吹水帖 - 2024年 新年快樂!繼續吹水~~

作者: 八王爺 发表于 2014-4-28 10:21:07
112600 6168
powergun 發表於 2016-11-2 09:04:00 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫21至26度, 現時22度

今早藍天白雲, 清涼乾爽, 好舒服的, 大家要好好享用啦
powergun 發表於 2016-11-3 08:58:50 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日初時部分時間多雲, 日間大致天晴, 天氣乾燥, 氣溫20至25度, 現時20度

今早只有20度, 所以出門時好舒服的, 睇返整個十一月係無特別公眾假期的, 下一個假期就係12月的聖誕節了
powergun 發表於 2016-11-4 08:56:47 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日天晴乾燥, 氣溫20至26度, 現時20度, 相當清涼的

好快到星期五了, 明日又可放假啦, 依家見到街上的人已換季了, 多是長袖衫加外套的, 你換季未?
powergun 發表於 2016-11-5 07:19:14 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫21至26度, 現時22度

今日係呢個秋季最後的週末, 天晴清涼, 大家慢慢享用啦
powergun 發表於 2016-11-6 08:21:40 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 日間天氣乾燥, 氣溫22至27度, 現時23度

明日立冬, 即係今日係秋季最後一日, 入冬後應該會凍架啦,  希望大家趁還暖時好好享用這個週日
powergun 發表於 2016-11-7 09:04:09 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 氣溫23至28度, 現時24度

今日立冬, 據維基百科解釋:
立冬,是二十四節氣之一,每年在11月6-8日之間,即太陽位於黃經225°。立,建始也,表示冬季自此開始。冬是終了的意思,萬物收藏也,意思是說秋季農作物全部收曬完畢,收藏入庫,動物也已藏起來準備冬眠。中國又把立冬作為冬季的開始。

立冬節氣,高空西風急流在亞洲南部地區已完全建立。此時高空西風南支波動的強弱和東移,對江淮地區降水天氣影響很大。當亞洲區域成緯向環流,西風南支波動偏強時,會出現大範圍陰雨天氣。此外,緯向環流結束和經向環流也會建立,並有寒潮和大幅度降溫。

立冬前後,中國大部分地區降水顯著減少。東北地區大地封凍,農林作物進入越冬期。江淮地區的「三秋」已接近尾聲,江南則需搶種晚茬冬麥,趕緊移栽油菜,南部則是種麥的最佳時期。另外,立冬後空氣一般漸趨乾燥,土壤含水較少,此時開始注重林區的防火工作。
八王爺 發表於 2016-11-7 10:14:16 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-7 02:04
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 氣溫23至28度, 現時24度

今日立冬, 據維基百科解釋:

夏天一樣的天氣,這叫做「立冬」??
powergun 發表於 2016-11-7 10:19:18 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-11-7 10:14

都唔係呀, 確係涼左的, 過幾日得18度咋
八王爺 發表於 2016-11-7 11:48:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-7 03:19
都唔係呀, 確係涼左的, 過幾日得18度咋

無辦法啊! 我去京都時只有7度!

即使過幾日18度,我也不會感到很冷耶!
powergun 發表於 2016-11-7 13:34:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-11-7 11:48
無辦法啊! 我去京都時只有7度!  

即使過幾日18度,我也不會感到很冷耶! ...

咁利害, 去左幾日就完全適應哂?

果度天氣好舒服架! 使乜適應。  發表於 2016-11-7 14:51
joesfish 發表於 2016-11-7 18:32:16 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-11-7 10:14

天黑得好快啊
powergun 發表於 2016-11-8 00:32:35 |顯示全部樓層

重有係好遲至天光呀, 如果又凍又黑係唔想起身的
powergun 發表於 2016-11-8 09:08:49 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部分時間有陽光, 稍後天氣轉涼及有一兩陣雨, 氣溫21至28度,  現時25度

今日仍是一個幾好的日子, 天氣唔熱唔凍, 有太陽, 希望大家都開心度日, 大家的寶貝植物可以健康成長
powergun 發表於 2016-11-9 09:05:59 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日多雲, 早晚有一兩陣雨, 氣溫19至22度, 現時21度

今早天陰, 七點鐘仍好黑, 加上涼左, 差點唔知醒, 開始凍啦, 天文台預測後日只有17度, 大家要留意了
joesfish 發表於 2016-11-9 14:48:31 |顯示全部樓層
特朗普要做美國總統啦
powergun 發表於 2016-11-10 09:10:58 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日天氣清涼, 密雲及有幾陣雨, 氣溫17至19度, 現時17度

今早街上得17度, 加上有小小雨, 不過重可接受的, 幾舒服架
八王爺 發表於 2016-11-10 14:29:52 |顯示全部樓層
幾舒服,又可以有理由打邊爐!
powergun 發表於 2016-11-11 08:59:29 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日多雲, 早上清涼, 有一兩陣雨, 下午部分時間天色明朗, 氣溫17至22度, 現時18度

又到星期五了, 今日係11月11日, 四條1的日子, 淘寶有優惠, 要淘植物趁今日啦
powergun 發表於 2016-11-12 07:47:50 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日早晚多雲, 局部地區有一兩陣雨, 日間短暫時間有陽光, 氣溫22至26度, 現時22度

又到週末, 今日似灰濛濛, 依家重未見出太陽, 希望晏d 有, 但溫度適宜, 唔凍唔熱, 應可以戶外活動的
powergun 發表於 2016-11-13 11:27:00 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 日間部分時間有陽光, 氣溫24至28度, 現時25度

今日太陽時晴時陰, 不過唔理了, 唔落雨就係好天, 祝大家有個愉快的週日