天臺種菜灑水系統

作者: pursu 發表于 2014-4-8 14:36:15
2212 7
大家好, 我地系園藝初哥, 因為有朋友借出天臺, 所以試下種菜

主要系淘寶買種植盤, 工具 , 灑水系統等...

因為只有周末才有空打理, 所以安裝自動灑水系統.

定時器接駁自來水喉, 跟住駁8毫米管同灑水頭, 系淘寶訂左唔同既灑水頭(噴霧, 旋轉, 滴灌等)  , 但發覺接駁5組以上就無力, 唔知系唔系我地D盤放桌面, 減低左水壓.

系唔系要駁電泵? 定系我地接駁出現問題?

若果裝電泵, 放在露天地方長期駁電應該注意什么?

謝謝!!

IMG-20140329-WA0038.jpg IMG-20140405-WA0005.jpg
paulpaul 發表於 2014-4-8 17:42:12 |顯示全部樓層
估計你來水水壓不高
應該要裝加壓bump
如果無法放置室內
可找找有無d 防水的
回復

pursu 發表於 2014-4-10 10:12:41 |顯示全部樓層
謝謝!
請問有無介紹邊度可以買到?
回復

japan_bid 發表於 2014-4-17 10:16:47 來自手機 |顯示全部樓層
主供水喉應該用13mm,然后曰主供水喉駁6一8mm喉
回復

japan_bid 發表於 2014-4-17 10:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
接6一8mm喉后的嘖水頭不應多個3組,滴溜頭可多一些,因細喉供水量不夠
回復

pursu 發表於 2014-6-6 13:59:29 |顯示全部樓層
最后系新填地家買左個$800 半匹泵,  用膠桶蓋住,  暫時運作正常
回復

jwhongkong 發表於 2014-6-6 14:41:20 |顯示全部樓層
我都買過同你一樣的 8mm 灑水套喉玩。已報廢唔再用。
其實主喉應轉用粗些的 4分/6分喉。8mm水流量太少....導致水只灑在泥土表面而已, 不到底層。要留意哦。
回復