朱蕉復活大賽 - 比賽救活弱株 (5月3日至7月5日)為期兩個月

作者: 八王爺 發表于 2014-4-29 11:16:50
10350 43

各位熱帶雨林版友友們,有沒有興趣認識朱蕉這種植物。

為了推廣種植多葉植物,本版一連幾個星期,陸續推出種植比賽,至在參與,不計獎品。

是次比賽品種,白斑朱蕉和彩葉朱蕉。

第一砲!
朱蕉復活比賽 – 瘦弱朱蕉大變身(5月3日至7月5日)為期兩個月

參賽方法:
1. 每位參加者在下面報名。參加者必須於5月3日星期六,下午3時,花墟小公園,從版主手上接過瘦弱朱蕉一株,品種如上圖。這個方法為使每一位參加者在同一日,同一狀態植株開始。十分公平。

2. 每星期報告一次種植情況。每位參加者開一新帖,標題「朱蕉復活比賽 – XXX」XXX 為參加者ID名。請拍照及貼圖,也可以簡單描述,但有圖有真相。

3.  最後由各位園藝館花友投票,得票最高可以得「我最喜愛的朱蕉」獎。另外,由版主根據投票及評選,得出「最佳復活」獎。

4.  只限8位參賽者。跟隊如下:
    1.
       2.
       3.
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.

獎品:
1. 每位參加者可以得免費朱蕉一棵。即5月3日取得的參賽植株。所以種得靚,就是你應得的獎勵。
2. 每位參加者加1分園藝館積分。
3. 「我最喜愛的朱蕉」獎,比賽結束後,加3分及1威望。
4. 「最佳復活」獎,比賽結束後,加5分及1威望。

朱蕉介紹:
Order: Asparagales 天門冬目       
Family: Asparagaceae 龍舌蘭科
Subfamily: Lomandroideae
Genus: Cordyline 朱蕉屬

朱蕉常被誤以為是鐵樹(龍血樹),層被分類為龍血樹的一屬,其實是另一種植物。
• Cordyline australis (G.Forst.) Endl. – Cabbage Tree (New Zealand)
• Cordyline banksii Hook.f. (New Zealand)
• Cordyline cannifolia R.Br. (Australia)
• Cordyline congesta (Sweet) Steud. (eastern Australia)
• Cordyline dracaenoides Kunth
• Cordyline fruticosa (L.) A.Chev. (southeast Asia, Melanesia, northeastern Australia, the Indian Ocean, Polynesia) 赤朱蕉
• Cordyline haageana
• Cordyline indivisa (G.Forst.) Steud. – Mountain Cabbage Tree (New Zealand)
• Cordyline manners-suttoniae F.Muell. (Queensland, Australia)
• Cordyline murchisoniae F.Muell. (Queensland, Australia)
• Cordyline obtecta (Graham) Baker (Norfolk Island and northern New Zealand, syn. C. kaspar, C. baueri)
• Cordyline petiolaris (Domin) Pedley (eastern Australia)
• Cordyline pumilio Hook.f. (North Island of New Zealand)
• Cordyline rubra Otto & A.Dietr. (eastern Australia) 紅朱蕉
• Cordyline stricta (Sims) Endl. (eastern Australia)
• Cordyline terminalis (三色朱蕉,巧克力朱蕉)

朱蕉性喜溫暖,半日照環境,夏季陽光充足,雨水豐富,生勢尤佳。一般室內種植,必需每星期要放戶外受陽光直射一次,以保持葉色佳美。
戶外種植成熟的朱蕉,能開花,花色清淡,花著生於頂部,有白﹑乳白﹑粉色或粉紫,花小無味,但花聚密而大,別樹一格。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2014-4-29 11:20:49 |顯示全部樓層
留位。備用。
回復

八王爺 發表於 2014-4-29 11:20:56 |顯示全部樓層
留位。備用。
回復

八王爺 發表於 2014-4-29 11:21:03 |顯示全部樓層
留位。備用。
回復

BenLau 發表於 2014-4-29 11:30:10 |顯示全部樓層
支持王爺搞比赛!更支持王爺送出巨獎。

支持就報名啊..............  發表於 2014-4-29 12:07
巨掌一巴了結你!  發表於 2014-4-29 11:32
回復

Melb 發表於 2014-4-29 11:36:57 |顯示全部樓層
支持王爺熱心攪活動, 預祝比賽成功...

熱帶雨林版日趨興旺

還不報名?  發表於 2014-4-29 12:06
回復

lameric 發表於 2014-4-29 11:43:16 |顯示全部樓層
搶頭注香報名!!

1. lameric (白斑同彩葉邊隻花靚啲?)
       2.
       3.
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.

一定喺彩葉。但白斑少見和大棵D。彩葉我見過花寶賣三百幾蚊架!  發表於 2014-4-29 11:48
回復

claudiatang 發表於 2014-4-29 12:04:02 |顯示全部樓層

2.claudiatang
       3.
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.

最晚到幾點?因為當日已有約。怕三點趕不上。要稍晚。

claudiatang 這麼一來就變豪門巨室了。升價千百倍<...你太睇得起我啦>.<~~  發表於 2014-5-4 00:04
應該你講我聽最遲幾點到?  發表於 2014-4-29 12:11
回復

claudiatang 發表於 2014-4-29 12:14:13 |顯示全部樓層

應該你講我聽最遲幾點到?

我趕不上的話叫老伴去最早也要四點。

謝謝。

明白。你早講我可以逛下花墟等埋佢架!謝謝。  發表於 2014-4-29 12:21
回復

fool'sgrape 發表於 2014-4-29 12:44:48 |顯示全部樓層
各位參賽者加油啊!
回復

hiatus 發表於 2014-4-29 16:16:57 |顯示全部樓層
好想參加,不過時間唔啱取唔到植株。
精神上支持大家,會關注大家救活朱蕉過程^^

搵人代領取植物也可以。  發表於 2014-4-29 16:21
回復

hiatus 發表於 2014-4-29 16:25:18 |顯示全部樓層
八王爺 搵人代領取植物也可以。

多謝王爺關照,不過我度種植愛好者真係唔多,五一假期大多人都要去旅行,好難揾人~
等等大家報名先,如果有近我既,可以再同花友約。
回復

powergun 發表於 2014-4-29 17:30:58 |顯示全部樓層
支持王爺搞活動,  多肉版救小白熊, 呢度救朱蕉, 朱蕉唔敢參加, 都係返去救小白熊算了
回復

八王爺 發表於 2014-4-29 17:47:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-4-29 10:30
支持王爺搞活動,  多肉版救小白熊, 呢度救朱蕉, 朱蕉唔敢參加, 都係返去救小白熊算了 ...

咁客氣。

朱蕉易種過小白熊好多。
回復

powergun 發表於 2014-4-29 17:49:33 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-4-29 17:47
咁客氣。

朱蕉易種過小白熊好多。

但要曬的, 我公司同屋企依家都無得曬

通常都唔會大曬, 的葉會哂傷, 朱蕉成葉蕉  發表於 2014-5-3 07:46
回復

mkinmkin 發表於 2014-4-29 18:08:32 來自手機 |顯示全部樓層
支持,不過我唔識。留名,等睇相,haha
回復

akita815 發表於 2014-4-29 20:11:44 |顯示全部樓層
可惜時間唔啱, 可唔可以報左名, 請王爺將朱蕉放係我花墟相熟店舖, 我事後去取呢?

冇话唔得。  發表於 2014-4-29 20:29
回復

八王爺 發表於 2014-4-29 20:37:42 |顯示全部樓層
akita815 發表於 2014-4-29 13:11
可惜時間唔啱, 可唔可以報左名, 請王爺將朱蕉放係我花墟相熟店舖, 我事後去取呢? ...

參加精神,一定支持大家參加。
回復

akita815 發表於 2014-4-29 22:48:22 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-4-29 20:37
參加精神,一定支持大家參加。

多謝王爺, 我PM你。

咁晏未訓。  發表於 2014-4-30 00:09
回復

akita815 發表於 2014-4-29 22:50:24 |顯示全部樓層
       2.claudiatang
       3.akita
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.
回復

123下一頁