吹水帖 - 2024年 新年快樂!繼續吹水~~

作者: 八王爺 發表于 2014-4-28 10:21:07
113670 6168
小雷子 發表於 2018-10-1 23:01:40 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-1 22:56
哈哈,下次放煙花大家可以在這個地方捕獲小雷子

哈哈!人類記憶好有限,半年后,應該冇人會再記得邊個係小雷子!
回復

B17 發表於 2018-10-1 23:03:43 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-1 22:16
高樓價好事呀, 有一層就發了

賣左離開香港就係,否則紙上富貴,供樓金額大左,租金貴左,生活壓力又大左,香港呢鑊冚X富貴了
回復

小雷子 發表於 2018-10-1 23:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-1 23:03
賣左離開香港就係,否則紙上富貴,供樓金額大左,租金貴左,生活壓力又大左,香港呢鑊冚X富貴了 ...

爆粗
回復

powergun 發表於 2018-10-1 23:13:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-1 23:03
賣左離開香港就係,否則紙上富貴,供樓金額大左,租金貴左,生活壓力又大左,香港呢鑊冚X富貴了 ...

未必的, 其實樓價一向貴的, 數十年前一般幾十萬一層樓, 但當時人工更少, d 人都係供得好辛苦的, 依家樓價係當年10倍以上, 但人均收入都係當年10倍以上, 樓價唔好一下大跌, 負資產又黎就得
回復

powergun 發表於 2018-10-1 23:34:15 |顯示全部樓層
諾貝爾醫學獎話可以人體免疫系統去對付癌細胞, 呢個突破希望真係可以用黎醫好癌症, 同埋可以快d 投入應用
回復

alexkai 發表於 2018-10-1 23:34:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-1 23:01
哈哈!人類記憶好有限,半年后,應該冇人會再記得邊個係小雷子!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

小雷子是一個角色,也可化身為小風子、小雨子、小電子等等
回復

powergun 發表於 2018-10-1 23:42:46 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-1 23:34
小雷子是一個角色,也可化身為小風子、小雨子、小電子等等 ...

火星人身份隨時變係正常的
回復

小雷子 發表於 2018-10-1 23:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-1 23:34
諾貝爾醫學獎話可以人體免疫系統去對付癌細胞, 呢個突破希望真係可以用黎醫好癌症, 同埋可以快d 投入應用 ...

如果係就好啦!
回復

小雷子 發表於 2018-10-1 23:53:17 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-1 23:34
小雷子是一個角色,也可化身為小風子、小雨子、小電子等等 ...

Lady加茶
你地應該鐘意!
回復

小雷子 發表於 2018-10-1 23:54:59 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-1 23:42
火星人身份隨時變係正常的

今晚有冇攻略睇?

當然有啦  發表於 2018-10-1 23:56
回復

alexkai 發表於 2018-10-1 23:56:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-1 23:53
Lady加茶<span class="emoji emoji1f602"></span>
你地應該鐘意!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

俗不可耐,不懂欣賞
回復

powergun 發表於 2018-10-1 23:57:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-1 23:53
Lady加茶
你地應該鐘意!

香港有無?
回復

powergun 發表於 2018-10-2 00:00:14 |顯示全部樓層

新聞:
人體免疫系統其中一項基本功能,是識別外來入侵的細菌、病毒等,負責防禦的T細胞會與病毒結合,從而激發免疫系統攻擊和清除。不過T細胞表面本身有調節及抑制免疫反應的功能,就好似剎車同加速裝置一樣,影響人體對抗癌細胞的功效。

現年70歲的美國得州大學教授艾利森、以及76歲的日本京都大學教授本庶佑,分別在90年代研究發現到的蛋白質,能夠有效解開T細胞內的「剎車器」,釋放人體自身免疫系統擊抗癌細胞的潛力,令科學界發展一套全新的癌症診療方案。

理論上係有可能的
回復

小雷子 發表於 2018-10-2 00:05:24 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-1 23:57
香港有無?

應該冇!大家都怕怕!
回復

小雷子 發表於 2018-10-2 00:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
大家早抖啦!小雷子要煲劇啦!
回復

Martina 發表於 2018-10-2 07:53:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-10-1 22:16
高樓價好事呀, 有一層就發了

如果有一層樓係自住的,就算高樓價都只是帳面數字;雖然資產值看似大咗,都只是自己氹自己!
唔好忘記其他百物也跟隨漲價,生活指數提高!但打工仔嘅收入卻追不上!
回復

powergun 發表於 2018-10-2 09:26:19 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-10-2 07:53
如果有一層樓係自住的,就算高樓價都只是帳面數字;雖然資產值看似大咗,都只是自己氹自己!
唔好忘記 ...

也不是的, 事實上真的有一物業在手, 如真係去銀行借$, 是可以換到$的, 當然換到$後, 日後要還的

日常生活要幾奢華有幾奢華, 但要便宜的也可好便宜, 你係家庭主婦, 應該知道的
回復

小雷子 發表於 2018-10-2 10:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-10-2 07:53
唔好忘記 ...

非常認同!小市民生活質數已大不如前!收入少,租金不斷上升!一份人工,一半用左比租金!自己可以唔買,唔食……但要供養子女,父母,剩餘的……只有半條命!
回復

powergun 發表於 2018-10-2 10:37:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-2 10:21
非常認同!小市民生活質數已大不如前!收入少,租金不斷上升!一分人工,一半用左比租金!自己可以唔買, ...

火星人應該係大富婆來的, 你要向政府或權貴為小市民出聲啦
回復

小雷子 發表於 2018-10-2 10:48:55 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-10-1 21:23
現今這時代,雖然好多人都係話仔大女大,但佢地有佢地嘅負擔及好多嘢要面對,比較起我們年青時還要辛苦困 ...

好明白的!做父母的,總是擔心子女!他們都已經長大了,你應該學懂放手,讓他們去面對生活的艱難,因為你的擔心,沒可能改變環境,明天會發生什麼事亦冇人知!作為做兒女的,只想父母過得開心,身體健康,不想父母為自己而擔心,也許物質上所供應,未必比到最好,但有父母在身旁,已經係最好的事!
回復