蝴蝶嘅BB

作者: BanbieChan 發表于 2008-7-19 22:36:37
2642 5
蝴蝶嘅BB
之前貓貓有講過,蝴蝶鍾意响果樹的嫩葉上產卵
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=14413
今日我發現有蝴蝶响我por柚子樹上留低咗D~BBadd13icon 無得留低
廢事俾佢哋食哂D葉add13icon

太激動~手震

太激動~手震

就係黃色一粒粒呢D喇

就係黃色一粒粒呢D喇

橙樹都有

橙樹都有
peeseela 發表於 2008-7-20 09:19:38 |顯示全部樓層
咪成日要逐棵樹檢查 ,使唔使擔梯
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-20 09:31:56 |顯示全部樓層

回復 2# peeseela 的帖子

peeseela ,未使擔梯住,依家我D樹仔最高得5呎多DD ,我發現D蝴蝶,鍾意喺橙、檸檬同埋柚子樹度生BB
回復

alansmith 發表於 2008-8-27 17:38:58 |顯示全部樓層
我估係玉帶鳳蝶 Papilio polytes
鳳蝶好多都鍾意芸香科植物,而玉帶鳳蝶係最常見~~~~

不如留佢地一命啦~~~佢地食你少少葉,遲d幫你傳花粉補數啦~~
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-27 17:56:09 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-20 09:31 發表
peeseela ,未使擔梯住,依家我D樹仔最高得5呎多DD ,我發現D蝴蝶,鍾意喺橙、檸檬同埋柚子樹度生BB

係呀! 呢D葉有香味, 好鍾意.
真係一發不可收拾, 試過比蝴蝶蟲吃光整株樹苗,
還識爬過去第二盆處吃.
回復

貓貓 發表於 2008-8-28 01:14:05 |顯示全部樓層
食量都幾驚人嫁!何況每日產卵有十粒八粒,如果係苗仔好快會食清光。

回復