請問有d咩植物細細棵可以o係屋企種?

作者: plktr12 发表于 2007-8-28 21:22:57
2904 13
請問有d咩植物細細棵可以o係屋企種?

而家幫學校諗緊, 諗住俾d中學生可以o係屋企度用花盆仔種野, 由苗仔種起咁...
請問有冇邊款植物可以細細棵, 唔係太夠陽光, 容易種一點, 但係又可以俾到學生有成功感呢?

其實我有諗過香草類, 起碼感覺上食得好似開心d

另外, 佢地仲會o係學校天台度種野, 請問十月份至明年四月份, 落種種d乜野最好? 容易有收成的. 佢地應該係用大花盆, 學校冇一塊泥地的. 我有諗過其中一種係向日葵, 自己o係泥地度種就易開花. 但係又怕十月至四月唔係開花期...

多謝大家分享及幫忙~
kok69 發表於 2007-8-28 22:07:33 |顯示全部樓層
試下種綠豆丫!!
o個時係屋企窗台種, 細細盆用個可樂鑵就種到, 生得又快, 又易發芽, 又粗生.
一粒綠豆種到三四條豆筴架, total都有廿零三十粒~ 好有成功感架.
EddieOR 發表於 2007-8-28 23:30:21 |顯示全部樓層
你可以睇睇以下呢個網址:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=271&extra=page%3D1
種農業植物又容易,又可以食,很多學校除了種一般的花草樹木之外,都已經開始種農業植物
而且又學生種出來成功感很大,因為相信都極少學生種過農業植物
loklok 發表於 2007-8-29 03:20:17 |顯示全部樓層
哈哈
白菜都好架,易發芽
EddieOR 發表於 2007-8-29 12:41:10 |顯示全部樓層
清江白菜仲易,最快 25 日就有得收成
fnv234 發表於 2007-8-29 14:22:57 |顯示全部樓層
以前我讀果間小學都有一個種菜嘅課外活動,不過要成四百幾蚊,淨係種菜心、白菜&番茄,真係好唔抵
loklok 發表於 2007-8-29 14:29:41 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2007-8-29 14:22 發表
以前我讀果間小學都有一個種菜嘅課外活動,不過要成四百幾蚊,淨係種菜心、白菜&番茄,真係好唔抵

每人最多種多少?(地方及種子量),以及時間(由幾時種至幾時)

如果可以種好多,而時間又好長的話,有機會回本架
fnv234 發表於 2007-8-29 15:13:56 |顯示全部樓層
每人大約分到6棵,不過我最後摘咗D種子
plktr12 發表於 2007-8-30 08:17:24 |顯示全部樓層

回復 #5 EddieOR 的帖子

請問什麼是清江白菜?
EddieOR 發表於 2007-8-30 10:10:14 |顯示全部樓層
即係白菜仔或者小白菜,細細棵既白菜
plktr12 發表於 2007-8-30 18:17:35 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-30 10:10 發表
即係白菜仔或者小白菜,細細棵既白菜

明白, 呢個好似幾好咁喎
可以一開始試左呢個先~

謝謝
EddieOR 發表於 2007-8-30 21:07:09 |顯示全部樓層
如果係幼苗係天台種要做好防雨同咪防風既準備
之前三號風球係學校落種,第二日連影都唔見
plktr12 發表於 2007-8-30 22:01:26 |顯示全部樓層
其實o係天台種我預計會十月中至十一月初先落種, 應該冇風球喇掛...
同埋我尋日上天台睇, 見佢有個area以前係用黎種國蘭(但係而家只係工友得閒淋下水...), 有張黑色既網蓋住的~ 我估o個度用黎種幼苗都ok
plktr12 發表於 2007-8-30 22:02:58 |顯示全部樓層
其實o係天台種我預計會十月中至十一月初先落種, 應該冇風球喇掛...
同埋我尋日上天台睇, 見佢有個area以前係用黎種國蘭(但係而家只係工友得閒淋下水...), 有張黑色既網蓋住的~ 我估o個度用黎種幼苗都ok