有無人有領養成貓經驗

作者: rookie 发表于 2014-4-26 10:15:30
10378 34
rookie 發表於 2014-5-2 20:38:37 來自手機 |顯示全部樓層
因為D人叫我唔好放長糧,所以晩餐已經收走,咁要唔要攞返出來,其實可唔可以叫去試下食罐罐,想佢可以吸收多啲水分

長糧是好的.肚餓佢自己會食.因為我地唔知佢幾時肚餓.  發表於 2014-5-4 16:30
我會試下叫佢食,睇下得唔得  發表於 2014-5-2 23:33
rookie 發表於 2014-5-2 20:42:42 來自手機 |顯示全部樓層
其實我都想多D同佢玩,不過惊家姐貓唔高興,因為佢已經覇佐家姐好多玩具同地方
rookie 發表於 2014-5-2 20:48:09 來自手機 |顯示全部樓層
係呀,同佢玩個時,腳仔跳唔起,手腳軟軟的,你好勁呀…

我link up 佢時,會感應到佢邊度有痛,軟,驚。。。。。,佢任何感覺=我收到既感覺  發表於 2014-5-2 23:32
rookie 發表於 2014-5-2 21:07:07 來自手機 |顯示全部樓層
coffee其實係好間接領養返來,所以佢啲起居飲食唔係太清楚,當日我開吞拿魚罐俾佢見佢無反應,就估到佢應該無食過罐頭,E家好輕,大約只有3.5kg,摸落去全身都係骨,本來講好話放完復活節假接佢走,㸃知佢呀媽已經掉左佢去寵物店,好可憐,放心啦,我會好好照顧佢,在任何情況下都唔會唔要佢,多謝版主你仗義幫忙,茗記在心,謝謝,謝謝,謝謝,謝謝..
prodorothyhkg 發表於 2014-5-3 01:37:16 |顯示全部樓層
同COFFEE 傾左一輪,佢唔抗拒食罐罐,你明天比少少2溝試食先
prodorothyhkg 發表於 2014-5-3 01:38:51 |顯示全部樓層
同埋我覺得好奇怪,佢口中既哥哥係乜水,我問佢係咪家姐,佢都話係哥哥

你好勁呀, 可以同貓貓傳心; 得閒幫我隻貓貓傳下心丫, 佢家下日日玩野, 唔係貓砂盆痾, 專係廚房痾, 玩死我...  發表於 2014-5-3 12:45
死啦,有D驚驚,好靈異呀  發表於 2014-5-3 09:21
rookie 發表於 2014-5-3 05:51:44 來自手機 |顯示全部樓層
哥哥?唔知係咪講緊我呀哥or細佬,因為佢地都有同佢玩下同摸摸
rookie 發表於 2014-5-3 05:53:58 來自手機 |顯示全部樓層
咁我聽日加小小吞拿魚比俾佢試下先,語該你呀
prodorothyhkg 發表於 2014-5-3 14:11:00 |顯示全部樓層

各位毛孩既爸爸媽媽,我呢2個月要考試,不時才上館"目及"野,向公司又比老霸住,free 既時間不多(連食lunch 都要陪食);又因同其他動物 link up 時要靜心同我最好冇乜病痛下先分到邊d係我既感覺,邊d係我 target 既感覺;所以如有問題,會各6月尾開始慢慢解答~你地先影定寶貝的相片,到時upload 上黎備用~

如有急症可開貼,我咁 口岩 路過而有時間會優先處理~

同埋我聲明我冇學過寵物傳心術,我既方式係少少特別天份+能量傳送,所以每天可處理個案不可能太多,都係果句,急症優先處理
金盞花 發表於 2014-5-3 16:39:30 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2014-5-2 12:23
因為上FACEBOOK問過D有經驗義工,話4日唔食好唔合理,要強迫餵食同睇醫生,加上成日聽人講話貓唔食一日,會有 ...

健康嘅貓貓餓幾日唔驚架, 宜家都過咗好多日啦!  貓貓開始食嘢未呢?!  

'多謝各位關心,貓貓终於係第7日自己食左餠餠啦'-不過新問題係-佢食得好小,尿尿好小,唔肯食罐罐,唉......  發表於 2014-5-4 09:40
金盞花 發表於 2014-5-3 16:44:11 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-5-3 14:11
各位毛孩既爸爸媽媽,我呢2個月要考試,不時才上館"目及"野,向公司又比老霸住,free 既時間不多(連食lunch 都 ...

菲媽, 見到你話可以同動物溝通, 立刻想起我貓貓, 希望等你有時間可以幫幫我.  謝謝
金盞花 發表於 2014-5-4 10:07:15 |顯示全部樓層
多謝各位關心,貓貓终於係第7日自己食左餠餠啦'-不過新問題係-佢食得好小,尿尿好小,唔肯食罐罐,唉...

放心, 剛剛開個胃口食得小唔係問題, 只要肯食慢慢佢會食番正常食量.  至於唔肯食罐頭都冇壞嘅, 我2隻貓貓都唔好罐頭, 就連新鮮蒸魚都冇興趣.

rookie 發表於 2014-5-4 13:43:52 |顯示全部樓層
因為佢呢種貓好多時都有先天性腎病,所以要同佢轉主食為罐罐+鮮食,佢E家食ING隻味精糧RC33,等佢安定后一定要戒
SamanthaNg 發表於 2014-5-4 17:28:41 |顯示全部樓層
有時候貓對新環境有介心不進食, 可以試試放下食物關門(可以關燈),保持家裡安靜,大約2小時後才去查看有無進食!
不好一陣就去查看, 給貓一個完全安靜又獨立的空間, 等可以放心進食, 可以把食物弄暖有香味出, 最緊要安心又吸引到他就會吃
試一次可能不得, 但2-3次他發覺定時定候都有食物又安全大部份貓都會開始吃的
dennisdom 發表於 2014-6-24 12:28:21 |顯示全部樓層
我都分享下, 上個月收養左隻大約6yrs既貓公, 一返到屋企, 佢就呢左入床底, 叫極都唔理人, 都唔知點算,
甘我就決定為佢準備好必須既食物, 水同貓沙就唔理佢, 到左夜晚, 可能貓既8掛天性, 佢已經起間屋四周圍行同食野飲水,
不過我行埋去, 佢會好驚甘呢返埋, 我唯有忍住唔搵佢玩啦, 到左第2日, 佢開始主動同人接觸 ..........
個人經驗係, 貓貓對新環境同新既貓奴仲未認識, 開頭最好唔好太主動同佢玩同接觸佢, 而佢呢埋個陣,
更加唔好架硬捉佢出梨, 等佢自己覺得環境安全, 按捺不住行出梨8掛, 甘好快佢就會適應新地方架喇~
希望幫到有心既領養人士啦~~~