天台加一個紫藤架

作者: lamlok 發表于 2008-7-21 15:54:24
4755 6
大家好!我係住村屋的。近日想在天台加一個大約3M x 6M的紫藤架,當然啦,四隻腳會用拉爆上牆身,現有一些煩惱問題:
1) 紫藤架通常用木的,那麼用什麼木比較好呢?
2) 因為天台比較大風,請問用什麼結構的紫藤架會好一些呢?

其實我自已想DIY,麻煩大家提供那裡可以買到原材料,因為本人確實是一個門外漢,謝謝!
ChrisTsui 發表於 2008-7-21 18:24:31 |顯示全部樓層
乜o野係紫藤架?
係唔係公園o個d?
有冇類似既相可以睇o下?add3icon
回復

小白 發表於 2008-7-21 18:46:06 |顯示全部樓層
拉爆上牆身???  小心大雨時入水...   要做防漏...  間屋入水就煩到嘔  
回復

chiman 發表於 2008-7-22 09:59:02 |顯示全部樓層
上牆身唔緊要,唔好上地台就可以,牆身瀝青防漏由地台對上一呎左右。
回復

elainecyy 發表於 2008-9-18 11:35:46 |顯示全部樓層
我都想做個紫藤架, 但又唔想爆上牆身及地下, 吓!  都唔知點好, 你地有冇好意見呀!
回復

oneonewe 發表於 2008-9-18 11:47:18 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-22 09:59 發表
上牆身唔緊要,唔好上地台就可以,牆身瀝青防漏由地台對上一呎左右。

我屋企就係上o左螺絲落地台
回復

深圳之左岸 發表於 2008-10-20 17:57:09 |顯示全部樓層
簡單的做法是用不銹鋼L角碼或者鋼套,底下套膨脹鏍絲,但一定要打好防水膠!

安全妥實的做法是柱子底下加角碼,不用打膨脹鏍絲,然後用砌水泥墩包住,水泥墩外面貼瓷片或者用地板木蓋住。

現在常用的是戶外防腐木做藤架,我們就在賣戶外木,樟子松、南方松、紅松、巴勞木都有,有合作的貨運公司送貨到香港,價格應該比香港要便宜好多哦,已有這裏的香港朋友用到我們的貨,他們應該是比較滿意的,特意推薦我來這看看呢
回復