羗花出來了-- 好奀呀!

作者: Agnes 發表于 2008-7-19 16:48:50
11624 78
Alfphy 發表於 2008-7-21 09:24:42 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-21 09:18 發表

我其實揾極都唔到薑花的薑買.
有一天在住處平台見到園丁清理花槽,
請她們在廢料堆中拾幾舊薑給我,
佢地見我好似執到寶o甘,
覺得我好攪笑.

原來你舊係咁樣得來的……嘻!嘻!
我記得去南丫島由榕樹灣行去洪聖爺灣的一段路,兩邊都種有野薑花的,年年夏天都飄香,不知是否和你的同一類?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-21 09:21 發表

約一米高, 年年開花, 花味帶蘋果香甜, 需日照.

謝謝你的資料!
噢!原來需日照,即不適合放在室內種...
回復

Agnes 發表於 2008-7-21 09:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-21 09:24 發表

我記得去南丫島由榕樹灣行去洪聖爺灣的一段路,兩邊都種有野薑花的,年年夏天都飄香,不知是否和你的同一類? ...

薑花一般是在山路邊出現的, 很粗生.
其實我買唔到薑頭, 有好多次都想在山路邊掘,
但又很驚突然跑個村民出來打(或鬧)我一身
下不落手.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:36:28 |顯示全部樓層
哈!哈!me too,我每次經過往洪聖爺路條路,都有摘薑花的衝動......不過無謂因此而破壞大自然,況且留下佢地和其他人一起分享,都係樂事。
回復

Agnes 發表於 2008-7-21 09:56:07 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-21 09:36 發表
哈!哈!me too,我每次經過往洪聖爺路條路,都有摘薑花的衝動......不過無謂因此而破壞大自然,況且留下佢地和其他人一起分享,都係樂事。

係啦!薑花都係賣得好平啫,
當然, 免費仲正 ,但犯不着負上偷竊罪名嘛!
有時白蘭開花, 我也不摘下放入屋香,
專登留在天台和鄰居分享香氣, 好開心架!
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 11:46:34 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-21 09:18 發表

我其實揾極都唔到薑花的薑買.
有一天在住處平台見到園丁清理花槽,
請她們在廢料堆中拾幾舊薑給我,
佢地見我好似執到寶o甘,
覺得我好攪笑.

係呀! 有陣時見D園藝工人換花,
見佢地掘出果D斑葉芭蕉塊根就咁掉左佢,
好浪費! 好想問佢地攞, 比有天台個朋友種都好吖.
回復

Agnes 發表於 2008-7-21 11:50:01 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-21 11:46 發表

100% 同意
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 22:53:31 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-21 11:46 發表

同意x3!!
講開屋村園藝換花,成日都按時節換花,雖然係靚d,但係我覺得被換走的就咁成了垃圾,真係超級浪費!
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 04:41:21 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-21 09:30 發表

薑花一般是在山路邊出現的, 很粗生.
其實我買唔到薑頭, 有好多次都想在山路邊掘,
但又很驚突然跑個村民出來打(或鬧)我一身
下不落手.

仲要小心會有蛇~~
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 04:45:28 |顯示全部樓層

你唔問佢Lo~~可能佢會偷偷地比舊你ga ma~~
回復

Agnes 發表於 2008-7-22 10:05:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-22 04:45 發表

你唔問佢Lo~~可能佢會偷偷地比舊你ga ma~~

佢可能簡直求之不得,光明正大比好多舊你.
回復

Agnes 發表於 2008-7-29 11:31:09 |顯示全部樓層

大得好慢

但係始終係大咗d
P1020226 (Small).JPG
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-29 12:12:51 |顯示全部樓層
薑花都係買大的好, 果日康怡吉之島裝修後重開,
$10. 四支一扎, 花頭細細, 開得兩三朵, 又唔香, 有兩株仲無花開.
回復

貓后 發表於 2008-7-29 12:15:37 |顯示全部樓層
add6icon 請問薑花係咪好香架 add3icon
回復

Agnes 發表於 2008-7-29 12:24:19 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-29 12:12 發表
$10. 四支一扎, 花頭細細, 開得兩三朵, 又唔香, 有兩株仲無花開.

我係種架, 唔係買切花.
回復

Agnes 發表於 2008-7-29 12:25:15 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-29 12:15 發表
add6icon 請問薑花係咪好香架 add3icon

真係好清香
回復

fnv234 發表於 2008-7-29 13:40:54 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-21 09:24 發表

我記得去南丫島由榕樹灣行去洪聖爺灣的一段路,兩邊都種有野薑花的,年年夏天都飄香,不知是否和你的同一類? ...

每次去到都見到好大片薑花…葉 得閒去睇下有冇花先 果度仲有種芋頭,不過我唔係好識分,以前覺得芋頭同海芋係同一樣野,之後睇書先知有毒
回復

阿晴 發表於 2008-7-29 18:18:51 |顯示全部樓層

回復 37# fnv234 的帖子

果d野薑花可能唔係人種ga, 有可能係野生, 如果生0係圍村出面果d, 佢地會當雜草, 你抆一兩por, 佢地唔會理你. 不過真係好易有蛇.

你唔係諗住掘海芋頭食ma?!......
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-29 21:16:02 |顯示全部樓層
就黎開花啦! 唔知花期會唔會長過水插呢?
因為水插兩三日就玩完.
回復

Exodus 發表於 2008-7-29 21:39:03 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-29 12:12 發表

裝修完d 花仲平左~~
你又係住太古架咩?
回復