新丁sherimavis 多肉種植日記

作者: sherimavis 发表于 2014-4-11 11:58:37
91730 4288
小蘑菇 發表於 2018-7-1 12:42:29 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-7-1 00:26
我都係好渣 , 肉質唔好提.....仙人掌兜就死得最多
種死咁多領略到佢真係好怕積水
之前用粗粒植料諗住夠疏 ...

你講得對啊, 佢哋真係好怕積水的, 亦怕唔透氣, 所以我發覺用陶盤會好 d, 之前有粒仙人掌一路都唔生長, 睇返佢 d 根, 大部分都爛, 唔生根, 依家一換左陶盤, 生長神速, 大左好多。

上年兜兜發芽時, 我將佢哋同仙人掌的芽放埋同一個盤, 一直種到依家

sherimavis 發表於 2018-7-1 14:14:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 12:42
你講得對啊, 佢哋真係好怕積水的, 亦怕唔透氣, 所以我發覺用陶盤會好 d, 之前有粒仙人掌一路都唔生長 ...

小蘑菇啲bb好可愛喔~
由種子種到開花一定好有滿足感,加油呀~
覺得佢講得幾啱,參考吓
https://www.drlmeng.com/dou.html
小蘑菇 發表於 2018-7-1 18:33:52 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-7-1 14:14
小蘑菇啲bb好可愛喔~  
由種子種到開花一定好有滿足感,加油呀~
{:emoji_115 ...

多謝你的資料呀, 好有用呢

原來兜生長地係雨季多雨非常悶熱的地方。而生長係光線較弱的低矮的灌木下, 咁好似幾岩我種喎, 同埋用蘭花盤盆好過陶盆, 咁我都考慮下, 下年春天轉盆時, 用蘭花盆先
corina 發表於 2018-7-1 22:45:11 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 12:42
你講得對啊, 佢哋真係好怕積水的, 亦怕唔透氣, 所以我發覺用陶盤會好 d, 之前有粒仙人掌一路都唔生長 ...

盆大苗小易爛,咁大個盆唔好淋透水
corina 發表於 2018-7-1 22:47:11 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-7-1 18:33
多謝你的資料呀, 好有用呢

原來兜生長地係雨季多雨非常悶熱的地方。而生長係光線較弱的低矮的灌木下,  ...

我用7 cm方盆,好擺D,你4個兜種埋一齊就得了,兜夏天要多水的
corina 發表於 2018-7-1 22:49:38 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-7-1 00:26
我都係好渣 , 肉質唔好提.....仙人掌兜就死得最多
種死咁多領略到佢真係好怕積水
之前用粗粒植料諗住夠疏 ...

兜好種啊,不過生長太慢,服盆最少一年時間,服盆後大得快
小蘑菇 發表於 2018-7-1 23:51:48 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 22:45
盆大苗小易爛,咁大個盆唔好淋透水

我慣性都係淋透水,夏天好快乾, 應該無事的
小蘑菇 發表於 2018-7-1 23:54:31 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 22:47
我用7 cm方盆,好擺D,你4個兜種埋一齊就得了,兜夏天要多水的

好, 等我得閑行下花墟, 物識一下 d 盆先
sherimavis 發表於 2018-7-4 22:00:22 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-7-1 22:49
兜好種啊,不過生長太慢,服盆最少一年時間,服盆後大得快

佢地服盆真係慢
之前唔識控水種得麻麻
我覺得魚魚好種啲又勤花