殺我?為什麼我碰到這樣的時代?他就會怨天尤人。在這種情況下,他就以血還血,以牙還牙,以造惡法再去對治。這就是如渴飲鴆酒,越飲越死得快啊。所以就怨怨相報,無量劫以來不能休止。
回復

金剛 發表於 2014-6-23 19:18:30 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-6-22 00:07
其實大家喺Youtube search下, 或留意吓新聞都應該知道呢啲事. 為了取得能賣到更高價錢的整張無刀痕皮毛,  ...

其實開始決定茹素個日是好突然的~~記得個日媽媽煮了雞湯@@那天我望著碗裡的雞脚,竟然聯想起自己的手,也許甚少吃雞脚,好恐佈呀......我覺得隻雞脚的形態好似手咁,我望著自己的手,噢!同樣有骨咖,有指甲咖))))點解同是有生命的動物會成我的食物呢?就這樣我立即走到廳呼叫媽媽,對媽媽說:我以後不吃肉了,以後不吃呀!!!我茹素的決擇就是來得那麼突然..........
回復